De zachte Italiaanse kaas wordt tijdens het productieproces verhit, waarbij eventuele schadelijke bacteriën gedood worden. Hierdoor kan je de kaas zonder problemen eten tijdens je zwangerschap. Ricotta wordt gemaakt van wei, het sap dat overblijft bij het maken van gewone kazen.
Ricotta betekent letterlijk opnieuw gekookt. Deze korrelige kaas, gemaakt uit opnieuw opgewarmde wei, heeft een heerlijk frisse smaak en wordt in Italië veel gebruikt in salades en pastagerechten.
Kortom, je kunt gewoon ricotta blijven eten.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
De kaas kan ook alleen worden gegeten, of op brood gesmeerd, bijvoorbeeld op bruschetta's. Tot slot kan je er heel wat lekkere desserts of taarten mee bereiden.
Het calcium en eiwit in ricotta en andere zuivelproducten draagt bij tot de gezondheid van de botten, verbetert de inname van vitamine B12 en is een aanbevolen kaas voor een calorierijk dieet en vermindert het risico op darmkanker.
Ricotta in plaats van mascarpone
Scheelt een heleboel vetten en calorieën. Ricotta is daarnaast ook nog eens eiwitrijker dan mascarpone. Wat wil je nog meer?
Wanneer het van rauwe melk is gemaakt, dan moet er op het etiket staan: “van rauwe melk” of “au lait cru”. Koop je niet-verpakte kaas, bij de kaasspecialist bijvoorbeeld, vraag dan goed na of het om rauwmelkse kaas gaat. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
Peper. Piment. Salie. Dit kruid kan baarmoederkrampen opwekken en bevat stoffen die op het zenuwstelsel kunnen werken.
Zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listeria zit in producten die lang worden gekoeld en zonder verhitting worden gegeten. Rauwmelkse kaas, voorverpakte gerookte vis en rauwe dierlijke- en plantaardige producten vormen een risico en kunnen besmet zijn.
De melk waarvan mascarpone gemaakt wordt, wordt in Nederland gepasteuriseerd. Hierin kan dus niet de listeria bacterie zitten. Eet je tiramisu zonder verpakking, bijvoorbeeld op vakantie in Italië? Vraag dan na of de mascarpone die erin zit, gemaakt is van rauwe melk.
De Ricotta en zijn oorsprong
Deze heerlijke romige kaas wordt gemaakt van koemelk. De naam komt van het proces van fabricage: de wei afkomstig uit de fabricage van de kaas wordt een eerste keer gekookt en dan nogmaals (“ri-cotta” in het Italiaans) en dan wordt de wrongel afgegoten alvorens afgekoeld te worden.
Rauwmelkse kaas, ook wel niet gepasteuriseerde kaas, is kaas die gemaakt is van melk die niet verhit is voordat het tot kaas werd verwerkt. Het doel van het verhitten van de melk is om bacteriën onschadelijk te maken. Omdat de melk bij rauwmelkse kaas niet verhit is wordt hij daarom 'rauw' genoemd.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas. Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Door het opnieuw verhitten van de wei ontstaat er een wat korrelig product: ricotta.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Geitenkaas kán een rauwmelkse kaas zijn, maar is meestal gemaakt van verhitte geitenmelk. Er zijn grofweg twee varianten: harde geitenkaas en zachte geitenkaas. De harde variant is in de regel veilig, omdat hier minder vocht in zit en de melk gepasteuriseerd is. In de zachte variant kán rauwe geitenmelk zitten.
De burrata wordt gemaakt met ongepasteuriseerde buffelmelk uit Nederland. Dat er rauwe melk gebruikt is proef je echt terug in de kaas. De verse melk is een echt natuurproduct, wat betekent dat de samenstelling steeds weer kan variëren. In de zomer is de melk wat zuurder, en in de winter juist wat vetter.
Kaas van rauwe melk
Ook tijdens het kaasmaken wordt veel melk gepasteuriseerd. Bij boerenkaas gebeurt dit echter niet. Bij boerenkaas wordt er namelijk gebruik gemaakt van onbehandelde, niet-verhitte, rauwe melk. Boerenkaas bevat dus veel meer smaak en goede bacteriën dan gepasteuriseerde kaas.
Parmezaanse kaas is een Italiaanse harde kaas, die gemaakt is van verhitte koemelk. Harde kazen zijn over het algemeen veilig om te eten. Vanwege de zuurgraad in de kaas kunnen schadelijke bacteriën hierin namelijk niet overleven. Je kan Parmezaanse kaas dus veilig eten als je zwanger bent.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
Verschil ricotta en hüttenkäse Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld.
Pure Yoghurt (of Griekse Yoghurt)
Hoewel het niet de beste vervanging is, kun je het in een mum van tijd gebruiken volle yoghurt of gewone Griekse yoghurt in bepaalde gerechten. Dit werkt het beste voor desserts of soepen en sauzen die maar een klein beetje ricotta nodig hebben.