Wat gebeurt er als je wordt aangehouden?

Als u door de politie wordt aangehouden, wordt aan u verteld waarvan u wordt verdacht en u gewezen op uw rechten. Aan u wordt medegedeeld dat u niet tot antwoorden verplicht bent. Dit is de cautie. Er wordt een folder met uw rechten uitgereikt en u mag contact opnemen met een advocaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Welke rechten heb je als je wordt aangehouden?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Wat gebeurt er als je wordt voorgeleid?

Als u wordt voorgeleid aan de officier van justitie, heeft hij uw dossier al van de politie ontvangen. Hij kent dus de feiten. Na de voorgeleiding zijn er 2 mogelijkheden: De officier van justitie vindt het niet nodig dat u nog langer vast blijft zitten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat houdt aangehouden in?

Een aanhouding betekent dat iemand door een overheidsinstantie van zijn vrijheid wordt beroofd. Een aanhouding gebeurt over het algemeen door de politie. Iemand kan worden aangehouden omdat deze een strafbaar feit heeft gepleegd of de politie kan een inhechtenisneming verrichten om de orde te handhaven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op letsel.info

Kan je zomaar aangehouden worden?

U mag niet zomaar worden aangehouden. Als u wordt aangehouden door de politie heeft u een aantal rechten, maar ook plichten. Wanneer de politie uw rechten schendt kan dat gevolgen hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kantoorvanbreukelen.nl

Van aanhouding tot insluiting

35 related questions found

Wat zegt de politie als je wordt aangehouden?

Als u door de politie wordt aangehouden, wordt aan u verteld waarvan u wordt verdacht en u gewezen op uw rechten. Aan u wordt medegedeeld dat u niet tot antwoorden verplicht bent. Dit is de cautie. Er wordt een folder met uw rechten uitgereikt en u mag contact opnemen met een advocaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Wat moet je laten zien als je aangehouden wordt?

Wanneer je wordt aangehouden door de politie moet je het rijbewijs laten zien. Wanneer je geen rijbewijs kunt laten zien, kan de politie een straf opleggen. In 2019 is de boete voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs 95 euro. Je moet het originele rijbewijs kunnen tonen, een kopie is niet voldoende.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lastenvrij.nl

Kan de politie je arresteren?

Als u verdachte wordt van het plegen van een strafbaar feit, dan kan de politie u staande houden en/of arresteren. Dit laatste noemt men ook wel aanhouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Hoe lang duurt een onderzoek van de politie?

De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat betekent het als een zaak wordt aangehouden?

Verantwoording. In het strafproces kan een procespartij de rechter verzoeken om de behandeling van een zaak uit te stellen. Dit wordt aanhouding genoemd. Aanhouding kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als de verdachte door ziekte niet op de zitting aanwezig kan zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe lang duurt een voorgeleiding?

Als de rechter-commissaris overigens in uw voordeel beslist (u wordt op vrije voeten gesteld), kan de officier van justitie hiertegen wel in beroep gaan. De hele voorgeleiding duur in het algemeen ca. 20 minuten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op judex.nl

Hoe lang blijf je verdachte?

Ophouden voor onderzoek (9 uur)

Wanneer u bent aangehouden in verband met een verdenking van een strafbaar feit, mag de politie u 9 uur vasthouden voor nader onderzoek. Deze periode wordt vaak gebruikt om u als verdachte te horen. De nachtelijke uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur tellen daarbij niet mee.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlk-advocaten.nl

Hoe lang duurt gevangenhouding?

In de raadkamer zitten 3 rechters. De raadkamer kan een bevel gevangenhouding geven voor in totaal maximaal 90 dagen. Meestal wordt door de raadkamer eerst een bevel voor een korte periode gegeven dat daarna een of meer keren kan worden verlengd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wat gebeurt er als je wordt aangehouden zonder rijbewijs?

Het rijden zonder rijbewijs is een strafbaar feit. De wetgever heeft dit als een overtreding aangemerkt. De maximale straf voor het zonder rijbewijs rijden is op grond van artikel 177 Wegenverkeerswet een hechtenis van zes maanden en een geldboete van de derde categorie. Vanaf 2020 bedraagt deze boete € 8.700,-.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaatverkeersrecht.nl

Wat mag de politie wel en niet doen?

Agenten mogen het volgende doen:
  • identiteitscontrole;
  • tassencontrole;
  • aanhouden en staandehouden;
  • harder rijden in het verkeer;
  • met signaallicht en sirene rijden;
  • geweld gebruiken;
  • onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel;
  • telefoon tappen;

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Is het strafbaar om weg te rennen van de politie?

Nee. Weglopen is niet strafbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op watwat.be

Wat gebeurt er als je aangifte hebt gedaan?

Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Kan ik mijn politie dossier inzien?

Om uw persoonsdossier in te zien, moet u een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail. Bij dit verzoek moet u uw naam, adres en telefoonnummer vermelden. Ook moet u een kopie van een geldig identiteitsbewijs meesturen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op justid.nl

Waarom staat de politie voor de deur?

De politie mag dit in sommige gevallen wel doen. Bijvoorbeeld als ze iets in beslag wil nemen of een verdachte wil aanhouden. Ook mag de politie een woning binnen gaan om directe hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als iemand gereanimeerd moet worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Wat mag je zeggen tegen de politie?

Tegenwoordig heerst er enige verwarring over wat men nou wel of niet mag zeggen tegen een agent. Een agent is een ambtenaar in functie en in beginsel is het strafbaar om deze te beledigen. Burgers mogen elkaar overigens ook niet beledigen, maar voor het beledigen van een agent geldt een hogere straf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Wat kan ik doen als politie niks doet?

De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen. Komt u er samen niet uit of loopt u vast? Dan mogen wij u verder helpen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Hoeveel kansen bij politie?

Aspirant-politieagenten mogen voortaan tot 5 keer deelnemen aan selectieprocedure. Wie niet slaagt voor de selectieprocedure bij de geïntegreerde politie, mag voortaan nog vier keer herkansen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hln.be

Wat kan de politie zien op je kenteken?

Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Hoe weet je of je verdachte bent?

Er bestaat een redelijk vermoeden dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit, dan wordt u door de wet gezien als verdachte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtskundig.nl

Wat moet je tonen bij politiecontrole?

Welke documenten moet je tonen bij een politiecontrole?
  • Je rijbewijs. Allereerst is er het rijbewijs van de bestuurder, dat uiteraard geldig moet zijn voor de categorie van het voertuig dat hij op het moment van de controle bestuurt. ...
  • Het verzekeringsbewijs. ...
  • Het kentekenbewijs. ...
  • Het keuringsbewijs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.be