Wat gebeurt er als je lavendel niet snoeit?

Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk 'verhout' aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op intratuin.nl

Wat gebeurd er als je lavendel niet snoeit?

Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pelckmans.net

Kun je lavendel helemaal afknippen?

De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op directplant.nl

Waarom moet je lavendel snoeien?

Snoeien (toppen) van jonge lavendelplanten

Daardoor ontstaan er extra scheuten in de basis van de plant. Door deze knipbeurten zullen de planten wat later bloeien, maar je zult langer plezier hebben van de lavendel en de plant zal niet zo snel kaal worden aan de onderkant.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groei.nl

Hoe vaak moet je lavendel knippen?

Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groenvanbijons.be

Hoe en wanneer moet je lavendel snoeien. - TUINVRIEND.NL

26 related questions found

Hoe snoei je lavendel in de zomer?

Zomersnoei lavendel

De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pokon.nl

Wat te doen met Verhoute lavendel?

Wat wel kan, is rooien: de verhoute lavendel dieper terug in de grond planten. Zorg dat de plant 15 tot 20 centimeter uit de grond blijft steken. Wil je zekerheid op mooie bloeiende lavendel? Koop dan liever nieuwe lavendelplanten en ga van begin af aan je lavendel snoeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slimster.nl

Waardoor gaat lavendel kapot?

De meeste optimale planttijd is zo rond oktober, wanneer de bodem van uw tuin nog lekker warm is. Plaats lavendel bij voorkeur op een zonnig plekje in uw tuin, in zanderige grond die het water goed doorlaat. Gebruik nooit bemeste tuinaarde als bodem. Daar gaat lavendel van dood.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op briellaerd.nl

Is lavendel een of meerjarig?

Lavendel is een sterk geurend, struikachtig kruid. De planten houden van een kalkrijke grond. Lavendel is meerjarig en gaat vanaf het tweede jaar bloeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bolster.nl

Hoe moet je lavendel onderhouden?

Planten en verzorgen

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is, en altijd op een zonnige plek. Voeg meteen rijkelijk kalk toe in het plantgat. Daarna geef je elk jaar of om het jaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deoosteinde.nl

Kan lavendel kapot gaan?

Een probleem met lavendel is dat hij bij de veel mensen na een paar jaar te lang, en onderin te houterig wordt. Gevolg? na een paar jaar wordt de plant (of planten) vervangen door nieuwe die na een paar jaar wederom aan de beurt zijn om gerooid te worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinhulp.com

Hoe voorkom je Verhouten lavendel?

Het voorkomen dat lavendel verhout is vrij simpel. Zorg dat je zowel in het voorjaar als het najaar de lavendel snoeit. Doe je dit niet dan zullen er van het hart van de plant geen jonge scheuten groeien waardoor deze van onder gaat verhouten en uit elkaar zal vallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandurengroenservice.nl

Kan je lavendel overhouden?

Heb je een Lavendel 'hidcote' (Lavandula angustifolia) in de tuin staan die je het liefst jarenlang in bloei zou willen zien? Dat kan, want deze plant is winterhard en kan vrijwel elke winter overleven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Kan lavendel voor de tweede keer bloeien?

Het is erg goed mogelijk om uw lavendel hetzelfde jaar nog een keer te laten bloeien. Door in het najaar de uitgebloeide bloemen af te knippen (lichtelijk snoeien; bekijk hiervoor de video), stimuleert u de lavendel om nog een keer te bloeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartmangroen.nl

Waarom lavendel geen water geven?

Lavendel gedijt op arme en droge grond. Water geven is helemaal niet nodig. Water geven bij lavendel kan juist voor problemen zorgen! Als je lavendel water geeft, zal deze vochtig blijven, vooral bij dichtvertakte planten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kleinetuinen.nl

Hoe oud kan een lavendel worden?

Lavendel is een vaste plant die bij optimale omstandigheden tot 20 jaar kan worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wikifarmer.com

Hoe ziet lavendel er in de winter uit?

De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit. Tip: van de uitgebloeide bloemen kun je geurzakjes maken voor in de linnenkast of op het toilet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinweb.nl

Kan lavendel in de volle zon?

Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bomenenzo.nl

Kan lavendel tegen veel regen?

Tuinier je in potten onder de blote lucht (dus niet onder een afdak) dan kan lavendel snel te nat staan door alle regen die in de pot blijft hangen. Zorg ervoor dat teveel aan water goed weg kan door bijvoorbeeld een laagje hydrokorrels onderin de pot te stoppen en/of de potgrond te mengen met een paar handjes zand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sprinklr.co

Wat houdt lavendel tegen?

Lavendelolie is op verschillende manieren te gebruiken. De etherische olie kan tegen kwaaltjes gebruikt worden, zoals: emotionele stress, vermoeidheid, depressie, angst, spierpijn, reuma, rugpijn, vastzittende ademhaling of menstruele pijnen. Maar ook kan lavendelolie dienen als muggenwering of als luchtverfrisser.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op geurwalhalla.nl

Kan lavendel tegen de vorst?

Bij lavendel moet onderscheid worden gemaakt of het een winterharde of een vorstgevoelige soort is. Bij gewone lavendel zijn winterbeschermingsmaatregelen die plaatsvinden na de eerste nachtvorst meestal voldoende. Iets eerder, vóór de eerste nachtvorst, trekt de kwetsbare lavendel de winterverblijven in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op baldur-nederland.nl

Hoe vermeerdert lavendel zich?

Bij het vermeerderen van lavendel zijn er 2 mogelijkheden. De generatieve vermeerdering door zaad en de vegetatieve vermeerdering door kop- of groene stekjes. Voornamelijk de zuivere lavendelsoorten (bv. Lavandula angustifolia) en enkele andere soorten kunnen uitgezaaid worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op baldur-nederland.nl

Wat is de beste tijd om te snoeien?

Vanaf begin maart is de beste periode om ze te snoeien. Let wel goed op dat het niet gaat vriezen en dat u de nieuwe scheutjes niet beschadigt. Want deze kunnen weer uitgroeien tot mooie grote planten. Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op grasengroenwinkel.nl

Welke dieren komen op lavendel af?

HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groenvandaag.nl