Hoeveel mensen hebben variabel contract?

Het aantal huishoudens met een variabel contract voor de levering van elektriciteit en/of gas is het afgelopen half jaar gestegen van 50 naar 56%. Dit blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op acm.nl

Hoeveel procent heeft een variabel energiecontract?

Vast versus variabel

Die percentages waren eind 2022 nagenoeg gelijk, met de wetenschap dat per eind december 49,9 procent van de circa 14 miljoen Nederlandse consumenten een vast energiecontract had en 49,1 procent een variabel contract.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op solarmagazine.nl

Hoeveel mensen hebben vast energie contract?

Bijna zeven op de tien Nederlanders overwegen inmiddels een vast energiecontract voor een jaar af te sluiten, blijkt uit onderzoek. En dat is volgens energie-experts een verstandige keuze. ,,Dit is hét moment.”

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Hoeveel huishoudens in Nederland hebben een variabel energiecontract?

Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent. Naast torenhoge energietarieven krijgen consumenten ook te maken met duurdere boodschappen en hoge brandstofkosten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vastelastenbond.nl

Is een variabel energiecontract verstandig?

Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gaslicht.com

Wat is het verschil tussen een vast contract en een variabel contract?

32 related questions found

Waarom geen vaste energiecontracten meer?

Waarom zijn vaste energiecontracten verdwenen (en weer teruggekeerd)? Gas en elektriciteit zijn nog nooit zo duur geweest als in augustus 2022. Maar ook in de maanden daarvoor en daarna zijn de prijzen hoog. Energiemaatschappijen zijn hierdoor met duur ingekochte energie blijven zitten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Wat als ik een variabel energiecontract heb?

Een voordeel van een variabel energiecontract is dat je het kunt opzeggen wanneer je wilt. Je hoeft geen opzegboete te betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Je zit dus eigenlijk nergens aan vast. Ook kun je als klant met variabele tarieven profiteren van eventuele prijsverlagingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pure-energie.nl

Hoeveel huishoudens hebben variabel contract?

Het aantal huishoudens met een variabel contract voor de levering van elektriciteit en/of gas is het afgelopen half jaar gestegen van 50 naar 56%. Dit blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op acm.nl

Hoe vaak mag variabel contract wijzigen?

Bij een contract met variabele tarieven mogen de tarieven veranderen. Dit staat in de algemene voorwaarden bij uw contract. Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op acm.nl

Kan ik nog een vast contract krijgen voor energie?

Vaste energiecontracten weer mogelijk

Waar het tijdens de energiecrisis geen optie was om nog een nieuw vast contract af te sluiten, bieden energieleveranciers sinds 1 juni die mogelijkheid wel weer. Sinds begin juni kun je jouw tarief voor gas en stroom weer voor één, twee of drie jaar vastzetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.nl

Kan een energie contract opengebroken worden?

Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”. Ondanks de hoge prijzen moeten beide partijen zich dus gewoon houden aan het afgesloten contract.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op consumind.nl

Hoe vaak veranderen variabele tarieven energie Essent?

De periode waarin stroom en gas wordt ingekocht verschilt per energieleverancier. Essent past haar variabele tarieven niet eens per maand maar eens per kwartaal aan, zodat klanten niet te vaak te maken krijgen met tariefwijzigingen en toch snel meebewegen met prijsdalingen in de markt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op essent.nl

Wat kiezen vast of variabel tarief?

Bij stijgende energieprijzen bent u beter af met een vast contract, bij dalende energieprijzen profiteert u mee met een variabel contract. Voor u een contract kiest, maakt u dus best voor uzelf uit hoeveel prijsrisico u bereid bent te lopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vreg.be

Wat doet de gasprijs in 2024?

Het valt niet te verwachten dat we ooit terug zullen gaan naar de lage prijzen voor de energiecrisis in 2022. Mijn verwachting voor 2024 is een stabiele gasprijs rond de € 50, – per mWh. Een strenge winter kan dit laten stijgen richting de €100,- mWh en een zachte winter kan het laten zakken richting de €30,- mWh.”

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overstappen.nl

Wat doet de gasprijs in 2023?

Verwachting energieprijzen 2023 & 2024

Voor huishoudens betekent dit een variabele energieprijs rond de 1,35 euro per m3 voor gas en tussen de 0,35 euro en 0,40 euro per kWh voor stroom (inclusief belastingen). Vaste contracten zullen nog iets hoger worden geprijsd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op energievergelijk.nl

Is variabel contract goed?

Met een variabel contract ben je op dit moment het beste af, zegt de Consumentenbond. Je kunt niet veel anders dan meebewegen met de grillige markt. Het goede nieuws: 'We zien een dalende trend in de prijzen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Kan ik variabel contract opzeggen?

Een variabel contract heeft geen vaste looptijd. Je kunt het daarom altijd opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Je betaalt geen overstapboete.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vattenfall.nl

Kan ik mijn variabel contract vastzetten?

De contracten die je bij ons kunt afsluiten, zijn contracten met variabele tarieven. Dat betekent dat je de energieprijs op dit moment niet vast kunt zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pricewise.nl

Wat te doen met variabel contract?

Heb je een variabel contract? Dan wil je waarschijnlijk weten of je kunt overstappen naar een goedkoper variabel contract. Je kan boetevrij overstappen, maar de kans is alleen wel heel groot dat je bestaande variabele contract flink lagere tarieven heeft dan een nieuw contract bij een andere leverancier.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weblog.independer.nl

Hoe weet je of je een variabel contract hebt?

Hoe weet ik of ik een vast of variabel contract heb, en wat houdt een variabel contract in? Dat zie je op je factuur. Staat er bij 'Duur van je contract', 'TOP Vast' dan heb je een vast contract. Staat er 'TIP variabel', heb je een variabel contract.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op totalenergies.be

Wat kun je het beste doen als je energiecontract afloopt?

Aflopend energiecontract omzetten

Als je energiecontract afloopt, kom je niet zomaar zonder groene stroom te zitten. Omdat energie in Nederland wordt gezien als een primaire levensbehoefte, is het wettelijk zo geregeld dat een aflopend energiecontract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pure-energie.nl

Wat is het nadeel van een variabel energiecontract?

De nadelen van een variabel tarief

Je kunt een variabele deal afsluiten tegen een zeer concurrerende prijs, maar er is geen garantie dat je aan die prijs blijft. Je moet de energiemarkt goed in de gaten houden en rondkijken voor een betere deal als er een prijsstijging aankomt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfbouwinnederland.nl

Waar op letten bij variabel energiecontract?

Variabel contract
  • Maandelijks opzegbaar.
  • Gedurende je contract varieert je tarief 2x per jaar (of vaker)
  • Dalen de energieprijzen dan profiteer je daar op korte termijn van.
  • Stijgen de energieprijzen dan draai jij mogelijk op voor de kosten.
  • Je betaalt geen opzegboete als je voor je einddatum overstapt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op overstappen.nl

Wat doen de energieprijzen in 2023?

Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op independer.nl