Is te veel slapen gezond?

Als u te veel slaapt, loopt u een groter risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes dan als u te weinig slaapt”, vertelt hij aan MAX Vandaag. Het verschil tussen beide slaapproblemen zit hem ook in de aandacht die ze krijgen. Een slaapoverschot is een minder bekend probleem dan een slaaptekort.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Wat zijn de gevolgen van te veel slapen?

Niet langer dan 8 uur slaap

Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eenvandaag.avrotros.nl

Is het gezond om veel te slapen?

Wie langer dan acht uur per nacht slaapt, loopt een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs sterfte, waarschuwt een studie in European Heart Journal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Wat betekent het als je veel slaapt?

Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op haaglandenmc.nl

Kan je moe zijn van teveel te slapen?

Een grote groep mensen slaapt structureel teveel en een groot deel van hen wordt ondanks het vele slapen moe wakker. Teveel slapen is net als te weinig slapen niet gezond voor je lichaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op swisssense.nl

Te lang slapen is Gevaarlijk! - 3 Gevaren van te veel slaap

39 related questions found

Is 10 uur slaap teveel?

7 tot 9 uur per nacht is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slaap voor volwassenen. Het is niet bepaald gezond als u structureel minder slaapt, maar te veel slaap is ook weer niet goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Hoe weet je of je teveel slaapt?

Symptomen. U voelt zich overdag slaperig en vermoeid en u valt makkelijk in slaap overdag. U slaapt erg lang. Ook kunnen depressieve gevoelens, geheugenproblemen en hoofdpijn voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op antoniusziekenhuis.nl

Waarom slaap ik overdag zoveel?

Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op asz.nl

Hoe noem je iemand die veel slaapt?

Hypersomnie. Hypersomnie betekent slaperigheid. Je vindt het overdag moeilijk om wakker te blijven. Je slaapt genoeg, maar toch voel je je de hele dag slaperig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mentaalvitaal.nl

Is lang slapen slecht voor je hart?

Lang slapen

Ook meer dan 9 uur slapen hangt samen met een hogere kans op bepaalde hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of een beroerte. Ook is het risico het krijgen van diabetes verhoogd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Is veel slapen slecht voor je hart?

Niet alleen te weinig, maar ook te veel slaap is slecht voor het hart en vergroot de kans op hartfalen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De onderzoekers presenteerden hun resultaten tijdens een bijeenkomst van het American College of Cardiology.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op scientias.nl

Hoeveel slapen burn out?

Burn-out en ritme

Het is daarnaast helemaal niet erg om langer te slapen dan je eerder deed (waarschijnlijk is dit juist heel goed!), neem gerust 9 tot 10 uur voor de nacht. Wat je beter niet kunt doen: tot heel laat opblijven en tot heel laat uitslapen elke dag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op runfreegroningen.nl

Kan je overslapen?

'Overslapen', zoals hij het noemt, wordt vaak veroorzaakt door slechte slaapkwaliteit. Lang slapen zorgt ervoor dat je natuurlijke, meest optimale slaapcyclus, worden verstoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle.nl

Wat is er aan de hand als je steeds in slaap valt?

Narcolepsie ontstaat doordat u te weinig hypocretine heeft. Dat is een stofje in de hersenen dat slapen en wakker zijn regelt. Zonder dit stofje kunt u niet lang wakker blijven of niet goed doorslapen. Narcolepsie is waarschijnlijk een auto-immuunziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat gebeurt er als je te lang op bed ligt?

Wanneer u in bed ligt gaat u oppervlakkiger ademhalen en kunt u moeite krijgen met hoesten. Daardoor kan slijm in de longen achterblijven en een ontsteking veroorzaken. Hoe langer u in bed ligt, hoe groter de kans op een longontsteking wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuisamstelland.nl

Wat zijn de tekenen van oververmoeidheid?

Als je moe bent, heb je weinig energie. Het lukt niet meer goed om te doen wat je zou willen of moeten doen. Je voelt zich niet zo fit als normaal. Bewegen en denken gaan bijvoorbeeld moeilijker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe weet je of je hypersomnie hebt?

Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van hypersomnie. Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op franciscus.nl

Waarom ga je knikkebollen?

Onze hersengolven worden steeds trager. Onze ogen vallen dicht en rollen weg. Onze spieren ontspannen zich: daardoor gaan we bijvoorbeeld knikkebollen als we zittend in slaap vallen. In fase 2 en 3 raken we vervolgens steeds dieper in slaap, tot we na 30 tot 45 minuten in de fase van de diepe slaap komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psychologiemagazine.nl

Hebben we in de winter meer slaap nodig?

In de winter zijn de dagen korter en is er minder zonlicht, wat kan leiden tot lagere vitamine D-niveaus. Laag vitamine D kan leiden tot vermoeidheid en de behoefte aan meer slaap. Al met al is het normaal om in de winter meer slaap nodig te hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beddengoeddeals.nl

Hoe laat moet je naar bed?

Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op puurgezond.nl

Wat is een goede tijd om op te staan?

Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan. Ook kwam uit de studie dat je het meest comfortabel slaapt als je een ganzenveren kussen hebt en een katoenen pyjama draagt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cosmopolitan.com

Hoe lang kan een mens slapen?

18 jaar en ouder: 7 – 8 uur slaap per dag/etmaal

De totale slaapduur bedraagt bij ongeveer 65% van de volwassenen 7 à 8 uur. Acht procent van de volwassenen kan met minder dan 6 uur slaap toe, terwijl 2% langer dan 10 uur slaap nodig heeft. Adolescenten slapen gemiddeld 9 uur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slaapinfo.nl

Kan je hoofdpijn krijgen van te veel slaap?

Je hebt te veel geslapen

Een tekort aan serotonine vermindert de bloedtoevoer richting het brein wat vaak resulteert in hoofdpijn. Vaak heb je last van dit soort hoofdpijn in het weekend, wanneer je meer slaapt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op menshealth.com

Waarom ben ik zo moe als ik wakker word?

Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op charlottelabee.com