Wie schakelt jeugdzorg in?

Heeft de vrijwillige hulp geen effect gehad of wilt u of uw kind de hulpverlening niet accepteren? Dan schakelt een instelling voor jeugdhulp de Raad voor de Kinderbescherming (de raad) in. De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in gevaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe kan ik jeugdzorg inschakelen?

Iedereen kan contact opnemen: ouders en kinderen, maar ook buren, familie, leraar of huisarts. Professionals die met ouders en kinderen werken zijn gehouden aan een meldcode. Daarin staat beschreven wat de richtlijnen zijn voor professionals om met vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling om te gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Hoe kom je in aanraking met jeugdzorg?

Via de huisarts of jeugdarts

De huisarts, jeugdarts of medisch specialist kan uw kind een verwijzing geven voor bepaalde vormen van jeugdhulp. Met die verwijzing kunt u direct bij een jeugdhulp-aanbieder terecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Kan school jeugdzorg inschakelen?

Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onderwijsconsument.nl

Wie schakelt de kinderbescherming in?

Deze organisaties of personen kunnen een melding bij ons doen: De lokale (jeugd) wijkteams van gemeenten. Gemeenten gebruiken hiervoor verschillende namen. Bijvoorbeeld Ouder- en Kindcentrum of Centrum voor Jeugd en Gezin.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kinderbescherming.nl

Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming

24 related questions found

Is veilig thuis hetzelfde als jeugdzorg?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdzorgnederland.nl

Is jeugdzorg verplicht?

Dit is niet verplicht. Besluit de kinderrechter uw kind onder toezicht te stellen? Dan voert een gecertificeerde instelling de maatregel uit en zorgt ervoor dat er een gezinsvoogd komt. U en uw kind zijn verplicht deze hulp te accepteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je jeugdzorg weigeren?

Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wie zorgt voor de jeugdzorg?

Jeugdhulpplicht gemeenten

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jeugdhulp.be

Wie mag verwijzen naar jeugdzorg?

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om jeugdhulp aan te bieden aan een jeugdige, ook na verwijzing van een huisarts, medisch specialist of jeugdarts. U als gemeente bent dan verantwoordelijk voor (het betalen van) de jeugdhulp maar u heeft geen rol in het toekennen van deze hulp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pianoo.nl

Wat gebeurt er na een melding bij jeugdzorg?

Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuis.nl

Wie betaalt de jeugdzorg?

De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op publicaties.vngrealisatie.nl

Wie plaatst een kind uit huis?

Als je kind uit huis wordt geplaatst, moet je kind verplicht ergens anders wonen. Jullie gezinsvoogd of de Raad voor de Kinderbescherming kan een uithuisplaatsing aanvragen bij de rechter. Dat doen ze als ze vinden dat het bij jullie thuis niet veilig of stabiel genoeg is voor je kind. De rechter neemt het besluit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderpeil.nl

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op informatiebank.skjeugd.nl

Wat zijn redenen voor uithuisplaatsing?

Gedwongen uithuisplaatsing

verwaarlozing of mishandeling. ernstige ziekte bij de ouders waardoor zij hun kind niet kunnen verzorgen. veel ruzie is tussen ouder(s). Of tussen ouders en het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wat gaat er niet goed in de jeugdzorg?

Jeugdhulp is de verzamelterm voor alle vormen van hulp die een kind kan krijgen op basis van de Jeugdwet. Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nu.nl

Waarom ga je naar jeugdzorg?

Effectieve jeugdhulp is goede jeugdhulp: hulp waardoor een gezin weer zelfstandig verder kan. Dat wil zeggen dat in dat gezin de problemen met opvoeden en opgroeien kleiner zijn geworden. De ouders hebben het opvoeden weer in de vingers. De kinderen kunnen zich weer goed ontwikkelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wie controleert de jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op igj.nl

Wie moet toestemming geven voor jeugdhulp?

Meestal zijn de ouders met gezag de wet- telijk vertegenwoordiger. Bij jeugdigen van 12 tot 16 jaar is toestemming nodig van ouder(s) met gezag en de jeugdige zelf. Vanaf 16 jaar beslist de jeugdige zelf, tenzij de jeugdige “niet tot een redelijke waar- dering van zijn belangen in staat is”3.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psynip.nl

Hoe beland je bij jeugdzorg?

Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ouderpeil.nl

Welke leeftijd valt onder jeugdzorg?

Jeugdhulp stopt meestal als uw kind 18 jaar wordt. Soms wordt de jeugdhulp verlengd. Dan blijft de zorg voor uw kind onder de Jeugdwet vallen. Dit duurt maximaal 5 jaar, tot uw kind 23 jaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regelhulp.nl

Wie kan uithuisplaatsing verzoeken?

Bij een gedwongen uithuisplaatsing beslist de kinderrechter dat het beter is dat het kind tijdelijk ergens anders woont. Het kind wordt dan onder toezicht gesteld. De rechter geeft een machtiging uithuisplaatsing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nji.nl

Wat kan jeugdzorg voor je betekenen?

Jeugdzorg is precies wat het woord zegt: zorg voor de jeugd. Kinderen en jongeren verdienen het om in een veilige omgeving op te kunnen groeien, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Zo kan een onstabiele of onveilige thuissituatie ertoe leiden dat een jongere kampt met een depressie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwaarts.nu

Kun je veilig thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligthuisoostbrabant.nl