Wij zien op dit gebied dat vissers die ultralicht vissen (forel, finesse, streetfishing) graag met een dunne lijn vissen. Denk hierbij aan 8/00 dikte. Vissers die op snoekbaars vissen, op baars op groot water, of op roofblei, kiezen daarentegen liever een lijn van 10/00 – 12/00 dik.
De beste dikte van de lijn is een klein beetje afhankelijk van de heersende situatie, maar ligt grofweg tussen de 06/00 en 10/00. Snoekbaarzen zijn liefhebbers van obstakels. Vind je bruggen, kribben en steenstorten met wat dieper water in de buurt? Dan kan snoekbaars niet ver weg zijn!
De beste vislijn voor snoek
Als fluorocarbon raden we een wat dikkere diameter te nemen, bijvoorbeeld 0.90 of 1.0mm. Omdat het op de hele lijn toch maar een klein stukje is heeft de diameter niet zo'n heel hoge invloed. Uiteraard kun je ook een kortere onderlijn gebruiken, maar korter dan 20 cm raden we af.
Een baars of voorn kleur en een felle (FireTiger) kleur zijn vaak voldoende. Een goede keuze zou bijvoorbeeld kunnen zijn, 2 spinners, een 2 chatterbaits en een 2 kleine spinnerbaits.
Wat betreft de diktes van deze lijn zien we dat finesse en streetfish vissers vaak voor 8/00 – 10/00 dikte gaan, snoekbaars en roofblei vissers liever met 10/00- 12/00 vissen, en snoekvissers voor 14/00 – 16/00 kiezen. Als er met heel zwaar kunstaas of doodaas wordt gekozen dan is 18/00 meer aan te raden.
Dan heb je altijd kans dat je een snoek haakt. Dan is het vaak toch handig om een stalen onderlijn te kiezen. Omdat je kunstaas voor baars en roofblei vaak wat kleiner is volstaan een onderlijn van een centimeter of 25 en hij hoeft ook niet te dik te zijn. Een trekkracht van 6 a 9 kilogram is dan meer dan voldoende.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
De gevlochten meerval onderlijnen bestaan dus uit gevlochten vezels, dit zijn kevlar en/of dyneema vezels. De dikte van deze onderlijnen is veelal groot 1,0 tot wel 1,5 mm. De reden is heel simpel, de bek van een meerval te vergelijken met een rasp.
In de regel geldt dat je minimaal met 30/00 gevlochten lijn of 20/00 gevlochten lijn moet vissen in een obstakelvrij water. Zijn er veel obstakels en mosselbanken in het water, is het zinvol te kiezen voor 35/00 nylon of 25/00 gevlochten lijn.
Voor snoekbaars en baars gebruiken roofvissers meestal een fluorocarbon onderlijn van 30/00 of 35/00. Snoekvissers gebruiken daarentegen liever een onderlijn van fluorocarbon van 80/00 dik of meer.
Een gevlochten vislijn zoals onze braided line gaat namelijk jaren mee. Wel controleer ik mijn gevlochten visdraad op beschadigingen en waar nodig vervang ik een aantal van de eerste meters. Deze beschadigingen kunnen echt ook op één bepaalde plek zijn. Veelal veroorzaakt door mosselen of iets scherps op de bodem.
Snoek hengel werpgewicht
Met lagere werpgewichten (tot 20 gram) kan je met spinners, kleine shads, kleine pluggen en lepels snoek vissen. Met een wat hoger werpgewicht (20-50 gram) worden je mogelijkheden al wat groter en kan je het meeste middelgrote kunstaas inzetten.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
Ten eerste zal je de juiste lengte moeten kiezen. Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Een gevlochten lijn heeft als grote voordeel dat deze veel sterker is dan een nylon lijn waardoor je met een dunnere diameter kunt vissen. Bovendien heeft een gevlochten lijn geen rek, waardoor je aanbeten veel beter kunt voelen.
Het materiaal waar gevlochten vislijn van gemaakt is kan vocht opnemen. Hierdoor wordt de lijn zwaarder. Niet alleen wordt het werpen lastiger, er kunnen ook schimmels op de lijn ontstaan wanneer je de molen niet goed laat drogen.
De Super Elite T1 van TRABUCCO is één van de sterkste nylon die je op de markt kan vinden. Deze lijn kan je al terugvinden in zeer lage diktes met enorm hoge trekkrachten. De ideale lijn voor het vissen met de vaste hengel op voorn, brasem of karper.
Voor baars en snoekbaars is het fijn om een lekker lichte molen te hebben in de maat 1000-3000. Aangezien je meestal met lichter aas vist, is het belangrijk dat je molen weinig speling heeft.
Denk hierbij aan een lengte van 2.40 of 2.70 meter. Deze lengte is nodig omdat je op snoekbaars meestal in wat groter water vist zoals rivieren, meren en kanalen. Een langere hengel zorgt er dan niet alleen voor dat je wat verder kan werpen maar geeft je tegelijkertijd ook meer controle over een gehaakte vis.
Wil je gevlochten lijn opspoelen en heeft je spoel geen rubberen ring waar de lijn zich op vast kan zetten, spoel dan dus altijd eerst een meter of 10 nylon lijn op. Knoop daar de gevlochten lijn aan vast en spoel vervolgens de lijn verder op.
Fluorcarbon heeft een hele lage lichtbrekingsindex net als het omringende water. Hierdoor is de lijn heel moeilijk te zien voor de vis. Dit is een heel groot voordeel voor bijvoorbeeld schuwe karpers, maar ook visuele jagers zoals snoeken, baars en forel.
Hoe dunner de lijn, hoe minder hij zichtbaar is voor de vis. Ben je een beginnende visser dan kan je het beste een vislijn nemen van 0,16 tot 0,18mm dik. De lijn moet altijd een halve meter korter zijn dan de hengel, de totale lengte op het tuigje mag twee tot drie meter langer zijn dan de hengel.
Voor snoek is een meter of 150 meter een dikte 16/00 gevlochten lijn of 30/00 nylon vislijn wel zo prettig. Voor snoekbaars geldt dat de molen minstens 150 meter 12/00 gevlochten lijn of 24/00 nylon lijn moet kunnen hebben.