Wat is een borderline stoornis?

Wat is Borderline? Wanneer je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, voel je je vaak niet in balans, maar erg instabiel en kan je (ook voor jezelf) soms onvoorspelbaar reageren. Je voelt je vaak snel afgewezen en bent bang om door mensen die belangrijk voor jou zijn in de steek gelaten te worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psyq.nl

Wat zijn de kenmerken van een borderliner?

Mensen met borderline kunnen last hebben van meerdere van de volgende klachten:
 • Impulsiviteit.
 • Stemmingswisselingen.
 • Zwart-wit denken.
 • Extreme verlatingsangst.
 • Zelfbeschadiging (automutilatie)
 • Identiteitsproblemen.
 • Dissociatieve verschijnselen.
 • Psychotische verschijnselen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzijnmind.nl

Wat moet je niet doen bij een borderliner?

Drank, drugs, snijden (automutilatie) en andere verslavingen kunnen allemaal werken als een uitlaatklep. Dat betekent trouwens niet dat iedere Borderliner dit soort gedrag vertoont, er zijn heel veel verschillende manieren om die uitlaatklep te vinden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cosmopolitan.com

Waar vallen borderliners op?

Borderliners kunnen extreem aantrekkelijk zijn, aangezien ze zo wisselend en impulsief zijn. Het is altijd wat in een relatie met een persoon met borderline en dus nooit saai, maar vaak is deze relatie een verslavende (seksuele) relatie en niet een harmonische liefdevolle relatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op guidofox.nl

Hoe herken je borderline in een relatie?

Als je minimaal vijf van deze symptomen bij jezelf of een ander herkent, kan er sprake zijn van borderline: Je bent impulsief. Je stort je in nieuwe relaties, projecten of verandert plotseling van baan. Je vindt het moeilijk om je te beheersen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mentaalvitaal.nl

Wat is een borderline persoonlijkheidsstoornis?

16 related questions found

Wat voor mensen trekken borderliners aan?

Borderline cliënten of mensen met borderline trekken gedragen zich erg impulsief en kunnen de gevolgen van deze impulsieve daden niet overzien. Ze zijn gevoelig voor verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen, kunnen impulsief zijn met geld of wisselende seksuele contacten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op parnassiagroep.nl

Heeft iemand met borderline spijt?

Borderliners zijn heel gevoelige, goedhartige en zorgzame mensen. Manipulatie is dat je nadenkt over een strategie om te krijgen wat je wilt. Als je aan borderline lijdt, denk je daar niet aan – je doet gewoon. En je hebt vaak veel spijt van de dingen die je doet en zegt, en zou willen dat je je beter kon beheersen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apuntateuna.es

Kan een borderliner tegen kritiek?

Complimenten en kritiek

Personen met een borderline persoonlijkheidsstoornis lijken echter weinig afstand te ervaren tot kritiek en veel afstand tot complimenten en positieve herinneringen. “Er blijkt een complexe relatie te bestaan tussen hoe mensen zichzelf zien en hoe mensen een band aan gaan met anderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blikophulp.nl

Kan iemand met borderline gevaarlijk zijn?

Een gevaarlijk verschijnsel van borderline zijn de suïcidale gedachten die mensen met deze persoonlijkheidsstoornis kunnen hebben. In ongeveer 75% van de gevallen blijft het niet bij gedachten en onderneemt men daadwerkelijk een zelfmoordpoging. Ook automutilatie komt vaak voor bij mensen met borderline.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mindlercare.com

Waarom kwetst iemand met borderline?

Doordat ze niet weten hoe ze die spanning op een gezonde manier kwijt kunnen raken, kiezen mensen met borderline bewust of onbewust voor oplossingen waarmee zichzelf juist in de problemen brengen, zich pijn doen of anderen kwetsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op boompsychologie.nl

Is een borderliner te vertrouwen?

Als je leeft met, of houdt van, iemand met de persoonlijkheidsstoornis borderline zijn er enkele dingen om te doen die jullie relatie kunnen ondersteunen. En dat gaat het eigenlijk bijna altijd om één woord: vertrouwen. Hoe moeilijk ook soms. Dat klinkt best heftig, en dat is het in de praktijk vaak dan ook.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op heartconnection.nl

Kan borderline verdwijnen?

“Borderline gaat voor de meeste mensen weer over. Na 2 jaar voldoet 35% van de klinische populatie niet meer aan de diagnostische criteria voor een borderline persoonlijkheidsstoornis. Na 6 jaar is dat 69% en na 10 jaar is 90% van de lijders 'beter'”.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op blikophulp.nl

Hebben borderliners vrienden?

Borderline heeft vaak veel invloed op verschillende gebieden in iemands leven. Denk bijvoorbeeld aan de school- en werkcarrière, op de zelfzorg, het gedrag van iemand en ook op de relaties met andere mensen. Het kan lastiger zijn om relaties en vriendschappen aan te gaan en deze ook te onderhouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proud2bme.nl

Hoe ontstaat een borderliner?

Borderline wordt veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. De belangrijkste biologische factor is aanleg. Impulsief gedrag, heftige emoties en stemmingswisselingen kunnen in aanleg aanwezig zijn. Dit heeft te maken met de verwerking van prikkels in de hersenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wijzijnmind.nl

Hoe lang duurt een borderline aanval?

Deze onvoorspelbare stemmingswisselingen duren vaak een paar uur en bijna nooit langer dan een paar dagen. Iemand met Borderline reageert vaak impulsief en dat kan leiden tot negatieve gevolgen zoals geldverspilling, alcohol- en drugsmisbruik, instabiele (seksuele) contacten of eetbuien.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stichtingborderline.nl

Wat is erger borderline of bipolaire stoornis?

Een van de grootste verschillen is dat bij een bipolaire stoornis de stemmingsveranderingen een stuk langer duren (weken tot maanden) dan bij een borderline stoornis (uren tot dagen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mindlercare.com

Wat gebeurt er in de hersenen bij borderline?

Emoties veranderen tijdens dissociatie

Uit haar onderzoek blijkt dat een acute dissociatie bij BPD gepaard gaat met een verlaagde activiteit in de amygdala. Dit hersengebied is cruciaal voor de stressreactie. Dat zou de oorzaak kunnen zijn van de veranderde emotionele processen tijdens dissociatie bij BPD.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op universiteitleiden.nl

Kan je oud worden met borderline?

Volgens nieuw onderzoek van UMC Groningen, Radboud UMC, Atlant en het Trimbos-instituut, kan de aanwezigheid van één van deze symptomen kan al leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van leven bij het ouder worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gzpsychologie.nl

Kan iemand met borderline een kind opvoeden?

Alleen die mens zelf – met de juiste input en het vertrouwen van anderen in zijn/haar bekwaamheid. Een ouder met borderline zoekt bevestiging bij het opvoeden van het kind, maar kan deze tegelijk moeilijk ontvangen. Hulp en steun kan al snel ervaren worden als kritiek en afwijzing.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cjg043.nl

Hoe praat je met iemand met borderline?

Als je met iemand met borderline probeert te praten; vertel dan je verhaal in ik-vorm en betrek het verhaal op jezelf om te voorkomen dat je in een verwijtende sfeer komt. Probeer discussie te voorkomen. Als dat niet lukt, stap er dan zelf uit en benoem dit ook. Laat iemand zelf fouten maken en de verantwoording nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op psyq.nl

Is borderline aangeboren of aangeleerd?

Niemand heeft bij zijn of haar geboorte al borderline. Het is een persoonlijkheidsstoornis waar je aanleg voor kunt hebben. Als er in je familie veel borderline voorkomt, dan heb je een grotere kans op borderline. Borderline kunnen we niet strikt erfelijk noemen: het is niet direct overdraagbaar van ouder op kind.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eleos.nl

Waarom aantrekken en afstoten borderline?

Deze angst kan oplopen tot extreme paniek op momenten dat zij alleen zijn of zich alleen voelen. Dit zullen zij dan ook, op soms krampachtige wijze, proberen te vermijden. Aan de andere kant levert de nabijheid van anderen ook weer vaak conflicten op! Zo krijg je een patroon van aantrekken en afstoten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stichtingborderline.nl

Welke medicijnen worden gebruikt bij borderline?

Er is geen speciaal geneesmiddel tegen borderline. Vaak krijg je medicijnen voor andere stoornissen. Die werken tegen sommige symptomen van borderline. Denk aan antipsychotica en antidepressiva.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mentaalvitaal.nl

Kan een borderliner je missen?

7. Ik voel helemaal niks. Zoeken naar identiteit en zekerheid kan het gevoel geven iets te missen. Wisselende gedachten en emoties gaan heen en weer in het hoofd van iemand met BPS.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stichtingborderline.nl

Hoe pak je een borderliner aan?

Omgaan met borderline
 1. Luister aandachtig naar wat er gezegd wordt. Let wel: luisteren is iets anders dan horen! ...
 2. Als je iets niet begrijpt, vraag dan om uitleg. ...
 3. Vat in je eigen woorden samen wat er gezegd is. ...
 4. Probeer zoveel mogelijk ik-boodschappen te praten: Je geeft aan wat jíj denkt of vindt. ...
 5. Gebruik korte zinnen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stichtingborderline.nl