Wat is het beloop van osteoporose?

Verloop en prognose
Bij iedereen neemt na het 50e levensjaar de kwaliteit van de botdichtheid en daarmee de stevigheid van de botten geleidelijk af. Dit hoort bij het ouder worden en is een normaal proces. Maar de dichtheid van uw botten wordt niet vanzelf weer groter. Daarvoor heeft u medicatie nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maartenskliniek.nl

Wat is de prognose van osteoporose?

Wat is de prognose? Osteoporose is een chronische aandoening die niet volledig te genezen valt. Met een passende leefstijl en medicijnen kunnen de botmassa en de botdichtheid wel verbeteren. Hierdoor wordt de kans op botbreuken, en de bijbehorende complicaties, kleiner.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Wat is het gevolg van osteoporose?

Omdat uw botten brozer en minder sterk worden, kunnen uw botten normale belasting niet meer opvangen. U kunt dan eerder een botbreuk krijgen. De meest voorkomende botbreuken door osteoporose zijn botbreuken van de heup, pols en wervels, vaak na een niet eens zo ernstige val.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isala.nl

Wat mag je niet doen als je osteoporose hebt?

Stop met roken en drink minder alcohol

Het verhoogt de snelheid waarmee u botmassa verliest, waardoor u eerder osteoporose krijgt. Veel alcohol drinken kan het vermogen van het lichaam om normale, gezonde botten te behouden, beïnvloeden. Dit is het moment om te stoppen met roken en minder alcohol te drinken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgsaam.org

Kan ik nog werken met osteoporose?

Als je osteoporose hebt, kan het lastiger zijn om te blijven werken. Wees je daarom van een paar dingen bewust. Aan het werk komen of blijven hangt onder meer af van je werkgever, leidinggevende en collega's. Realiseer je dat niemand jouw mogelijkheden en beperkingen in detail kent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op osteoporosevereniging.nl

Crash Course Osteoporosis

22 related questions found

Kan je oud worden met osteoporose?

Hoe ernstig is het? “Osteoporose is de oorzaak van het merendeel van de heupbreuken op oudere leeftijd. Indirect is het daarmee een dodelijke ziekte, want een kwart van de patiënten die een heup breken in Nederland, overlijdt binnen een jaar na de operatie aan de complicaties van de breuk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op osteoporosevereniging.nl

Kan je pijn hebben van osteoporose?

Osteoporose kan verschillende pijnklachten geven. Dat maakt het lastig om een direct verband met je botten te leggen. Er zijn 2 bronnen van pijnklachten. Je breekt iets, bijvoorbeeld je pols.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op osteoporosevereniging.nl

Kan osteoporose verbeteren?

Osteoporose is niet te genezen. Met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, medicatie en voldoende zonlicht kun je de klachten wel verminderen. Fysiotherapie kan je helpen om beter te bewegen en de kans op vallen en dus een botbreuk kleiner te maken. Bij een breuk helpt fysiotherapie bij het herstel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op defysiotherapeut.com

Welk fruit is goed voor osteoporose?

Welk fruit bevat veel calcium?
 • Vijgen, gedroogd ​- 190 mg calcium.
 • Abrikoos, gedroogd​ - 80 mg calcium.
 • Vijgen, vers​ - 55 mg calcium.
 • Appel - 50 mg calcium.
 • Dadels gekonfijt - ​46 mg ​calcium.
 • Pruimen - 45 mg calcium.
 • ​Zwarte bessen ​- 45 mg calcium.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op runnersworld.com

Is Warmte goed voor osteoporose?

De Universiteit van Genève in Zwitserland heeft nu ontdekt dat warmte de botgezondheid kan verbeteren. Dit effect is vastgesteld bij omgevingstemperaturen van 34 graden. Daarbij wordt de botsterkte verhoogd en het verlies aan botweefsel voorkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bewegenzonderpijn.com

Is osteoporose ernstig?

Osteoporose kan heel vervelende gevolgen hebben. Een onbenullig ongelukje kan al een botbreuk veroorzaken. Jaarlijks breken 83.000 mensen boven de vijftig jaar een bot door de ziekte. Meestal gaat het hier om de heup, pols of onderarm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op osteoporosevereniging.nl

Wat is een veel voorkomende klacht bij mensen met osteoporose?

U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose. Dit geeft vooral pijn bij het opstaan en bij beweging. Patiënten kunnen hierdoor ook een voorovergebogen houding krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Wat is de beste behandeling voor osteoporose?

Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat. Bewegen, gezond eten en 15 tot 30 minuten per dag buiten in het daglicht zijn, blijven belangrijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat is erger artrose of osteoporose?

Iemand met een reumatische aandoening heeft meer kans op het ontwikkelen van osteoporose. Dat is inmiddels wel aangetoond. De meeste medici zien echter artrose en osteoporose als twee verschillende problemen. Alleen de risicofactoren zijn hetzelfde.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bewegenzonderpijn.com

Wat is het verschil tussen osteoporose en botontkalking?

Osteoporose heet ook wel botontkalking. Het is een aandoening waarbij de afbraak van bot sneller gaat dan de aanmaak. Er verdwijnt kalk uit de botten en de structuur van de botten verandert. De botten worden brozer en breken gemakkelijker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op catharinaziekenhuis.nl

Is osteoporose progressief?

Osteoporose is een progressieve ziekte met een stil verloop over vele jaren. Een eerste breuk is een belangrijke voorspeller van een volgende.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uzgent.be

Is fietsen goed bij osteoporose?

Sporten waarbij je je eigen gewicht draagt en die dus je botten belasten, zijn zeer goed voor mensen met osteoporose; denk hierbij aan wandelen, fietsen, tennissen of tuinieren. Ook het trainen van conditie en spierkracht is bevorderlijk voor de lenigheid en de behendigheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sportzorg.nl

Is wandelen goed voor botontkalking?

Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fysioexperts.nl

Wat stimuleert botaanmaak?

Henk de Valk, arts voor natuurlijke geneeskunde: “Eet gevarieerd met vooral veel groente en fruit. Hierin zitten calcium (voor botopbouw) en stoffen die de botaanmaak stimuleren en de botafbraak verminderen. Tegelijk verbeteren groente en fruit de zuurgraad van lichaamsweefsels, wat ook goed is voor onze botten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondnu.nl

Welke oefeningen zijn goed bij osteoporose?

Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen. Een dagelijkse wandeling is al effectief.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op osteoporosevereniging.nl

Heb je rugpijn bij osteoporose?

Ook pijnklachten in je rug (zonder direct aanwijsbare oorzaak) kunnen een signaal zijn dat je osteoporose hebt. Vooral als er sprake is van lage rugpijn, kan dit veroorzaakt worden door een gebroken ruggenwervel. Ook pijn in je buik (blaas- en darmklachten) kunnen een signaal zijn van een wervelbreuk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op osteoporosevereniging.nl

Welke ziekten verhogen de kans op osteoporose?

Sommige mensen lopen meer risico op botontkalking door bepaalde aandoeningen, zoals:
 • reumatoïde artritis;
 • diabetes;
 • chronische obstructieve longziekte (COPD);
 • chronische nierziekten;
 • chronische darmontstekingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Waarom zo moe bij osteoporose?

Door ondervoeding neemt de vermoeidheid toe en neemt de spierkracht en weerstand af. Dit kan ook voorkomen bij mensen met overgewicht. Een volwaardige voeding met voldoende eiwitten, energie, vitaminen en mineralen zijn hierbij van groot belang.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Welke ziektes veroorzaken osteoporose?

Dit kan komen door: oudere leeftijd, te weinig bewegen, te weinig calcium (kalk) in je eten en te weinig buitenkomen overdag. Bij vrouwen kan het ook komen door dat ze in de overgang zijn. Je kunt ook osteoporose krijgen door bepaalde ziekten, bijvoorbeeld ziekten van de schildklier. Of door bepaalde medicijnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfelijkheid.nl

Kan een ingezakte wervel herstellen?

Bij een ingezakte wervel is een van uw ruggenwervels gebroken. We noemen dit ook wel een stabiele wervelbreuk. Meestal geneest uw gebroken ruggenwervel vanzelf goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op diakonessenhuis.nl