Hoe oud is Cupido?

Eeuwenoud. Het verhaal van Cupido is al heel oud en gaat helemaal terug naar de tijd van de Romeinen. Cupido komt namelijk voort uit de Griekse god van de liefde, Eros. Net zoals bij veel goden veranderde de Romeinen de naam van de god naar Cupido of Amor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op willemwever.kro-ncrv.nl

Hoe is Cupido ontstaan?

Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksmuseum.nl

Hoe ziet Cupido eruit?

Cupido wordt meestal afgebeeld als een naakt, mollig jongetje met vleugeltjes en een pijl-en-boog. Hij schiet, volgens de mythe, magische pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Van wie is Cupido de zoon?

Wie was hij precies? Cupido, Amor, Eros; het zijn allemaal namen voor dezelfde god uit de mythologie: een liefdevol ventje met vleugels, en een boog met gouden pijlen. Hij was het zoontje van Aphrodite, de Griekse godin van de schoonheid, de liefde en meer van die mooie dingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Wie zijn de ouders van Eros?

Zijn equivalent in de Romeinse mythologie is Cupido (ook Amor genoemd). Eros was de zoon van Aphrodite en Ares.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

The Mythology Of Cupid

24 related questions found

Van wie is Aphrodite de dochter?

In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksmuseum.nl

Waarom maakt Cupido Apollo verliefd op Daphne?

Apollo beledigt Cupido, de god der liefde. Uit wraak laat deze hem verliefd worden op de nimf Daphne. Tijdens de achtervolging verandert Daphne in een laurierboom. Daphne was Apollo's eerste liefde, hem niet bezorgd door 't blinde toeval, maar door boze wraak van Cupido.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op static.kunstelo.nl

Wie is de vader van Cupido?

Mythologische liefdesgoden. In de Griekse mythologie is Eros de zoon van Aphrodite en Ares. Hij is de god van de liefde, de seksuele begeerte en het verlangen naar schoonheid. Het Romeinse equivalent van de god is Cupido, ook wel Amor genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maandvandegeschiedenis.nl

Wie is de god van de zee?

Poseidon is de god van de zeeën en de wateren, maar ook van de paarden en de aardbevingen. Vandaar dat er zowel aan de kust als in het binnenland heiligdommen aan hem zijn opgedragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksmuseum.nl

Wie is Adonis?

Adonis (Oudgrieks: Ἄδωνις) is een figuur uit de Griekse en Fenicische mythologie. De naam van deze godheid komt eenvoudig van het Fenicische Adon, dat 'heer' betekent. Net als de Fenicische Adon werd met Adonis de geliefde van de godin aangeduid, een jaarlijks stervende en herrijzende god.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoe heet de moeder van Cupido?

Cupido was het hulpje, volgens sommigen zelfs de zoon, van de godin van de liefde en de vruchtbaarheid Venus (Grieks: Aphrodite). In sommige mythen is hij de zoon van Venus en Vulcanus, maar er zijn ook verhalen waarin hij de zoon is van Venus en haar minnaar Mars.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op amsterdamhv.nl

Hoe zag Medusa eruit?

Ze is vooral bekend dankzij de mythe van de held Perseus. Afbeelding van Medusa in een vloermozaïek (cc – wiki – Ad Meskens) Medusa had een weelderige haardos, bestaande uit kronkelende slangen. Ze was bijzonder mooi, maar dat bracht haar vooral problemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op historiek.net

Wat is Eros liefde?

De Grieken maken onderscheid tussen de eros, de begerige liefde, waarmee vooral de liefde tussen man en vrouw wordt bedoeld, de filia, de liefde voor je vrienden, de liefde die blij is dat er vrienden zijn, en de agapè, de onbaatzuchtige liefde voor je naaste, de liefde voor God en de liefde van God voor de mens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kuleuven.be

Wat betekent Cupido straattaal?

1. in 't alg., het begeren, begeerte, in slechte zin = zucht, hartstocht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ensie.nl

Wie is de geliefde van Amor?

Amor is een speels knaapje dat met pijl en boog de harten in liefde ontsteekt. Hij wordt ook afgebeeld als een jongeman, soms tezamen met zijn geliefde Psyche, met Venus of Dionysos of met een groep...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Met wie is Zeus getrouwd?

De Griekse godin Hera (Juno voor de Romeinen) was de dochter van de Titanen (reuzen) Kronos en Rheia. Vlak na Hera's geboorte verslond Kronos haar. Zeus, Hera's broer, redde haar uit Kronos' lichaam en trouwde later met haar. Broer en zus kregen vier kinderen: Ares, Eileithyia, Hebe en Hephaistos.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksmuseum.nl

Wie is de god van het geld?

' De Mammon – een woord dat de betekenis in zich draagt van geld, zekerheid, vermogen – maakt namelijk aanspraak op de goddelijke troon. Het is een afgod. Een onrechtvaardige zelfs, volgens Jezus, een die verblindend werkt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groene.nl

Wie is de vijand van Zeus?

De Olympiërs waren ook vijanden van Zeus. De Olympiërs werden zijn vijanden omdat hij, nadat hij opperste heerser en god was geworden, impulsief en arrogant werd, en dit veroorzaakte wrevel bij sommige Olympiërs. Hij werd het meest gehaat door Hera, Athena, Poseidon en Hades.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beleef.nl

Hoe ziet Poseidon eruit?

Hij wordt vaak voorgesteld als een oudere man met lang, golvend haar en een weelderige baard. In zijn hand houdt hij de drietand. Soms verplaatst hij zich met een gouden zeewagen die door paarden of dolfijnen wordt voortgetrokken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op historiek.net

Hoe heet de vrouw van Amor?

Er was eens een koning en een koningin. Het echtpaar had drie dochters. De oudste was knap, de tweede was nog knapper, maar de derde, de jongste – haar naam was Psyche – was wonderschoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op archeologieonline.nl

Wie is psyche?

Hij was de mooiste der goden, met gouden krullen die langs zijn roodgekleurde wangen vielen. Hij had twee vochtige vleugels op zijn schouders, witter dan sneeuw, met glimmende veren. Toen Psyche voorover leunde om zijn gezicht van dichtbij te zien, viel een druppel olie uit haar lamp op de schouder van de god.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wie is de zoon van Venus?

Amor, zoon van Venus, is de Latijnse benaming van Cupido.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zilver.nl

Hoe oud is Apollo geworden?

Hoewel hij is uitgegroeid tot de meest Griekse van de goden, lijkt Apollo relatief laat naar Griekenland te zijn gekomen. Hij werd mogelijk aan het eind van de Myceense beschaving (ca. 1200-1100 v. Chr.)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wie werd er verliefd op Aphrodite?

"Aphrodite was de Griekse Godin van de liefde en de schoonheid." Aphrodite was getrouwd met Hephaestos, maar zij was vooral de minnares van Ares. Ze had ook vele buitenechtelijke relaties die de jaloezie en wraakzucht van Hephaestos opwekten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op grieksegids.be

Wie is de moeder van Apollo?

Apollo was de zoon van Leto en oppergod Zeus en de tweelingbroer van Artemis, godin van de jacht (haar Romeinse naam was Diana).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rmo.nl