Waarom simvastatine in de ochtend?

Concluderend heeft de inname van controlled-release simvastatine 20mg in de ochtend een vergelijkbaar gunstig effect op de cholesterol levels in vergelijking met de inname ervan in de avond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verenso.nl

Waarom moet simvastatine s avonds ingenomen worden?

U kunt dit medicijn het best 's avonds na het eten of voor het slapengaan innemen. 's Nachts maakt de lever namelijk meer cholesterol aan. Dan werkt dit medicijn beter. Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Wat is de beste tijd om simvastatine in te nemen?

U kunt dit medicijn het best 's avonds na het eten of voor het slapengaan innemen. 's Nachts maakt de lever namelijk meer cholesterol aan. Dan werkt dit medicijn beter. Hoe lang? Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Kun je statines om de dag innemen?

Overweeg krachtiger statine in een lage dosering of in een lagere frequentie (bijvoorbeeld om de dag of zelfs 1x per week) bij het opnieuw optreden van hinderlijk bijwerkingen bij het herintroduceren van een statine.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op richtlijnendatabase.nl

Wat mag je niet eten bij simvastatine?

Pas op met simvastatine en grapefruit!

Eet geen grapefruit en drink geen grapefruitsap als je simvastatine gebruikt. Grapefruit belemmert namelijk de afbraak van het geneesmiddel en dat betekent dat het effect van het geneesmiddel te sterk wordt. De kans op bijwerkingen wordt dus ook groter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medapp.nl

Are Statins a Waste of Time? | This Morning

40 related questions found

Wat doet koffie met je cholesterol?

In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kan ik simvastatine ook s morgens innemen?

Ja, bij patiënten met een hyperlipidemie kan het geven van de statines simvastatine 20mg met vertraagde afgifte of fluvastatine 80mg met vertraagde afgifte in de ochtend net zo effectief zijn als het voorschrijven ervan in de avonduren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verenso.nl

Waarom geen statines boven de 70 jaar?

Statines geven een risico op bijwerkingen, zoals leverfunctiestoornissen, een licht verhoogde kans op diabetes mellitus en, vooral, soms ernstige spierklachten. Er is weinig bewijs dat statines zinvol zijn voor 80-plussers zonder HVZ in de voorgeschiedenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op henw.org

Waarom krijg je spierpijn van statines?

Statines remmen het vermogen van spiercellen om energie te produceren. Twintig procent van de mensen die deze cholesterolverlagende statines gebruikt heeft daardoor last van spierpijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Wat doen statines met je spieren?

Bij alle in Nederland geregistreerde statines (atorvastatine, fluvastatine, pravastatine, rosuvastatine en simvastatine), kun je spierklachten krijgen. Je kunt hierbij last hebben van spierpijn en -kramp, maar ook zelfs van spierafbraak en spierscheuring.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lareb.nl

Wat gebeurt er als je stopt met simvastatine?

Stoppen met statines geeft een aanzienlijke toename van de kans op een cardiovasculair event of overlijden. Om deze reden is een levenslange behandeling noodzakelijk. Wanneer mensen stoppen is het belangrijk om te weten waarom zij dit doen en hoe vaak dit gebeurt; mogelijk stopt een deel op onterechte gronden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op henw.org

Is simvastatine een bloeddrukverlager?

De meeste mensen met alleen een hoge bloeddruk komen ook in aanmerking voor een cholesterolverlager. Voorbeelden van dit medicijn zijn: simvastatine, pravastatine en atorvastatine. Als met deze medicatie het cholesterol onvoldoende daalt, kan er een ander medicijn worden toegevoegd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorggroep-almere.nl

Heeft cholesterol invloed op de bloeddruk?

Bij een verhoogde waarde van slechte cholesterol neemt de kans op hartklachten en aderverkalking toe. Je aders gaan namelijk 'dichtslibben' door de slechte cholesterol. Daardoor kan het bloed minder vlot door je aders stromen en verhoogt de druk op de slagaders. En zo neemt dus ook je bloeddruk toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avogel.be

Hoe lang duurt het voordat statines werken?

Door de werking van de statinen daalt het LDL-cholesterolgehalte met 25–55% 1. Een respons is binnen één week waarneembaar en is maximaal na vier tot zes weken. Statinen doen een verhoogd triglyceridengehalte met slechts 10–30% dalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op farmacotherapeutischkompas.nl

Wat is een goed alternatief voor simvastatine?

Als simvastatine onvoldoende werkt of te veel bijwerkingen geeft, kun je bij de arts vragen om een alternatief voor simvastatine. Switch naar een andere statine, zoals atorvastatine of rosuvastatine. De werking en bijwerkingen van deze middelen kunnen verschillen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Welk fruit is goed voor je cholesterol?

Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op websites.mijndokter.be

Is magnesium goed om je cholesterol te verlagen?

Bij een voldoende magnesiumgehalte/ magnesiumstatus wordt geen overtollige cholesterol geproduceerd, maar de aanmaak tot het nodige peil begrensd. Tegelijkertijd activeert magnesium speciale enzymen die zorgen voor de afbraak van het slechte LDL-cholesterol en in te hoge hoeveelheden bloedvetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op halomedics.nl

Welke cholesterolverlagers geven geen spierpijn?

Van alle statines geven pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten. Bij milde spierklachten kan een lagere dosering overwogen worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op henw.org

Welke statines geven het minste spierpijn?

Pravastatine en rosuvastatine geven mogelijk minder spierklachten doordat deze hydrofiel zijn. Hydrofiele statines zijn mogelijk slechter in het passeren van celmembranen van spiercellen en veroorzaken hierdoor in theorie minder spierklachten [5].

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lareb.nl

Hoe kan ik mijn cholesterol verlagen zonder medicijnen?

Adviezen bij een hoog cholesterol
  1. Stoppen met roken.
  2. Gezond eten. Bekijk ook de film over gezond eten.
  3. Genoeg bewegen. Bekijk ook de film over meer bewegen.
  4. Zo nodig afvallen. Bekijk ook de film over gezond afvallen. ...
  5. Liever geen alcohol drinken. ...
  6. Vermindering van stress.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Kan cholesterol verdwijnen?

Een hoog cholesterolgehalte verhoogt je kans op hart- en vaatziekten. Hoe lager je cholesterol, hoe beter. Met een gezonde leefstijl kun je het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Wat is het beste medicijn tegen te hoog cholesterol?

Simvastatine is een veelgebruikt middel. U krijgt het als uw cholesterol niet sterk verlaagd hoeft te worden. Atorvastatine en rosuvastatine zijn sterkere cholesterolverlagers. U krijgt 1 van deze medicijnen als uw cholesterol sterk omlaag moet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe snel daalt cholesterol met medicijnen?

Als dit eiwit zijn werk niet kan doen, ontstaat er al snel een cholesteroltekort, waarna de lever LDL-cholesterol uit het bloed gaat opnemen en het cholesterolgehalte in het bloed daalt. Het effect van statines op het cholesterolgehalte in het bloed is al na een week meetbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartwijzer.nl

Hoe hoog mag je slechte cholesterol zijn?

LDL-cholesterol (slecht cholesterol)

Een LDL-cholesterol onder de 3 mmol/L is goed. Door een hoger LDL-cholesterol kunnen uw bloedvaten verstopt raken. Let op: als u een behandeling krijgt tegen hoog cholesterol, dan moet de waarde lager zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat is een normale dosis simvastatine?

Volgens de fabrikant: begindosering 10–20 mg per dag in 1 gift 's avonds als aanvulling op dieet, indien sterke daling van de LDL-cholesterol is gewenst begindosering 20–40 mg per dag in 1 gift 's avonds. Vervolgens zo nodig verhogen met intervallen van ten minste 4 weken tot max. 80 mg per dag in 1 gift 's avonds.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op farmacotherapeutischkompas.nl