Waarom kussen onder de maretak?

Wanneer vijanden elkaar onder de maretak onmoetten in het bos, moesten ze hun wapens neerleggen en voor een dag een wapenstilstand houden. Daar komt de gewoonte om een takje maretak aan het plafond te hangen en elkaar daaronder te kussen dus vandaan: het is een teken van vriendschap en goodwil.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op christmaholic.nl

Wat doet maretak met je lichaam?

Maretak kan bloeddrukverlagend werken en dus interageren met medicatie tegen hoge bloeddruk. Het kan verder ook de werking van medicatie bij hartritmestoornissen beïnvloeden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.be

Wat is de betekenis van een maretak?

Maretak: plant voor de liefde

In Scandinavische sprookjes staat de maretak juist voor liefde en vriendschap. De witte besjes symboliseren de tranen van Frigg, de Noorse godin van de liefde die haar zoon verloor door een giftige maretak. Frigg noemde daarom de maretak 'plant van de liefde'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op buitenleven.nl

Waarom is maretak beschermd?

Bij Kelten en Germanen was maretak het symbool van de overwinning van het leven op de dood, van levenskracht en wedergeboorte. Dit komt vooral omdat de maretak met zijn witte besjes verschijnt op de kale winterse takken van bepaalde bomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mijntuin.org

Waarom is een maretak een halve parasiet?

Een (half-)parasiet voor bomen

Hij parasiteert o.a. appelbomen en Canadese populieren, zonder dewelke hij niet kan overleven. De bomen zelf krijgen niets terug van hun ongenode gast! Voor fotosynthese zorgt de maretak wél zelf, daarom staat hij officieel te boek als 'halfparasiet'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzenatuur.be

Waarom kussen wij met kerst onder de maretak?

29 related questions found

Hoe gezond is maretak?

Maretak staat bekend om zijn heilzame werking bij een te hoge bloeddruk. Maretak wordt ook geadviseerd bij ontstekingen van gewrichten en als ondersteunende therapie bij kanker. Maretak thee is met name geschikt als heilzame thee bij een hoge bloeddruk en vanwege de ontstekingsremmende werking.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanbruggenthee.nl

Hoe heet maretak in het Nederlands?

Maretak of Vogellijm is een bolvormige struik die vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar te zien is in Populieren, Zoete kers en soms ook nog wel eens op de takken van een andere boomsoort.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op floravannederland.nl

Is de maretak giftig?

Maretak bevat giftige stoffen in de takken en de bladeren van de plant. De bessen bevatten deze gifstoffen niet. In de wintermaanden, als de maretak binnenshuis gebracht wordt, vallen er nog al eens wat besjes op de grond. Een kind dat enkele besjes opeet, loopt geen risico.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op antigifcentrum.be

Hoe oud wordt een maretak?

In de winter verkleuren de bessen naar wit. De maretak kan wel zeventig jaar oud worden. Zonder onderhoud kan de maretak zijn gastheer overgroeien, waardoor de gastheer onvoldoende licht krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maretakkenkwekerij.nl

Wat kost een maretak?

Kopen in een tuincentra

Een maretak vindt je al vanaf vijf euro. Ook de grote bollen kan je kopen in het tuincentrum.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio2.be

Waarom zoveel maretak in Limburg?

Nog steeds is niet goed bekend waarom Maretakken op de ene plaats wel voorkomen, en op de andere niet. Dit ondanks het feit dat de plant door zijn leefwijze van relatief weinig factoren afhankelijk is: concurrentie kent hij niet, en voorkeur voor een specifiek micro-klimaat heeft hij niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurtijdschriften.nl

Wat moet je doen als je onder de mistletoe staat?

Als je met iemand onder de mistletoe staat, moet je diegene een kus geven, luidt de traditie. Wij vragen ons toch sterk af waarom je onder een plant 'moet' zoenen. De mistletoe is een plant die al honderden jaren in volksverhalen en sprookjes voorkomt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle.nl

Welke kerstdecoratie heet in het Nederlands maretak?

De Maretak: Mistletoe

Veel meer in de kerstsfeer komen we niet! De plant heeft mooie witte bessen en glanzende, smalle bladeren. De Germanen en Kelten zagen de Maretak als heilige plant, die werd afgesneden met een gouden mes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deoosteinde.nl

Hoe bewaar je een maretak?

Ga op zoek naar de kleine, witte besjes. In deze periode worden in sommige tuincentra of kwekerijen maretakken verkocht, dus heb je een grote kans om besjes te vinden. Bewaar de bessen tot het voorjaar op een koude plaats en hou ze een beetje vochtig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle.be

Is maretak giftig voor dieren?

Een hapje maretak kan katten en honden ziek maken, meestal in de vorm van braken en lethargie. Als je vermoed dat je dier aan de maretak gezeten heeft, neem je best enkele uren alle eten en drinken weg om de maag te laten rusten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hln.be

Hoe kun je aan de maretak zien dat het geen volledige parasiet is?

Zelf maakt de maretak met het bladgroen in zijn takken en bladeren uit koolzuur en zonlicht de koolhydraten die hij voor zijn groei nodig heeft. Daarom is de maretak geen volledige parasiet en doet hij zijn gastheer ook minder schade dan je zou verwachten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trouw.nl

Kun je maretak stekken?

Wrijf de bessen in een schorsspleet aan de onder- of zijkant van de tak. Zorg dat hij blijft plakken. Niet alle bessen zullen ontkiemen, spreid je kans en plak ze op verschillende takken. Het is wel een kwestie van geduld: pas na een jaar of zeven verschijnen de eerste bessen…

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seasons.nl

Hoe verspreid maretak zich?

De bessen van maretak worden verspreid door vogels (vooral lijsters), die hun snavel met aanklevende zaden schoon houden door ze aan takken af te vegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ecopedia.be

Hoe komt maretak op een boom?

De vogels eten de bessen en terwijl ze hun snavels scherpen aan de bast van de boom, zaaien ze meteen nieuwe maretakken. Door de kleverige inhoud blijven de zaadjes plakken en kunnen ze zich nestelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op visitzuidlimburg.nl

Is maretak giftig voor katten?

Veel mensen halen niet alleen een kerstboom in huis, maar ook andere planten: kerstster, maretak, hulst of kerstroos. Feestelijke namen, maar deze planten zijn giftig voor je kat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dierenrecht.nl

Is maretak giftig voor honden?

De maretak, ook wel bekend als Mistletoe waaronder gekust wordt, is zeer giftig voor jouw hond. Net als bij de kerstster zal een hond bij inname van de besjes van de maretak meer speeksel aanmaken, diarree krijgen, gaan braken en eventueel zenuwstoornissen vertonen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dutchcelldogs.nl

Wat zijn die bollen in de bomen?

Als je in de winter een groene bol in een loofboom ziet, moet het wel een maretak zijn. Hij groeit als parasiet in bomen en is het hele jaar groen, maar is in de zomer moeilijker te vinden in de boomkronen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kloenstebuiten.wordpress.com

Wat is de traditie als je samen met iemand anders onder een maretak staat tijdens kerst?

De traditie is dat wanneer je met iemand onder de maretak staat, je diegene mag zoenen. Dit komt voort uit de wapenstilstanden die vijanden hielden als ze elkaar tegenkwamen in de bossen van Scandinavië. Maretak staat namelijk voor liefde en vrede.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaartje2go.nl

Hoe lang blijft mistletoe goed?

De maretak bloeit in het voorjaar en bij een goede bestuiving zullen er in het najaar groene besjes zichtbaar worden. In de winter verkleuren de bessen naar wit. De maretak kan wel zeventig jaar oud worden. Zonder onderhoud kan de maretak zijn gastheer overgroeien, waardoor de gastheer onvoldoende licht krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plantplezier.nl

Waarom groeit mistletoe alleen in Limburg?

De maretak komt in geheel Nederland en in het oosten van België voor. In Zuid-Limburg is de soort vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland, Om die reden wordt soms verondersteld dat maretak ten noorden van Zuid-Limburg niet zou voorkomen, maar dat is dus onjuist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijnmond.nl