Kan een ouder het kindsdeel opmaken?

Een ouder kan het kindsdeel bijvoorbeeld opmaken door een schenking te doen aan een ander persoon. Dit mag alleen als de schenking niet leidt tot benadeling van de rechten van de andere erfgenamen, zoals de andere kinderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisnotaris.nl

Kan langstlevende alles opmaken?

De langstlevende mag alle goederen opmaken. De kinderen moeten wachten tot de langstlevende overlijdt of failliet wordt verklaard alvorens zij hun erfdeel kunnen opeisen. Ondanks deze wettelijke basis zijn er toch genoeg redenen om toch een testament te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meewisnotarissen.nl

Kan iemand zijn kindsdeel opeisen?

Nee, niet na het eerste overlijden. Pas na overlijden van de achtergebleven ouder mogen de kinderen hun kindsdeel opeisen. Dan komt ook de nalatenschap vrij.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 010notaris.nl

Kan ik mijn kindsdeel eerder opeisen?

Ja, meestal mag de langstlevende tijdens het leven het kindsdeel eerder uitbetalen. Dat is niet verplicht. De kinderen kunnen het kindsdeel ook niet opeisen, tenzij dat in het testament staat of als er sprake is van een wilsrecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Kan je als ouder van een kind erven?

Kunnen ouders erven van hun kinderen? Ja! Als iemand zelf kinderloos overlijdt, dan komen de ouders en de broers en zussen in aanmerking om te erven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Wil jij het kindsdeel uitbetalen voor het overlijden van de langstlevende? Zo zit het fiscaal.

16 related questions found

Hoeveel procent is een kindsdeel van een erfenis?

Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Wie erft er als er geen testament is?

echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen. grootouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoe lang na overlijden kindsdeel opeisen?

Het kindsdeel van de erfenis is pas opeisbaar op het moment dat beide ouders overleden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als uw biologische ouder overleden is, maar hij of zij opnieuw getrouwd was. Zolang de stiefouder in leven is, dan maakt u nog geen aanspraak op uw kindsdeel van de erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Is kindsdeel hetzelfde als legitieme portie?

Wat is verschil tussen een kindsdeel en een legitieme portie? Het kindsdeel is het deel van de erfenis waar kinderen recht op hebben. De legitieme portie is het deel waar kinderen recht op hebben als ze onterfd zijn. Het is dus het minimale deel dat zij kunnen ontvangen uit een erfenis van hun ouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat is de helft plus een kindsdeel?

Het is een veel gehoorde stelling, maar het is niet helemaal juist. De langstlevende krijgt niet de helft plus een kindsdeel, maar een kindsdeel. De langstlevende bezit al de helft van het gemeenschappelijk vermogen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notariskantoordongen.nl

Is kindsdeel vermogen?

Als het kindsdeel uitbetaald moet worden, maar het vermogen zit bijvoorbeeld in de woning, dan zou deze woning verkocht moeten worden om de vordering aan de kinderen uit te betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abmaschreurs.nl

Wie betaalt erfbelasting over kindsdeel?

De hoofdregel is dat degene die erft de belastingplichtige is. Dus als u een erfenis ontvangt, moet u daarover de belasting betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesovererven.nl

Kun je altijd je legitieme portie opeisen?

Als een belanghebbende u een redelijke termijn heeft gesteld, moet u binnen die termijn een beroep doen op de legitieme portie. Deze termijn kan soms veel korter dan vijf jaar zijn. Overschrijdt u de gestelde termijn, dan is uw kans op het opeisen van de legitieme portie verkeken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op familie-erfrecht.nl

Kan de langstlevende echtgenoot alles erven?

De wet kent een specifiek erfrecht toe aan de langstlevende echtgenoot, namelijk de gehele nalatenschap in vruchtgebruik. Wat de langstlevende huwelijkspartner erft, hangt af van het gekozen huwelijksvermogensstelsel en de andere bloedverwanten die erven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.be

Kan de langstlevende het huis verkopen?

Wanneer het vruchtgebruik van het huis is vastgelegd bij het kadaster, mag de langstlevende echtgenoot de woning alleen verkopen. De kinderen zijn dan niet nodig bij de verkoop en krijgen nog geen geld vanwege het vruchtgebruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisnotaris.nl

Kan de langstlevende alles erven?

Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan langstlevende legitieme portie opmaken?

Ja dat kan. Je kan in jouw testament bepalen dat de legitieme portie pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat is het minimum dat een kind kan erven?

Hoe groot is het minimum erfdeel? Uw kinderen hebben samen recht op de helft van uw nalatenschap. Heeft u één kind, dan heeft hij of zij minstens recht op 1/2 van de waarde van uw nalatenschap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op keytradebank.be

Hoe kom ik aan mijn erfdeel?

U kunt het boedelregister kosteloos inzien. Dit doet u bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Uw verzoek om inzage moet betrekking hebben op een bepaalde erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe weet ik of ik recht heb op een erfenis?

Denkt u nog recht te hebben op een erfenis? Mogelijke erfgenamen kunnen via het ministerie van Financiën via de website van de Rijksoverheid zoeken naar vergeten erfenis. Als u denkt dat u aanspraak heeft, dien dan schriftelijk een claim in bij het ministerie van Financiën.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anbo.nl

Wie is gemachtigd na overlijden?

Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Wie verdeelt de erfenis zonder testament?

Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wie betaalt de notaris bij erfenis?

De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Hoe verdeel je het eerlijkst een erfenis?

Een notaris kan helpen om een Akte van Verdeling op te stellen. In zo'n Akte van Verdeling legt de notaris vast wat iedereen krijgt uit de erfenis en tegen welke waarde. Als jullie het onderling niet eens kunnen worden over de verdeling, kan iedere erfgenaam bij de rechter een verdeling afdwingen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl