Wat als een brandblusser over datum is?

Particuliere brandblussers kennen geen maximale houdbaarheidsdatum. Toch is het verstandig om zelf in de gaten te houden of de blusser nog in goede conditie is. Dit kan eenvoudig door op de ingebouwde meter te kijken of de blusser nog voldoende druk genereert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbocentrum.nl

Kan een brandblusser over datum?

Brandblussers die in gebouwen worden gebruikt (in principe alle poederbrandblussers van 3 kilo of meer en alle andere soorten brandblussers) moeten 20 jaar na de productiedatum vervangen worden. Voor brandblussers die in de auto worden gebruikt, geldt een maximale houdbaarheid van vijf jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbowinkel.nl

Hoe oud mag een brandblusser zijn?

Het antwoord is: 20 jaar. Let wel: een brandblusser moet 20 jaar na de productiedatum verplicht vervangen worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbowinkel.nl

Hoelang kan je een brandblusser bewaren?

Houdbaarheid brandblusser

De algemene regel is: Brandblussers met intern patroon in gebouwen 20 jaar na productiedatum vervangen. Brandblussers met permanente druk in gebouwen 10 jaar na productiedatum vervangen. Brandblussers in de wagen na 5 jaar vervangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.brandbeveiligingshop.be

Wat te doen met vervallen brandblusser?

Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandblusserxl.nl

BrandBlusser over datum

25 related questions found

Hoe weet ik of mijn brandblusser nog goed is?

Bij de meeste brandblussers staat de houdbaarheid er altijd op aangegeven. Zodoende kunt u dus altijd zien of een brandblusser nog binnen de termijn van deze datum zit, aan de buitenkant. Dit is bij elke brandblusser het geval waardoor u dus al snel kunt zien of het nog goed zit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op royalsafety.nl

Hoe vaak moet je een brandblusser vervangen?

De NEN-2559 stelt een aantal eisen aan het onderhoud van brandblussers. Namelijk dat deze ieder jaar gecontroleerd dienen te worden, dat schuimblussers ieder 5 jaar vervangen moeten worden, iedere 10 jaar een revisie en dat na 20 jaar de gehele brandblusser vervangen dient te worden (inclusief montageset).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandpreventiewinkel.nl

Hoe oud mag een schuimblusser zijn?

Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandblusserxl.nl

Welke brandblusser is het beste voor in huis?

Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandweer.nl

Waar kan ik mijn brandblusser laten controleren?

Het laten keuren van een brandblusser moet altijd worden gedaan door een gecertificeerd bedrijf. Arbowinkel controleert of de brandblusser voldoet aan alle gestelde eisen en richtlijnen. Hierbij houden we rekening met de instructies zoals die zijn vastgelegd in de NEN 2559.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbowinkel.nl

Is het verplicht om een brandblusser te hebben?

Brandblussers zijn niet wettelijk verplicht in je privéwoning. Ze zijn echter wel aan te raden om je optimaal te beschermen tegen brand. Brandblussers zijn steeds wettelijk verplicht in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advies.brandbeveiligingshop.nl

Is een brandblusser verplicht in huis?

In je eigen woning zijn brandblussers in principe niet verplicht. Toch zorg je met een gepaste brandblusser in huis preventief voor je eigen veiligheid en die van je bezittingen. Beschik je echter over een thuiskantoor in je woning waar je klanten of medewerkers ontvangt, dan zijn brandblussers wel verplicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op somatifie.be

Welke brandblusser mag je nooit gebruiken voor personen?

Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken. Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bhv.nl

Wat is beter schuim of poeder brandblusser?

Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbowinkel.nl

Wie controleert brandblusser?

In de eisen wordt met betrekking tot de controle van brandblussers gesteld dat deze jaarlijks worden gecontroleerd door een erkend REOB Onderhoudsbedrijf (Regeling voor de Erkenning van Onderhoudsbedrijven Kleine Blusmiddelen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vanrijnbrandbeveiliging.nl

Wat kost een brandblusser vullen?

Op dit moment koopt u al een nieuwe brandblusser rondt de € 20,- het laten hervullen kosten vaak rondt de € 50,-. Waarom de kosten zo hoog liggen heeft te maken de arbeid die erin gestoken wordt. Voor grotere aantallen is het nog wel eens voordeliger om de brandblussers te laten hervullen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandblusserxl.nl

Hoe duur is een brandblusser?

Poederblussers: 15 – 50 euro. Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbocentrum.nl

Wat is een ABC brandblusser?

Een ABC-poederbrandblusser is aangewezen bij volgende brandklassen: Brandklasse A: vaste organische stoffen zoals papier, hout, kunststoffen, kolen, stro... Brandklasse B: vloeistoffen zoals olie, alcohol, benzine, vetstoffen, bitumen... Brandklasse C: gassen zoals propaan, butaan, aardgas...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandbeveiligingshop.nl

Wat voor brandblusser in keuken?

We raden aan om een kleine schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien voor gebruik in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen. Deze blussers zijn ideaal voor vlam-in-de-pan-branden en brandend frietvet die je niet met een branddeken kan blussen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.brandbeveiligingshop.be

Wat is het nadeel van een schuimblusser?

Nadeel van een schuimblusser

Schuimblussers zijn minder breed inzetbaar dan poederblussers; met een poederblusser blus je naast vaste stofbranden en vloeistofbranden óók gasbranden. Poederblussers zijn dan weer absoluut ongeschikt voor het blussen van elektrabranden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op asphalia.nl

Hoeveel brandblussers in een huis?

Idealiter voorzie je op iedere verdieping van je woning 1 bluseenheid, hetgeen een schuimbrandblusser van 6l is. Je kan dat dus ook opdelen in meerdere kleine brandblussers. Plaats je liever minder brandblussers? Dan is het een goede optie om een brandblusser van 6l vlak bij de voordeur te zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advies.brandbeveiligingshop.nl

Welke brandblusser bij houtkachel?

Voor een open haard of houtkachel raden wij een schuimbrandblusser aan van 6l. Een schuimbrandblusser is gemakkelijker om te hanteren en beperkt de kans op herontsteking. Bovendien veroorzaakt een schuimbrandblusser betrekkelijk minder nevenschade dan een poederbrandblusser.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.brandbeveiligingshop.be

Kun je een brandblusser meerdere keren gebruiken?

Kan ik mijn brandblusser meerdere keren gebruiken? Nee, de brandblusser moet na gebruik altijd worden weggegooid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op brandwondenstichting.nl

Is brandblusser verplicht bij autokeuring?

Ja, er moet een brandblusser (van minstens 1kg) aanwezig zijn tijdens de keuring. Er wordt ook gekeken of de brandblusser al dan niet vervallen is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.brandbeveiligingshop.be

Hoe blus je een brand zonder brandblusser?

Een kleine brand bestrijden, kun je perfect doen door de zuurstoftoevoer af te snijden. Wanneer je ervoor zorgt dat de brand geen zuurstof meer krijgt, zal deze snel doven. Idealiter doe je dit met een blusdeken. Je wil namelijk niet dat het middel dat je gebruikt om te blussen vlam kan vatten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbocentrum.nl