Waarom krijg ik s avonds jeuk?

Oorzaken van jeuk in bed
De oorzaak kan liggen bij een allergie. Een schimmelinfectie kan plaatselijk veel jeuk veroorzaken. Er kan een gevoeligheid zijn voor bepaalde voeding of (combinaties van) medicijnen. Sommige mensen verdragen bepaalde kleding of wasmiddelen niet waardoor ze jeuk krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dorsoo.be

Welke ziekte begint met jeuk?

Oorzaken van jeuk
 • een allergie.
 • een beschadigde huid, bijvoorbeeld door urineverlies.
 • huidinfecties.
 • huidziektes zoals eczeem, netelroos, schurft, psoriasis.
 • beschadigde zenuwen.
 • bepaalde ziektes, bijvoorbeeld hiv/aids, leverziektes, nierfalen, te sterk werkende schildklier, zenuwaandoeningen, multipele sclerose.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Waar komt plotselinge jeuk vandaan?

Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat moet je doen als je overal jeuk hebt?

Jeuk
 1. Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft.
 2. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben.
 3. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad. gebruik geen of weinig zeep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kunnen hormonen jeuk veroorzaken?

Droge en jeukende huid: Door een vermindering van de oestrogeenniveaus ontstaat er jeuk en een droge huid. Schilfering van de huid komt hierbij ook voor. We zien dit regelmatig tijdens de menopauze.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deswollenaer.nl

Wat kan je doen tegen jeuk als je niet kan slapen?

34 related questions found

Is jeuk een symptoom van stress?

Stress is echter ook een oorzaak van jeuk. Het kan jeuk doen ontstaan en bestaande jeuk verergeren. Het risico bestaat zelfs dat er een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, die jeuk kan weer aanleiding zijn tot stress, die op zijn beurt weer leidt tot een verergering van de jeuk, etc.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fysiotherapieinhoorn.nl

Waarom krijg ik jeuk als ik in bed lig?

Oorzaken van jeuk in bed

Je huid is gevoelig of allergisch voor het wasmiddel dat je voor je beddengoed gebruikt. Probeer eens een neutraler wasmiddel en vermijd wasverzachter. Je hebt last van beestjes in bed, op je huid of door je huis. Bijvoorbeeld schurft, luizen, vlooien, parasieten of bedwantsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Welke vitamine mis je als je jeuk hebt?

Vitamine B complex

Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidzorghouten.nl

KAN jeuk ook psychisch zijn?

Psychogeen. Ook een psychiatrische aandoening zoals depressie, bipolaire stoornis of psychose kan jeuk veroorzaken. Daarnaast kan het het gevolg zijn van een vicieuze cirkel van jeuk en krabben, neurodermatitis genaamd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Waarom heb ik altijd jeuk?

Wat is jeuk? Eigenlijk is jeuk een verdedigingsmechanisme. Een kriebelend of jeukend gevoel op de huid zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld een vlo of parasiet van onze huid afhalen. Dit geldt ook voor iets wat een allergische reactie of irritatie kan veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diakonessenhuis.nl

Wat is psychische jeuk?

Met pruritus psychogenica (psychogene jeuk) wordt bedoeld jeuk als gevolg van psychiatrische of psychosomatische aandoeningen (bijv. depressie of wanen). Ook bij andere oorzaken van jeuk kunnen psychische factoren een rol spelen bij de perceptie van de jeuk en de reactie er op, bijvoorbeeld habitueel krabben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidziekten.nl

Waar heb je jeuk bij diabetes?

Jeukende voeten, huiduitslag, rode vlekken en jeukende onderbenen zijn lastige bij-verschijnselen van diabetes. De jeuk is vaak zo heftig dat je jezelf bijna niet in kunt houden en echt moet krabben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheekenhuid.nl

Welk medicijn helpt tegen jeuk?

Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Welke stof veroorzaakt jeuk?

– De natuurlijke dierlijke vezels zoals wol en zijde (beiden van oorsprong ) en de natuurlijke plantaardige vezels zoals katoen en linnen (cellulose) veroorzaken maar zelden contactallergische reacties. Wel geven wol en zijde vaak aanleiding tot irritatiereacties bij mensen met een droge en/of atopische huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Welke bacterie veroorzaakt jeuk?

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij veel mensen voorkomt. De Staphylococcus aureus-bacterie kan verschillende infecties veroorzaken; van een oppervlakkige huidinfectie tot een bloedstroominfectie. Welke infectie ontstaat, is vooral afhankelijk van de weerstand van de patiënt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Waar heb je jeuk bij Hodgkin?

Jeuk ter hoogte van de huid komt vaak voor bij de ziekte van Hodgkin. Deze jeuk kan zelfs zo hevig zijn dat er krabletsels op de huid zijn door het krabben. Hoesten, kortademigheid of last op de borst kunnen vroegtijdige tekens zijn van de ziekte van Hodgkin in de borstholte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wildgroei-vzw.be

Wat is neurologische jeuk?

Neurologische oorzaken

De jeuk lijkt in de huid gevoeld te worden, maar er is in de zenuw iets mis. Een voorbeeld is het beeld dat neuralgia paresthetica heet. Hierbij is er een jeukende plek op de rug, vaak net iets onder het schouderblad, en dit wordt veroorzaakt door prikkeling van een zenuw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidziekten.nl

Is jeuk een symptoom van diabetes?

Een merkbaar droge, jeukende en strakke huid kan een indicatie zijn voor diabetes. Tot wel 40% van de patiënten heeft hier last van. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde toevoer van voedingsstoffen aan de huid, waardoor: de huid moeilijker het nodige vocht kan vasthouden en sneller uitdroogt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eucerin.nl

Waarom helpt azijn tegen jeuk?

Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deonlinedrogist.nl

Welk tekort bij jeuk?

Vitamine B12 is een belangrijke wateroplosbare vitamine. Bij langdurig onvoldoende inname uit voeding of supplementen kan een tekort ontstaan. Symptomen hiervan zijn onder meer gewichtstoename, jeuk en uiteenlopende psychische klachten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op charlottelabee.com

Kan je jeuk krijgen van vitamine D?

Bijwerkingen door te veel vitamine D

In geval van een overdosis vitamine D is het mogelijk dat je calciumspiegel te hoog staat. Die hoge calciumspiegel kan een aantal gevolgen hebben zoals: jeuk en huiduitslag. maag- darmklachten zoals overgeven, diarree of net verstopping en misselijkheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eg.be

Welke Thee helpt tegen jeuk?

Kamille heeft een ontstekingsremmende, ontsmettende en jeukstillende werking. Zo zou het drinken van kamillethee helpen tegen eczeem, netelroos, allergische uitslag, huidirritatie en een schrale huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanbruggenthee.nl

Wat zijn de symptomen van huisstofmijt?

Een allergie voor huisstofmijt kan klachten geven zoals:
 • een verstopte neus, snotteren, niezen.
 • jeuk in de neus en ogen.
 • benauwd zijn, piepend ademen of slijm ophoesten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan huismijt jeuk veroorzaken?

Bij huisstofmijtallergie reageert het afweersysteem van het lichaam overmatig op de uitwerpselen of resten van dode huisstofmijten. Door inademing of aanraking met de huid kunnen deze deeltjes klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zich uiten in: De neus: jeuk, niezen, loopneus, verstopte neus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijnstate.nl

Kan je uitslag krijgen van huisstofmijt?

Een allergie voor huisstofmijt kan ook zeker jeuk en eczeem geven. De klachten ontstaan zowel door een directe huidcontact met de huisstofmijten als door het inademen van de uitwerpselen van de huistofmijten in de lucht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com