Wat gebeurt er als je te veel zalf smeert?

Als je een goede huidverzorgingscrème dik op je huid smeert, werkt het niet beter. Het dik smeren van de crème kan er voor zorgen dat de huid 'verstopt' raakt. Dat kan tot gevolg hebben dat de huid niet meer goed kan 'ademen'. De te dik aangebrachte crème kan samen met dode huidcellen een laag vormen op de huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alhydran.nl

Hoe dik moet ik mijn crème of zalf smeren?

Een volwassene heeft circa 40 gram nodig om het hele lichaam in te smeren. Een tube van 100 g is dus na 2-3 keer insmeren van het hele lichaam leeg. Voor alleen de handen is voor een volwassene 1 g nodig (1 FTU = 0.5 g per hand). Voor alleen de voeten is voor een volwassene 2 g nodig (2 FTU = 1 g per voet).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidziekten.nl

Wat doet zalf met je huid?

Een verzachtende en beschermende crème of zalf houdt de huid soepel en voorkomt dat de huid uitdroogt. Bij een droge huid, eczeem, jeuk, psoriasis en aambeien of om medicijnen in te verwerken die u op uw huid moet aanbrengen. Jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen binnen een paar dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Hoe lang moet zalf intrekken?

Smeer als volgt als u zowel hormoonzalf als bijsmeerzalf gebruikt: Behandel de eczeemplekken eerst met de voorgeschreven hormoonzalf. Laat deze zalf minimaal een uur intrekken. Smeer vervolgens de hele huid in met de bijsmeerzalf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isala.nl

Is hydrocortison zalf schadelijk?

4. BIJWERKINGEN Zoals alle geneesmiddelen kan Hydrocortison zalf bijwerkingen veroorzaken. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen: Het meest komen voor: dunner worden van de huid; roodheid, blaarvorming en/of schilfering van de huid rondom de mond; huidstriemen; blauwe plekken (bloeduitstortingen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op db.cbg-meb.nl

Hormoonzalf dun of dik smeren vierkant

16 related questions found

Wat gebeurt er als je teveel Hormoonzalf gebruikt?

Wanneer je veel van de sterke varianten van de hormoonzalf smeert, kan het zijn dat het hormoon in het bloed wordt opgenomen. Als gevolg hiervan kan je zogenaamde 'systemische' bijwerkingen krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Wat kan er gebeuren als je betamethason zalf te dik smeert?

Als u betamethason gedurende meerdere weken gebruikt en u meer dan 100 gram crème of zalf per week gebruikt, kunnen uw bijnieren eraan gewend zijn geraakt. U kunt dan niet zomaar stoppen, maar moet het gebruik gedurende enkele dagen afbouwen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Hoeveel zalf smeren?

Met een fingertip unit – een vingertop eenheid – bedoelen we de hoeveelheid zalf of crème die past op het bovenste vingerkootje van de wijsvinger van een volwassen hand. Eén vingertop zalf of crème is ongeveer een halve gram. Met deze halve gram kunt u een oppervlakte insmeren ter grootte van twee volwassen handen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tergooi.nl

Wat werkt sneller zalf of crème?

Een zalf is dus gemaakt op basis van olie. Daarom zal een zalf bijna niet in de huid trekken, maar zal deze eerder op de huid blijven liggen. De actieve ingrediënten krijgen zo de kans om optimaal hun werk te doen. Omdat een crème meestal op waterbasis is gemaakt, trekt een crème makkelijker in de huid dan een zalf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op naifcare.com

Hoe breng je een zalf aan?

Zorg dat de opening van de zalftube niet in contact komt met de huid. Haal de zalf die in een pot zit, altijd met een schone, verpakte spatel of met een gaasje uit de pot. Huidzalf wordt aangebracht met de vinger (met handschoen) of een gaasje. Noteer op de tube of pot de datum waarop deze voor het eerst is geopend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorg-plus.nl

Hoe lang duurt een geirriteerde huid?

Wat is een huidirritatie? Een geïrriteerde huid is rood, gevoelig bij aanraking en licht schilferig op sommige plaatsen. Het kan lijken op eczeem of een allergische reactie, maar een huidirritatie is doorgaans van tijdelijke duur. Na enkele dagen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op biodermal.nl

Wat is beter zalf of crème?

Zalven werken beter dan crèmes of emulsies: er verdampt minder vocht en de opname van steroïden is beter. Gebruik van een zalf maakt steroïdsparende behandeling mogelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op henw.org

Hoe vaak zalf gebruiken?

Smeer daarom minstens één keer per dag de huid in met een verzachtende crème of zalf, zonder werkzaam bestanddeel. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen dat de huid verder uitdroogt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Welke zalf eerst smeren?

Als dat niet genoeg helpt, krijgt u een zalf/crème waar een hormoon inzit. Smeer eerst de hormoonzalf/crème. Wacht minstens 1 uur. Smeer dan de verzachtende crème of zalf op de plekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Is zalf of crème Vetter?

Een zalf is vetter dan een crème of lotion en heeft daarom in prin- cipe de voorkeur om te gebruiken bij eczeem. Bij een nattend eczeem gelden andere adviezen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elkerliek.nl

Waarom zalf dun aanbrengen?

De stelling “hormoonzalf moet je dun smeren” is daarom een FABEL. Patiënten hoeven zich ook geen zorgen te maken over de bijwerkingen – mits de hormoonzalven goed wordt gebruikt door patiënten (bijvoorbeeld met behulp van de vingertopmethode) én ze de voorschriften van de arts opvolgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huisarts.bsl.nl

Wat is een goede vette zalf?

U kunt beter een vette crème gebruiken, zoals vaseline lanettecrème of vaseline cetomacrogolcrème. Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Wat als eczeem niet weggaat?

Ga in ieder geval niet te veel krabben omdat het eczeem erger kan worden. Gaat het eczeem niet over en maak je je toch zorgen om je huid maak dan een afspraak bij een dermatoloog.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidarts.com

Wat is de meest vette zalf?

De vette zalven Cetomacrogol- en Lanettezalf FNA en Vaselineparaffinezalf I en II FNA zijn geschikt voor de zeer droge huid; vaselineparaffinezalf is daarbij met name geschikt voor toepassing op handen en voeten. Vette zalven dringen nauwelijks in de huid door, waardoor deze na toepassing ervan vettig kan aanvoelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op farmacotherapeutischkompas.nl

Is het goed om je elke dag in te smeren?

"Vrouwen geadviseerd om dag- en nachtcrèmes te gebruiken om de huid te voeden, maar bij een gezonde huid is dat echt niet nodig", zegt dermatoloog Kees-Peter de Roos op NU.nl.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op margriet.nl

Wat zijn lokale bijwerkingen?

Lokale bijwerkingen

Lokaal wil zeggen dat bijwerkingen optreden op de plaats waar het corticosteroïd gesmeerd wordt. Het betreft dan vooral verdunning van de huid (atrofie). Daarnaast kan de huid gevoelig worden en kleine rode vaatverwijdingen (couperose) gaan tonen. Ook kunnen haartjes harder gaan groeien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijnstate.nl

Welke zalf geirriteerde huid?

Last van een rode, geïrriteerde of jeukende huid? Gelukkig is er Bepanthen Eczeem Crème: werkt effectief en het zorgt voor verlichting van jeuk en roodheid. Het is een medisch hulpmiddel te gebruiken bij o.a. eczeem en een rode huid. Bepanthen Eczeem Crème is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bepanthen.nl

Waar mag je geen Hormoonzalf smeren?

De hormoonzalf mag alleen gesmeerd worden op de plekken waar de huidaandoening zichtbaar is. Zijn er over een groot gedeelte van de huid veel kleine plekjes, smeer dan dat gehele gebied in. Vaak wordt uit angst te weinig hormoonzalf gesmeerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op viecuri.nl

Wat als je te lang cortisone zalf gebruikt?

Pas wanneer het preparaat maanden tot jaren achtereen wordt gebruikt, wordt de huid echt onherstelbaar beschadigd. Wanneer in de onderhoudsfase intervalbehandeling toegepast wordt, treden lokale bijwerkingen vrijwel nooit op, ook niet na lange tijd. Soms kan een allergie ontstaan voor corticosteroïdpreparaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op huidziekten.nl

Wat zijn de bijwerkingen van hydrocortison?

Mogelijke bijwerkingen zijn:
  • Afweersysteem: verlaagde weerstand waardoor meer kans op infecties.
  • Bloed en bloedvaten: verhoogde bloeddruk, risico op bloedstolsels.
  • Hormoonhuishouding: verminderde werking van de bijnier.
  • Ogen: verhoogde oogboldruk, uitpuilende ogen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl