Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Douchen of in bad gaan
Dat is na je avondmaaltijd ook helemaal niet verstandig. Dat komt omdat je lichaamstemperatuur stijgt en je bloed naar het huidoppervlak stroomt om weer af te koelen. Dat is een natuurlijke reactie, maar er blijft zo wel geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
De dikke darm haalt het vocht uit het eten. Hierdoor blijft nog een dikke massa over: poep. De poep gaat naar de endeldarm en blijft hier vaak nog 24 uur zitten. Daarna poept je lichaam het uit.
Een vertraagde maagontlediging kan behandeld worden met medicijnen die de werking van de spieren in de maag stimuleren. Deze spieren moeten ervoor zorgen dat voedsel goed wordt gekneed en fijngemalen voordat het wordt afgegeven aan de twaalfvingerige darm.
Eet rustig en kauw goed. Ga na het eten niet liggen. Blijf minimaal 30 minuten rechtop zitten.
Het komt doordat er energie nodig is voor het spijsverteringsproces dat hard aan het werk gezet wordt. Er gaat dan ook tijdelijk wat meer bloed naar je maag en andere spijsverteringsorganen. Zo is er minder bloed beschikbaar – en dus minder zuurstof – voor de andere organen zoals je spieren en je hersenen.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Wandelen na het eten stimuleert je spijsvertering
Het helpt de beweging van je maag en darmen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat je maaltijd op een gezonde manier kan zakken. Zodoende kan je ook verstoppingsklachten voorkomen en verhelpen.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Volgens een Amerikaans onderzoek blijkt dat een stevige wandeling van minstens 15 minuten na een avondmaaltijd kan helpen om pieken in de bloedsuiker te verminderen. Bovendien is zo'n avondwandeling goed voor je spijsvertering.
Vlak voor een voeding is ook niet slim, omdat je kleine dan honger kan hebben en het op een huilen kan zetten. Dat doucht niet ontspannen. Een uurtje na een voeding douchen is meestal prima.
Wilt u uw lakens zo schoon mogelijk houden? Dan is 's avonds voor het slapengaan het meest geschikte moment om te douchen. Gedurende de dag wordt uw huid namelijk vuil door luchtvervuiling, transpiratie, talg en bacteriën. Ook voor het verwijderen van make-up, is de avond een goed moment om uzelf te wassen.
Geef toe: een warme (of koude) douche kan echt heerlijk zijn. Toch is het helemaal niet nodig om elke dag een stortbad te nemen. Wetenschappers raden aan om je slechts om de twee of drie dagen te douchen. De andere dagen volstaat een opfrisbeurt aan de wastafel.
Je spieren gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeider voelt. Ook heb je kans dat er spiermassa verloren gaat. Afvalstoffen verlaten je lichaam niet optimaal. Je stemming wordt bij te weinig eten ook niet beter, vaak word je chagrijnig en futloos.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Als je (veel) drinkt tijdens het eten, kauw je minder. En als je minder kauwt, maak je ook minder speeksel aan, wat een belangrijk is bij de vertering van je voedsel. Toch is hierbij het hek niet van de dam. Het verteringsenzym dat je nodig hebt kan ook later in de spijsvertering nog worden toegevoegd.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Voedingsmiddelen die de maag tot rust brengen, zoals yoghurt, melk, gekookte spinazie, wortelen en aardappelen, kunnen helpen. Een efficiënt huismiddeltje tegen maagzuur is te slapen met uw bovenlichaam iets hoger, zodat het maagzuur niet in de slokdarm kan vloeien.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.
Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend
Ook dit is een hardnekkige fabel. Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood.