Wat is een redelijke terugleververgoeding?

In 2021 moesten consumenten – bij de gemiddelde jaarprijs – 10,4 eurocent per kilowattuur betalen voor het afnemen van stroom. Wanneer zij alle stroom uit een zonnestroominstallatie ook direct tegen marktprijzen hadden verkocht, had deze 8,1 eurocent per kilowattuur opgebracht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op solarmagazine.nl

Wat is de minimale terugleververgoeding?

De terugleververgoedingen van de verschillende leveranciers lopen uiteen van een kleine 5 cent tot 56 cent per kWh. Vergelijken loont dus, want voor wie jaarlijks 1000 kWh 'over' heeft scheelt dat meer dan 500 euro.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Waar krijg je het meeste voor teruglevering?

Engie heeft voorlopig dus de hoogste terugleververgoeding in 2022 en is daarmee op dit moment nog de 'best betalende' leverancier. Hier ontvang je het kale leveringstarief voor overtollige zonnestroom. Bij het huidige modelcontract (prijspeil 23-08-2022) ligt dit bedrag op 0,602 euro per kWh (enkeltarief).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energievergelijk.nl

Waarom stopt saldering zonnepanelen?

Het kabinet wil de salderingsregeling afbouwen, omdat het ook zonder deze regeling interessant blijft om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen zijn namelijk steeds goedkoper en efficiënter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat is het nadeel van teveel zonnepanelen?

Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pure-energie.nl

VanDeBron Explainer - Hoe werkt salderen en de terugleververgoeding?

24 related questions found

Wat krijg je terug voor 1 kWh?

Sinds najaar 2021 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Een groot deel van de leveranciers heeft het teruglevertarief laten meestijgen met de leveringstarieven. Terwijl sommige leveranciers nog vasthouden aan een vergoeding van rond of onder de €0,10 per kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumentenbond.nl

Wat mag je maximaal terugleveren?

Hoeveel stroom mag je terugleveren? Lange tijd mocht je maximaal 5.000 kWh terugleveren. Sinds 2014 hoef je je geen zorgen meer te maken over een maximum. Er zit alleen wel een verschil in de tarieven onder en boven je eigen verbruik in een jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vattenfall.nl

Kun je onbeperkt stroom terugleveren?

In de Elektriciteitswet valt te lezen dat teruglevering van elektriciteit onbeperkt gesaldeerd moet worden met het verbruik uit het net. Is de teruglevering hoger dan het verbruik uit het net, dan ontvang je hiervoor een “redelijke” vergoeding. Deze vergoeding is bij elke energieleverancier anders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hezelaer.nl

Wat als je zonnepanelen meer opbrengen dan je verbruikt?

En als je meer opwekt dan verbruikt? Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hier.nu

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

Het liefst wel, ja. Door je apparaten overdag te laten draaien, gebruik je de (groene en gratis) stroom die jouw panelen op dat moment opwekken. En dus niet de (grijze en dure) stroom die via je energieleverancier uit jouw stopcontact komt en waar je dus voor betaalt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonneplan.nl

Wat ze u niet vertellen over zonnepanelen?

Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zeemanzonnepanelen.nl

Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen?

De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op milieucentraal.nl

Wat heb je aan zonnepanelen in de winter?

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandebron.nl

Wat kosten 12 zonnepanelen bij Essent?

Zonnepanelen set 12 panelen

Een pakket met 12 zonnepanelen inclusief installatie kost €7.500,-. Voor de totale pakketprijs krijgt u alles wat u nodig heeft om zonnestroom te gebruiken. EnerSolar ontzorgt u volledig, zodat u na direct gebruik kan maken van zonnestroom energie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op enersolar.nl

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6.000 kWh?

Wanneer één paneel dus 352 kWh per jaar zonne-energie omzet naar stroom (88% van 400 wattpiek), heb je voor 6000 kWh nodig: 6000/352 = 17.04 zonnepanelen. Let op, om er zeker van te zijn dat je 6000 kilowattuur opwekt, heb je dus wel 18 zonnepanelen nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonneplan.nl

Waarom zijn er zo weinig zonnepanelen in Spanje?

Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op prefatix.nl

Wat doen de prijzen van zonnepanelen in 2023?

Een set van 10 zonnepanelen kost in 2023 gemiddeld ongeveer €6.900 inclusief omvormer en installatie. Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen compleet vervallen en hoef je deze dus ook niet meer terug te vragen. De prijs die je hier ziet is dus de complete prijs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zonnepaneelprijzen.nl

Waarom vallen zonnepanelen uit bij teveel zon?

Netspanning en omvormers

Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terugleveren en dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het huishouden. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libra.energy

Heeft het nog zin om zonnepanelen te plaatsen?

Kortom, overweeg je om zonnepanelen nemen, wacht dan niet te lang. Nu kun je ze nog in gemiddeld 7 jaar terugverdienen. Vanaf 2025 loopt de terugverdientijd van zonnepanelen op tot gemiddeld 9 jaar in 2030.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vattenfall.nl

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 8 jaar. Alle energie die je na deze tijd opwekt met je zonnedak, is pure winst. En zonnepanelen gaan gemiddeld zo'n 25 jaar mee. Dus reken maar uit je winst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op coolblue.nl

Waarom overdag wassen met zonnepanelen?

Stroomverbruik afstemmen op zonneschijn

De zon schijnt immers vooral overdag. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energiebespaarders.nl