Kan hooi oud worden?

Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedvoorjepaard.nl

Hoe oud mag hooi zijn?

Als hooi wordt opgeslagen verliest het langzaam zijn voedingswaarde. Voer hooi bij voorkeur binnen een jaar op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voervergelijk.nl

Hoelang kun je hooi bewaren?

Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Door het lage vochtgehalte is het lang te bewaren (meer dan een jaar), omdat het ongevoeliger is geworden voor schimmels en andere micro-organismen. Hooi moet je wel droog opslaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pavo.nl

Hoe herken je slecht hooi?

Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voervergelijk.nl

Kan hooi uitdrogen?

Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kunnen ook andere planten inzitten. De kwaliteit van het hooi kan met behulp van de geur, kleur en samenstelling ingeschat worden: Groene kleur en frisse kruidige geur: dit hooi heeft maar kort kunnen drogen, ca. 4 dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartog-lucerne.com

Dubbink kiest voor gras drogen met eigen hooidrooginstallatie

40 related questions found

Kan hooi schimmelen?

Schimmelig hooi kan ontstaan als het product na het oogsten te lang aan slechte weersomstandigheden is blootgesteld. Dit zorgt er ook voor dat het hooi allerlei waardevolle voedingsstoffen verliest. Door schimmel aangetast hooi is een slecht product en bepaald geen verborgen gebrek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op levendehave.nl

Kan hooi spontaan ontbranden?

Wanneer de grootste kans op Hooibroei

Dit hooi is meestal droger en staat bovendien in contact met de lucht en dus met zuurstof. Wanneer de temperatuur van de buitenste hooilagen voldoende is opgelopen zal de hooiberg spontaan vlam vatten. Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op progrezz.nl

Wat kun je doen met oud hooi?

Conclusie: oud hooi kan zonder problemen gegeven worden als het er nog goed uitziet en goed ruikt, je extra vitaminen voert en de tijd neemt om over te schakelen naar ander voer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedvoorjepaard.nl

Is beschimmeld hooi gevaarlijk?

Gevoelige luchtwegen

Door een teveel aan schimmel en stofdeeltjes in het hooi, raakt het slijmvlies geïrriteerd en er kunnen ontstekingen ontstaan. Er zal als reactie op deze irritatie meer slijm worden gevormd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurlijkpaarden.nl

Waarom hooi nat maken?

Het dompelen van het hooi zorgt ervoor dat de stofdeeltjes en schimmelsporen eraf gespoeld worden. Deze stofdeeltjes en schimmelsporen kunnen de oorzaak zijn van het hoesten. Het beste is om één portie in een speciekuip of bijv. badkuip onder te dompelen in het water en direct weer eruit halen en uit laten lekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voervergelijk.nl

Waarom was hooi vroeger duur?

Hooi was eeuwenlang economisch net zo belangrijk als de benzine nu. Goed hooi betekende sterke paarden en die waren onmisbaar voor alle transport. Het hooi uit de IJsseldelta ging met schepen vol het land in, bijvoorbeeld naar de Koninklijke Stallen, het leger, en naar de postkoetsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtvoost.nl

Hoe moet je hooi bewaren?

U kunt hooi- en strobalen het best in de schuur opslaan, zodat u ze bij slecht weer niet beschadigen of te vochtig worden. Als u de balen binnen bewaart, zorg er dan voor dat het dak niet lekt en dat er een goede ventilatie is. Bedek de grond van uw binnenopslag met een zeil of laat een laag resthooi liggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meijerholland.nl

Hoe hou je hooi vers?

Hooi dient op een droge, luchtige plek bewaard te worden. Merk je dat het hooi niet fris ruikt of zie je schimmels? Gooi het dan voor de zekerheid weg! Zorg er wel voor dat er altijd hooi voorradig is in de kooi van je konijnen of knagers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op petsplace.nl

Kan je een paard te veel hooi geven?

De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op horses.nl

Hoeveel hooi moet een paard per dag eten?

Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knhs.nl

Is het erg als je per ongeluk schimmel eet?

Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Is Voordroog goed voor paarden?

Voedingswaardes. De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi. (4) Conclusie is dat voordroog qua voedingswaarden gunstig is voor veel paarden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op purepaardenvoeding.nl

Hoe maakt een schimmel ziek?

Wat betekent vocht en schimmel voor je gezondheid? Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdhaaglanden.nl

Hoe vaak hooi keren?

Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren. Regen heeft meestal een negatieve invloed op het hooi, maar ook dat hangt van verschillende factoren af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op versele-laga.com

Wat voor kleur heeft hooi?

Hooi met een groene kleur heeft kortere tijd gedroogd, waardoor er meer voedingsstoffen behouden zijn gebleven. Goudgelig hooi zit hier tussenin en bruin hooi heeft lange tijd op het land gedroogd, waardoor meer voedingsstoffen verloren zijn gegaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voervergelijk.nl

Hoe ruikt hooi?

Beoordeel of het hooi fris en lichtzoet ruikt. Een bedwelmende of muffe lucht is een indicator voor stof, schimmel of een te hoge vochtigheidsgraad.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bonpard.com

Kan hooi in brand vliegen?

In samengepakt hooi en stro kunnen micro-organismen een gistingsproces veroorzaken. Daardoor stijgt de temperatuur en komen er vanaf ongeveer 55°C gassen vrij waardoor het hooi spontaan in brand kan vliegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op owmachterhoek.nl

Hoe warm mag hooi worden?

Bij 40 tot 60 graden is er vaak sprake van geen of matige broei. Daarboven wordt dringend aanbevolen dagelijks de stro- of hooiopslag te controleren en de verzekeraar in te lichten. Bij een temperatuur van 70 graden of meer moet direct de brandweer worden ingeschakeld. Broei verhoogt niet alleen de kans op brand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op harderwijksezaken.nl

Hoe snel gaat hooi broeien?

Hooibroei komt vooral binnen zes weken na het oogsten voor. Boeren gebruiken al sinds de 17e eeuw hooiroeden, ijzeren staven die in de hooiberg geschoven worden. Na een uur wordt de roede uit de hooiberg gehaald en aan de temperatuur kan men voelen of er een broeiproces gaande is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org