Kan Coniferenhout in de kachel?

Het hars kan vonken veroorzaken maar ook het rookkanaal verstoppen. Het lijkt me dus niet verstandig om coniferenhout te gebruiken in een open haard of een gesloten kachel. Dennen en sparren zijn ook coniferen en die worden heel vaak voor kachelhout gebruikt. Gewoon een kwestie van op tijd de schoorsteen vegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinadvies.nl

Kunnen coniferen in de houtkachel?

Vergeet de mythe dat enkel eik en beuk geschikt zijn voor brandhout. Alle hout is brandbaar, ook dat van coniferen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deboomdokter.be

Welk hout mag niet in de houtkachel?

Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op drufire.com

Welk hout is niet geschikt om te stoken?

Ongeschikt haard hout

Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel. Dit geeft wel veel warmte, maar verbrand heel snel en de harsen die het bevat vervuilen uw rookkanaal en/of schoorsteen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kachelsenhaardenhal.nl

Kan dennenhout in houtkachel?

Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op houtkachels.nl

Hoe bedien ik mijn houtkachel?

31 related questions found

Kan gemeente houtkachel verbieden?

Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op iplo.nl

Kan Douglas hout in de kachel?

Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vdstoel.nl

Hoe kom ik aan gratis brandhout?

Afval als gratis brandhout voor de houtkachel

Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten. Echter is het wel zo dat bedrijven hier weet van hebben en er dus soms toch een klein prijskaartje aan hangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gebruiktehoutkachel.nl

Hoe weet je of hout goed droog is?

Om erachter te komen of hout droog genoeg is om te stoken moet je het vochtgehalte meten met een speciale houtvochtmeter. Een musthave voor iedere houtstoker. De Groene Stoker adviseert een vochtpercentage rond de 15%, liefst niet hoger.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op degroenestoker.nl

Kan hout te droog zijn om te stoken?

Anders dan bij houtpellets kan stukhout nooit geheel droog en vochtvrij zijn. Er is altijd sprake van fysisch en chemisch gebonden vocht. Zelfs het droogste en oudste meubelhout bevat enkele procenten vocht. We spreken dus al bij circa 15% vocht van droog stukhout dat geschikt is om te stoken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op haveverwarming.nl

Waarom geen pallethout in houtkachel?

We geven je hieronder ook een opsomming over de houtsoorten die we je afraden om te gebruiken. Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dekachelwinkel.nl

Waarom geen hardhout in kachel?

Hardhout heeft een langere brandduur en produceert meer warmte. Aan de andere kant bevat zachthout een hoger vochtgehalte. Ze zijn meestal plakkerig en zullen waarschijnlijk de ophoping van deze stoffen in de schoorsteen veroorzaken. Ze branden echter sneller dan droge en produceren een indrukwekkende vlam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifarmer.com

Kan Sparrenhout in de kachel?

Hout met hars, zoals dennen- en sparrenhout, verbrand je best niet in je kachel. Hierdoor ontstaat roet in de schoorsteen, wat een schouwbrand kan veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verbekehaarden.be

Waarom geen vurenhout stoken?

Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een kachel gestookt te worden. Er willen bij het stoken nogal eens vonken afspringen en het brandt snel op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huis-en-tuin.infonu.nl

Hoelang mag een houtkachel nog?

Geen verbod houtkachels, wel scherpere eisen

Per januari 2022 zijn de Ecodesign-richtlijnen in Nederland van kracht geworden. Deze richtlijnen gelden voor heel Europa en stellen strengere emissie-eisen aan (pellet)kachels. België en Duitsland kenden al strengere eisen dan Nederland.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanmanenkachels.nl

Welk hout geeft de meeste warmte?

Eikenhout. Eikenhout wordt het meest in Nederland gestookt. Eikenhout is een harde houtsoort dat langzaam brandt, weinig rookt en een onrustige vlam heeft. Dit heerlijke ruikende brandhout is uitstekend geschikt voor grote haarden en kachels boven de 10 kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op openhaardhout-gigant.nl

Hoe snel droogt hout in huis?

Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stokertje.nl

Hoe krijg je hout snel droog?

Hout drogen: zo krijg je perfect kachelhout
  1. Droog het hout altijd in de buitenlucht, onder een afdak. De wind kan je hier een uitstekend handje bij helpen door er lekker langs te waaien. ...
  2. Zorg dat je houtvoorraad op een overdekte plek ligt. ...
  3. Zorg dat je houtstapel vrij van de grond ligt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op florum.nl

Hoe lang doe je met een kuub hout?

Brandduur per houtsoort

Elzenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Berkenhout - circa 1 tot 1,5 uur per blok. Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op openhaardhout-gigant.nl

Wat kost 1 kuub brandhout?

Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op monumentocruzdeltercermilenio.cl

Hoe duur is een kuub brandhout?

Vaak spreekt men over de “lokale houtboer” en dat die een kuub haardhout aanbiedt voor circa €50. Dit haardhout is in de meeste gevallen zeer vochtig en losgestort, wat inhoudt dat ook de lucht wordt meegerekend die tussen de blokken aanwezig is om één kuub te krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op openhaardhout-gigant.nl

Hoeveel brandhout nodig per winter?

Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op woodburner.nl

Kan Laurierhout in de kachel?

In een houtkachel verbrandt je droog hout, zonder chemische aanmaakblokjes want die zijn helemaal niet nodig. Je kunt allerlei soorten hout branden, het is echt niet nodig om stammetjes van een laurierkers weg te doen omdat het geen eik is. Snoeihout uit de tuin kun je als aanmaakhout gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Welk hout brandt het schoonst?

De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwkachel.nl

Wat brandt het langst in de houtkachel?

en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen. Anderzijds is het ook goedkoper.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livios.be