Is RSV gevaarlijk?

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op longfonds.nl

Is het RS-virus dodelijk?

Tot een week na de besmetting met het RS-virus is er sprake van een verhoogd risico op overlijden. In 90 procent van de gevallen waarbij geïnfecteerde patiënten overleden, werd aangetoond dat RSV de primaire doodsoorzaak was. RSV kost overheden over de hele wereld bijna € 5 miljard per jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Hoeveel baby's overlijden aan RS-virus?

Het RS-virus of voluit respiratoir syncytieel virus: elke dag sterven er wereldwijd zo'n 700 kinderen aan en elk jaar belanden er zo'n 2000 Nederlandse kinderen door in het ziekenhuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Welke leeftijd RS-virus gevaarlijk?

Voor baby's jonger dan 6 maanden kan het RS-virus wel gevaarlijk zijn. Zorg dat uw kind met het RS-virus niet dicht bij zulke kleine baby's komt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe erg is RSV?

Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby's die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longontsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

What is RSV and why is it so dangerous?

26 related questions found

Kan RSV longontsteking worden?

Bij volwassenen kan een RSV-infectie een longontsteking veroorzaken, vooral bij: ouderen. personen met een verlaagde weerstand (immuungedeprimeerde personen) personen met een longaandoening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sciensano.be

Wat doen bij RSV peuter?

Dit kan je doen bij RSV:

maak de neus regelmatig vrij door te spoelen met fysiologisch water. laat je kind regelmatig drinken om uitdroging te voorkomen: water en (verdunde) vruchten- of kruidenthee zijn de beste opties. verdeel maaltijden in kleine porties. was en ontsmet speelgoed en deurklinken regelmatig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goedgezind.be

Kan je 2 keer na elkaar RSV krijgen?

Kan mijn kind opnieuw RSV krijgen? Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RSV-infectie oploopt, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zijn dan de eerste keer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dz.nl

Hoe weet je of je RS-virus hebt?

Hoe verloopt een RS-sneltest? De verpleegkundige brengt een wattenstaafje achterin de neusholte en draait dat licht heen en weer. Dit slijm wordt in het laboratorium onderzocht om aan te tonen of het RS-virus aanwezig is of niet. Meestal is de uitslag na 2 uur bekend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cwz.nl

Hoe weet je of je kind het RS-virus heeft?

Het RS virus kan worden aangetoond in het snot. Met een slangetje met zout water wordt wat snot uit de neus van je kind gezogen. Na laboratoriumonderzoek is de uitslag binnen een paar uur bekend. Het RS virus kan (net als andere virussen) leiden tot bronchiolitis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op longfonds.nl

Wat kun je doen tegen RS-virus?

Wat kun je zelf doen?
  1. Besmetting voorkomen. Het RS virus is heel besmettelijk en het is dus moeilijk te voorkomen. ...
  2. Rust is belangrijk. Heef je kind het RS virus, dan is rust belangrijk. ...
  3. Voldoende drinken. ...
  4. Huismiddeltjes: honing en zoutoplossing. ...
  5. Paracetamol. ...
  6. Niet roken. ...
  7. Meer informatie en contact met anderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op longfonds.nl

Hoe baby beschermen tegen RSV?

Hou de baby zo veel mogelijk weg van al wie verkouden is of koorts heeft. Verkouden broers en zusjes geven best geen kus aan de baby. Laat een gezond kind niet in dezelfde kamer als een ziek kind slapen. Vermijd rokerige ruimten en roken in het bijzijn van het kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zol.be

Hoe voorkom je RS-virus baby?

Borstvoeding helpt om pasgeboren baby's te beschermen tegen een infectie door RS-virus. De borstvoeding bevat antistoffen van de moeder, die de baby beschermen tegen een infectie. Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Hoe weet je of je kind benauwd is?

De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isala.nl

Waar begint RS-virus mee?

Een infectie met het RS-virus begint met een verkoudheid. Je kind begint te hoesten en te snotteren. Na een paar dagen kan het RS-virus voor ergere klachten zorgen. Dit gebeurt met name bij baby's.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op artsenzorg.nl

Waarom RS-virus gevaarlijk?

Is het RS-virus gevaarlijk? Voor kleine baby's onder de zes weken of die met een slechte gezondheid (bijvoorbeeld extreem te vroeg geboren of met een aangeboren hartafwijking) kan het RS- virus gevaarlijk zijn. Door de benauwdheid kunnen baby's oververmoeid raken. Deze baby's hebben soms hulp nodig bij het ademhalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikazia.nl

Hoe besmettelijk is RSV?

Het virus is zeer gemakkelijk overdraagbaar en verspreidt zich snel, vooral in een besloten gemeenschap. RSV in neusslijmdruppels blijft op vaste oppervlakken bij kamertemperatuur circa 6-12 uur infectieus. Op kleding, papieren zakdoekjes of de handen wordt het virus sneller geïnactiveerd, meestal binnen een uur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lci.rivm.nl

Hoe verloopt RS-virus?

Het RS virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen, zoals neus, keel, luchtpijp en longen. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid. Het virus is vooral (maar niet uitsluitend) actief in de periode van oktober tot maart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op longfonds.nl

Hoe lang hoesten na RS-virus?

De virusinfectie is meestal onschuldig en gaat na enige dagen vanzelf over, ook al kan de hoest soms nog lang aanwezig blijven (1-2 maanden).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetwkz.nl

Welke medicatie tegen RSV?

Is er een medicijn tegen het RS-virus? Op dit moment is er alleen Palivizumab (Synagis®) als medicijn dat de kans op ernstige RS-virusinfecties verkleint. Dit medicijn bevat antistoffen tegen het virus, waardoor de weerstand ertegen wordt verhoogd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isala.nl

Kan je als volwassene RSV krijgen?

RSV is een veelvoorkomend en zeer besmettelijk virus wat infecties aan de luchtwegen veroorzaakt3. Hoewel de ziekte het meest voorkomt bij jonge kinderen, kunnen ook volwassenen met RSV besmet raken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op janssen.com

Hoe lang ben je besmettelijk met RSV?

Besmettelijke periode

Een baby met het RSV-virus is besmettelijk vanaf kort voor zijn ziekte tot drie weken na het begin ervan. De besmettelijke periode eindigt in ieder geval bij het klinisch herstel van de baby.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gzaziekenhuizen.be

Waarom antibiotica bij RSV?

WIST U DAT? Een RSV-infectie wordt veroorzaakt door een virus. Antibiotica bestrijden bacteriën en zijn hier bijgevolg volkomen nutteloos. Een milde RSV-infectie van de bovenste luchtwegen geneest spontaan tussen 2 tot 8 dagen na het verschijnen van de symptomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sciensano.be

Hoe RSV behandelen?

Er bestaat geen geneesmiddel dat een RSV-infectie kan genezen. De behandeling is dus ondersteunend, tot je kind de infectie heeft overwonnen. Ook antibiotica zal niet helpen, omdat het om een virus gaat en niet om een bacteriële besmetting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheeksollie.be

Kan baby ademen met verstopte neus?

Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl