Hoe ziet bijtelling eruit op je loonstrook?

Waar staat bijtelling op loonstrook? Bijtelling wordt bij het brutosalaris opgeteld, omdat de Belastingdienst dit bedrag ziet als 'loon in natura'. Op het loonstrookje staat meestal 'Privégebruik auto', met daarbij het desbetreffende bedrag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fleetgo.nl

Hoe werkt bijtelling op je salaris?

Jouw werkgever telt per loontijdvak (bijvoorbeeld per maand als je jouw loon per maand krijgt) een evenredig deel van het voordeel bij jouw loon. Dit is de bijtelling. Nieuwe auto's die in 2023 op kenteken zijn gezet hebben een bijtelling van 16% (0 gr/km CO2-uitstoot) of 22%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op multilease.nl

Waar kan ik de bijtelling vinden?

De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs en hangt af van de datum 1e toelating. Dat is de datum waarop de auto voor het eerst op de weg is toegelaten (waar ook ter wereld). U vindt de catalogusprijs van de meeste auto's door op de site van de RDW de kentekencheck te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Is bijtelling bruto loon?

Heeft u een auto van de zaak en rijdt u hiermee per jaar privé meer dan 500 kilometer? Dan wordt een bedrag bij uw brutoloon opgeteld. Dit heet de fiscale bijtelling. Over de bijtelling moeten belasting en premies betaald worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Is fiscale bijtelling bruto of netto?

De bijtelling voor jouw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto. Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vervolgens vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is voor jou. Een voorbeeld: Jouw auto heeft een cataloguswaarde van €35.000.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op janssenkerres.nl

Hoe werkt bijtelling?

45 related questions found

Wat hou ik netto over bijtelling?

Stel, je koopt een auto van €40.000. Bij 22 procent bijtelling betekent dit een bij te tellen bedrag van €8.800 per jaar aan extra inkomen. Dat is een bruto bedrag. Indien je 37,07% belasting (eerste schijf 2023) betaalt, leidt dat tot een netto bijtelling van €3.262,16 per jaar, goed voor een kleine €272 in de maand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op berekenen.nl

Hoe werkt de bijtelling van een leaseauto?

Het privégebruik van een zakelijke leaseauto geldt als loon in natura. Via de bijtelling betaal je hier belasting over. Er zijn in 2022 twee tarieven voor de bijtelling: 22% en 16%. De lagere bijtelling van 16% geldt alleen voor auto's zonder CO2-uitstoot, zoals volledig elektrische auto's of waterstofauto's.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op athlon.com

Hoe wordt bijtelling afgeschreven?

De bijtelling wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld. Het ligt vervolgens aan de belastingschijf waarin je valt wat er aan netto bijtellingsbedrag overblijft. Je moet bijtelling betalen wanneer je in een kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt met een leaseauto of auto van de zaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezaak.nl

Is gebruikelijk loon inclusief bijtelling auto?

U mag namelijk de fiscale bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak op uw gebruikelijk loon in mindering brengen. Een auto met een cataloguswaarde van bijv. € 80.000 en een bijtelling van 22%, betekent dus dat u jaarlijks € 17.600 (€ 80.000 x 22%) minder aan gebruikelijk loon hoeft op te nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntipsenadvies.nl

Wat word mijn bijtelling?

De netto bijtelling is wat de auto je daadwerkelijk kost en is mede afhankelijk van de hoogte van je inkomen. De bijtelling geldt voor de periode van maximaal 60 maanden vanaf de tenaamstellingsdatum. Is de auto ouder dan 60 maanden, dan is in de meeste gevallen een bijtellingspercentage van 25% van toepassing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoweek.nl

Hoe controleert de Belastingdienst bijtelling?

Kentekens scannen

Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trackjackeurope.com

Hoe bereken je de bijtelling per maand?

Rekenvoorbeeld: bruto bijtelling

Stel: de cataloguswaarde van jouw auto is € 20.000. De bijtelling is 22%, dus 0,22 x 20.000 = € 4.400 bijtelling per jaar. Dit komt neer op € 4.400 : 12 = € 366,67 per maand. Dit bedrag komt bruto bovenop jouw inkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op starten.nl

Is een auto van de zaak loon?

In een auto van de zaak kan je zowel privé als zakelijk rijden. Wanneer je de auto ook privé gebruikt, wordt dit aangemerkt als loon waarover je belasting moet betalen. Lees alles over bijtelling, cataloguswaarde, kilometeradministratie en de eigen bijdrage.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnv.nl

Hoeveel bijtelling is normaal?

In 2022 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2017 is het normale percentage verlaagd van 25 naar 22.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Hoeveel procent is de bijtelling?

De bijtellingspercentages voor 2022 zijn: 16% voor auto's zonder CO2-uitstoot. De bijtelling van 16% geldt voor deze auto's tot een cataloguswaarde van € 35.000, voor het meerdere is de bijtelling 22%. Voor waterstofauto's en zonnecelauto's geldt deze beperking (onder voorwaarden) niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op berekenhet.nl

Welk bedrag voor bijtelling auto?

De waarde van de auto vormt de grondslag voor de verrekening van het privégebruik. De waarde van de auto is de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief btw en bpm, en inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Welke kosten kun je verrekenen met bijtelling?

Zo verlaag je de bijtelling
 • tanken in het buitenland;
 • tolwegen;
 • was- en poetskosten;
 • olie;
 • ruitenwisservloeistof;
 • Andere autogerelateerde kosten voor privégebruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op salure.nl

Kun je bijtelling afkopen?

Bijtelling afkopen is alleen mogelijk als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers gebruikt wordt. Als je als zzp'er geen rittenregistratie wilt bijhouden, kun je overwegen een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in te vullen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mkbservicedesk.nl

Is bijtelling alleen bij lease?

Bijtelling (ook wel: fiscale bijtelling) is heel simpel uitgelegd het geld dat je aan de Belastingdienst moet betalen voor het privé gebruiken van een zakelijke leaseauto. Bijtelling bij private lease is er niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op autoweek.nl

Heb je bij private lease ook bijtelling?

Geen bijtelling bij privé lease auto

U betaalt geen bijtelling als u een auto privé leaset. Dit is alleen zo als u een leaseauto van de zaak heeft en deze ook privé gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat zijn de nadelen van een auto van de zaak?

Nadelen van een auto van de zaak

Bij verkoop van de auto realiseert uw onderneming mogelijk een belaste winst. Het kan echter ook dat u een aftrekbaar verlies realiseert. Als u de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt u in de meeste gevallen te maken met een bijtelling privégebruik auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op glissenaar.nl

Hoeveel loonheffing over bijtelling auto?

Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Is eigen bijdrage auto van de zaak aftrekbaar?

De eigen bijdrage voor een auto van de zaak is aftrekbaar van de fiscale bijtelling. Als voor een duurdere auto wordt gekozen, moet een hogere bijdrage worden betaald. Deze is echter sinds kort niet meer volledig aftrekbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezaak.nl

Hoe bereken je prive bijtelling?

Voorbeeld 1:
 1. U rijdt privé in een personenauto (of een bestelauto) van uw onderneming.
 2. De auto heeft een cataloguswaarde van € 30.000.
 3. Uw privégebruik is 22% van € 30.000. ...
 4. Uw onderneming heeft de volgende kosten voor de auto. ...
 5. U verrekent uw privégebruik met de autokosten van uw onderneming: € 10.000 - € 6.600 = € 3.400.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl