Welke virussen zijn gevaarlijk tijdens zwangerschap?

De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus. Na de invoering van universele rubellavaccinatie is congenitale rubella zeer zeldzaam geworden. Deze infectie komt daarom niet aan bod.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ntvg.nl

Kan virus kwaad tijdens zwangerschap?

Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte

De meeste vrouwen die COVID-19 hadden tijdens de zwangerschap krijgen gezonde kinderen. Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lareb.nl

Wat gebeurd er als je corona hebt en zwanger bent?

In het kort. Corona tijdens de zwangerschap kan, met wat we nu weten, geen kwaad voor jouw baby. Voor zover nu bekend, heb je met corona niet meer kans op een miskraam. Je kan net als zwangere vrouwen zonder corona, thuis, in het ziekenhuis of in een geboortekliniek bevallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe weet je of je kind CMV heeft?

Je kunt dus weinig aan een CMV besmetting doen tijdens de zwangerschap. Wel kun je het virus constateren met een vruchtwaterpunctie en kun je met echo's zien of er al schade is bij de baby. Vooral in het eerste trimester zijn de risico's op lange termijn gevolgen voor je kindje het grootst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwangerenportaal.nl

Kan een foetus ziek worden?

Bij de foetus kan als gevolg van de infectie een ernstige bloedarmoede ontstaan, die leidt tot vochtophoping in het lichaampje (hydrops foetalis). Dit is op een echo te zien. In deze gevallen is het soms mogelijk om via een intra-uteriene bloedtransfusie het ongeboren kindje te redden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op babyopkomst.nl

Bacteriën en virussen - Wat zijn het en hoe kun je een infectie voorkomen?

34 related questions found

Welke ziekte is gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Naast kinderziekten kunnen diverse andere infecties gevaarlijk zijn voor moeder of kind, bijvoorbeeld:
  • seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)
  • streptokokkeninfecties.
  • koortslip.
  • herpes genitalis.
  • bepaalde voedselinfecties (toxoplasma, listeria)
  • cytomegalovirus (CMV)
  • de ziekte van Lyme (veroorzaakt door een tekenbeet)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bravisziekenhuis.nl

Wat is gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap

Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjg043.nl

Hoe weet je of je CMV hebt tijdens zwangerschap?

Bij het begin van de zwangerschap wordt een bloedonderzoek verricht naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het cytomegalovirus (CMV). Vooral als u geen antistoffen tegen dit virus heeft, moet u tijdens de zwangerschap goed oppassen om niet besmet te raken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuisgeel.be

Hoe groot is kans op CMV tijdens zwangerschap?

Ongeveer 2% van de zwangere vrouwen loopt een CMV-infectie op. Bij zwangere vrouwen die nog geen antistoffen voor het virus hebben (ongeveer 50%), is 30% van de ongeboren baby's geïnfecteerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uza.be

Is CMV virus gevaarlijk?

Bij patiënten met immuunproblemen kan CMV een ernstige infectie veroorzaken. Het cytomegalovirus (CMV) kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Dit virus komt vaak voor in speeksel en urine van kleine kinderen. Goede hygiëne is daarom belangrijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Is koorts gevaarlijk als je zwanger bent?

In de meeste gevallen is koorts tijdens je zwangerschap ongevaarlijk. In een aantal gevallen gaat het echter wel gepaard met risico's. Bijvoorbeeld als je vroeg in de zwangerschap (eerste 3 tot 8 weken) last krijgt van koorts. Dan kan dit volgens onderzoek het risico op hartproblemen en schisis bij je kindje vergroten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwangerenportaal.nl

Kan koorts een miskraam veroorzaken?

Hoge koorts is bedreigend voor de zwangerschap.

Bij dierproeven blijkt dat een te hoge temperatuur de ontwikkeling van de foetus kan beïnvloeden en zelfs een miskraam kan veroorzaken. Na de 32e week kan hoge koorts weeën veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op babyopkomst.nl

Kun je paracetamol innemen als je zwanger bent?

Voor zwangere vrouwen geldt: Paracetamol is de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap; Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cbg-meb.nl

Is buikgriep gevaarlijk voor zwangere vrouw?

Buikgriep kan echter tijdelijk het risico op een vroeggeboorte of miskraam verhogen. Als uw symptomen te ernstig zijn en u een ernstige vorm van buikgriep hebt, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op babyboom.be

Kun je een miskraam krijgen door hoesten?

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), veel hoesten, persen bij harde ontlasting, zware lichamelijke belasting, maar soms ook zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verloskundigen-sliedrecht.nl

Hoe herken je listeria tijdens zwangerschap?

Als een zwangere vrouw ziek wordt van listeria is het mogelijk dat het ongeboren kind ook besmet raakt. De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Heeft CMV invloed op ongeboren kind?

Aangeboren CMV-infectie ontstaat als een ongeboren kind tijdens de zwangerschap via de moeder een CMV-infectie krijgt. Deze aangeboren infectie kan voor problemen zorgen zoals slechthorendheid en een achterstand in de ontwikkeling van het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Is CMV te genezen?

CMV gaat vanzelf over. Er zijn geen medicijnen die de ziekte kunnen genezen. Er zijn wel virusremmers die de klachten kunnen verminderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Hoe kun je besmet raken aan CMV?

Besmettingsweg: direct en indirect contact van slijmvliezen met besmette lichaamsvloeistoffen zoals speeksel, urine, sperma, cervixslijm, bloed en moedermelk. Incubatietijd: 4-12 weken. Besmettelijke periode: tijdens de primaire infectie, re-infectie en asymptomatische re-activatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lci.rivm.nl

Is CMV heel besmettelijk?

CMV wordt enkel overgedragen door direct contact via lichaamsvocht zoals speeksel of urine. Het virus wordt niet als zeer besmettelijk beschouwd maar omdat heel wat jonge kinderen ermee besmet zijn wordt het toch snel overgedragen in crèches en kleuterklassen, en binnen een jong gezin.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gynaecologie-waregem.be

Wat is toxoplasmose zwangerschap?

Infectie tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Risico's van zwanger tillen en bukken

Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwangerenportaal.nl

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwangerenportaal.nl

Hoe krijg je een infectie tijdens zwangerschap?

Prenatale en congenitale infecties

Deze zijn het gevolg van een infectie van de moeder tijdens de zwangerschap, waarbij via de placenta overdracht plaatsvindt naar de foetus. De belangrijkste virussen die prenatale infecties kunnen veroorzaken zijn CMV, parvovirus B19 en varicella-zostervirus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ntvg.nl