Hoe snel moet je een soa behandelen?

Als blijkt dat je een soa hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een afspraak bij ons maakt voor een behandeling. De behandeling van chlamydia, gonorroe en syfilis is kosteloos. Heb je een andere soa, dan kan het zijn dat je een recept of een verwijzing naar een medisch specialist krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op seksuelegezondheidhaaglanden.nl

Hoe snel moet je bij een soa zijn?

Je hebt geen klachten

Wacht dan met testen tot 2 weken na je laatste keer seks zonder condoom. Na 2 weken zit er zoveel soa in je plas, vocht uit de vagina, plasbuis of anus (poepgat) dat je het met een test kunt zien. Test je te vroeg, dan kan de test laten zien dat je geen soa hebt, terwijl je wel besmet bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoelang blijft een soa zonder behandeling?

Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg. In de keel worden chlamydia-infecties veel sneller geklaard.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soaaids.nl

Hoe lang kun je met een soa rondlopen?

Vrouwen merken vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Hoe snel moet je chlamydia behandelen?

De behandeling is met pillen. Wacht met seks tot 1 week na het starten met pillen. Vertel je sekspartners dat je chlamydia hebt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

How do you know if you have a sexually transmitted infection (STI)?

22 related questions found

Kan chlamydia uit zichzelf weggaan?

Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soaaids.nl

Hoe merk je dat je chlamydia hebt?

Je kunt chlamydia hebben zonder dat je het merkt. Meestal krijg je geen klachten, soms wel. Zoals pijn of een branderig gevoel bij het plassen, een veranderde afscheiding bij vrouwen of afscheiding uit de plasbuis bij mannen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Kan je 2 jaar een soa hebben?

Een soa geeft lang niet altijd klachten. Je kunt dus al langer een soa hebben zonder dat je het weet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soaaids.nl

Hoe merk ik dat ik een soa heb?

vocht uit je vagina dat anders is dan normaal: meer dan anders, een andere kleur of je ruikt het meer. wondjes, wratten of blaasjes op je schaamlippen of vagina. bloed uit je vagina na de seks. bloed uit je vagina terwijl je niet ongesteld moet worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat gebeurt er als je te lang met een soa loopt?

Als je echter lang met een chlamydia besmetting door blijft lopen, bestaat het risico dat de infectie 'opstijgt' naar de vrouwelijke voortplantingsorganen. Je kunt dan verklevingen bij de eileiders krijgen, waardoor zwanger worden moeilijk gaat of helemaal niet lukt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soazorg.nl

Wat gebeurt er als je een soa niet laat behandelen?

Enkele soa kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet of niet op tijd worden behandeld. Zo kan een onbehandelde syfilisinfectie schade toebrengen aan de organen. Vrouwen met chlamydia of gonorroe lopen een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid en op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vzinfo.nl

Hoe lang geen seks na soa?

Je kunt beter 1 week na je behandeling geen seks hebben. Je kunt de soa in die tijd nog aan een ander geven tijdens seks.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soaaids.nl

Kan je partner chlamydia hebben en jij niet?

Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken. Medicijnen hebben namelijk nadelen en bijwerkingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan je na 1 dag al een soa hebben?

Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverseks.be

Hoe groot is de kans op een soa na onveilige seks?

Eén keer onveilige seks hebben, kan geen kwaad: fabel

"Eén keer onbeschermde seks is gewoon ook één keer een risico op een soa. Het is dus beter om toch je voorzorgsmaatregelen te nemen. Dat scheelt achteraf een hoop stress en zorgen."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nu.nl

Welke soa's zijn niet te genezen?

Genitale wratten, hepatitis B en herpes

Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverseks.be

Hoe lang is een soa besmettelijk?

Besmettingsweg: Horizontaal (seksueel) of verticaal (moeder op kind). Incubatieperiode: 2 dagen - 3 weken, gemiddeld 5 dagen. Besmettelijke periode: Onduidelijk, tijdens de incubatietijd tot aan 24 uur na start behandeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lci.rivm.nl

Kan je zelf een soa-test doen?

Doe liever geen zelftest. Probeer eerst een soa-test bij je huisarts of het gratis Sense-spreekuur bij de GGD. Testen die je bij de drogist koopt, zijn niet betrouwbaar. Als je wel een thuistest doet, koop dan een test die je opstuurt naar een laboratorium.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sense.info

Hoe duur is een soa-test?

De kosten van een soa-test verschillen. Een chlamydia-test kost ongeveer 40 euro. Doe je meer tests? Dan kan dat een paar 100 euro kosten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soaaids.nl

Is een soa ernstig?

Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Is soa hebben erg?

Van veel soa's krijg je jeuk, afscheiding wondjes of wratten op of rondom je vagina of penis. Van sommige soa's merk je niks, maar ze brengen wel je gezondheid in gevaar. Als je ze snel behandeld zijn de meeste soa's te genezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jouwggd.nl

Welke soa's kun je ongemerkt hebben?

Je kunt een SOA hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een SOA (ongemerkt) doorgeven. Voorbeelden van SOA zijn: HIV, het virus dat aids veroorzaakt, chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B en syfilis. Het aantal SOA nam in 2001 met 21% toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Hoe groot is de kans dat je chlamydia krijgt?

Hoe besmettelijk is chlamydia? Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op soazorg.nl

Kan je chlamydia krijgen door wc?

Een SOA kun je niet oplopen via een (vieze) WC-bril. Een SOA loop je op via seksueel contact, waarbij er direct contact is tussen de slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stadskliniek.nl

Welke soa gaat vanzelf over?

Als je denkt een SOA te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een SOA gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere SOA's er bij te krijgen wordt minder groot.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fonkelzorg.nl