Hoe wordt auto van de zaak belast?

Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Welke loonheffing en worden berekend over de auto van de zaak?

Welke premies moet ik inhouden voor een auto van de zaak? Over een bijtelling privégebruik auto moet je loonbelasting, premie volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw inhouden. Ook de bijdrage voor de Zorgverzekering valt hier dus onder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezaak.nl

Hoe werkt afschrijving auto van de zaak?

De meeste ondernemers schrijven hun auto of bestelbus in vijf jaar af. Dat is de maximale afschrijvingstermijn die de belastingdienst stelt. Het voertuig wordt in vijf gelijke stappen (dus 20 procent per jaar) afgeschreven. Lineair afschrijven heet dat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rabobank.nl

Hoe wordt auto van de zaak berekend?

De bijtelling voor jouw lease auto wordt als volgt berekend: percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto. Voor de netto bijtelling wordt dit bedrag vervolgens vermenigvuldigd met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is voor jou.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op janssenkerres.nl

Wat zijn de nadelen van een auto van de zaak?

Nadelen van een auto van de zaak

Bij verkoop van de auto realiseert uw onderneming mogelijk een belaste winst. Het kan echter ook dat u een aftrekbaar verlies realiseert. Als u de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt u in de meeste gevallen te maken met een bijtelling privégebruik auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op glissenaar.nl

Auto van de zaak - zo werkt het

31 related questions found

Is een auto van de zaak slim?

Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto. Dat geldt ook als de werkgever een bijdrage voor privégebruik eist. Die bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op digi-profs.nl

Is het voordeliger om auto op de zaak of prive?

Over het algemeen is het voordeliger om (vrijwel) nieuwe auto's op de zaak te zetten. Rijdt u veel privé, dan is op de zaak zetten eveneens vaak voordeliger. Een elektrische auto is door de lage bijtelling vaak voordeliger om op de zaak te zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op shamrockadvies.nl

Hoeveel belasting betaal je over auto van de zaak?

Bijtelling bij privé rijden

Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22% over de cataloguswaarde van het voertuig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat betaal je netto aan bijtelling?

Stel, je koopt een auto van €40.000. Bij 22 procent bijtelling betekent dit een bij te tellen bedrag van €8.800 per jaar aan extra inkomen. Dat is een bruto bedrag. Indien je 37,07% belasting (eerste schijf 2023) betaalt, leidt dat tot een netto bijtelling van €3.262,16 per jaar, goed voor een kleine €272 in de maand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op berekenen.nl

Wat is het voordeel van een auto op de zaak?

Het grootste voordeel is dat je alle kosten van de auto kunt boeken als zakelijke kosten. Denk hierbij aan brandstof, verzekering, onderhoud, APK, motorrijtuigenbelasting, afschrijvingen, parkeerkosten etc. Als je privé meer dan 500 kilometer in je zakelijke auto rijdt, dan heb je wel te maken met de bijtelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zzp-nederland.nl

Welke kosten zijn aftrekbaar auto van de zaak?

De meest voorkomende aftrekbare kosten zijn:
 • verzekeringskosten.
 • brandstof.
 • onderhoud en reparatie.
 • afschrijving.
 • als u leaset: leasekosten.
 • parkeren, tol, veerboten, wasstraat.
 • motorrijtuigenbelasting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Welke kosten kun je verrekenen met bijtelling?

Zo verlaag je de bijtelling
 • tanken in het buitenland;
 • tolwegen;
 • was- en poetskosten;
 • olie;
 • ruitenwisservloeistof;
 • Andere autogerelateerde kosten voor privégebruik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op salure.nl

Is eigen bijdrage auto van de zaak aftrekbaar?

De eigen bijdrage voor een auto van de zaak is aftrekbaar van de fiscale bijtelling. Als voor een duurdere auto wordt gekozen, moet een hogere bijdrage worden betaald. Deze is echter sinds kort niet meer volledig aftrekbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dezaak.nl

Is bijtelling salaris?

Is bijtelling bruto of netto? De bijtelling is een bruto bedrag dat bij uw salaris wordt geteld. Hierover wordt de reguliere belasting berekend. Hoe hoger uw inkomen is, hoe meer belasting u betaalt over de bijtelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fleetgo.nl

Is auto van de zaak loon in natura?

Bij privégebruik van de auto belasten we het voordeel van de werknemer als loon in natura. Bent u ondernemer met een nv of bv? Dan bent u zelf ook werknemer voor de loonbelasting. Het voordeel dat u hebt van het privégebruik van de auto, merken we ook bij u aan als loon in natura.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Hoe hoog eigen bijdrage auto van de zaak?

Je werkgever is overigens niet verplicht je een eigen bijdrage te berekenen. Uit het mobiliteitsonderzoek van VZR - Wat beweegt de zakelijke rijder - is de hoogte van de eigen bijdrage gemiddeld €120, in 2021 was dit nog €117.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vzr.nl

Hoe bereken ik de bijtelling van mijn auto 2023?

Bruto bijtelling berekenen

Stel dat u een zakelijk een benzineauto rijdt met een cataloguswaarde van € 30.000 en de bijtelling in 2023 is 22 procent. Gebruik dan € 30.000*0,22 = € 6.600. Dan is dat uw bruto bijtelling voor 2023.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trackjackeurope.com

Hoe controleert de Belastingdienst bijtelling?

Kentekens scannen

Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op trackjackeurope.com

Hoe werkt bijtelling Belastingdienst?

De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2022 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Hoe staat auto van de zaak op loonstrook?

Op je loonstrook of salarisstrook staat meestal 'Privégebruik auto' met het bijhorende bijtellingsbedrag. Omdat de Belastingdienst het rijden van een auto van de zaak ziet als loon in natura wordt de bijtelling bij je brutosalaris opgeteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op simpeleloonstrook.nl

Wie mag er rijden in een auto van de zaak?

5. Wie mag er in de auto rijden? Let op dat de autoregeling geen beperkingen oplegt wie er in de auto mogen rijden. Sommige ondernemingen leggen vast dat uitsluitend de partner en thuiswonende kinderen (minimaal 23 jaar) de auto mogen gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vzr.nl

Hoe werkt bijtelling auto eenmanszaak?

Het privégebruik wordt, zoals bij een eenmanszaak, op een vast bedrag gewaardeerd (de beruchte bijtelling). De hoogte van de bijtelling bedraagt 4/15/21/25 procent van de cataloguswaarde en wordt als loon in natura voor de loon- en inkomstenbelasting in aanmerking genomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op boekzo.nl

Is wegenbelasting aftrekbaar?

Kosten voor motorrijtuigenbelasting voor een auto van de zaak zijn fiscaal aftrekbaar en komen direct ten laste van de winst van uw BV. Kosten voor motorrijtuigenbelasting voor een auto in privé die zakelijk wordt gebruikt zijn niet aftrekbaar voor uw BV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vrbadvies.nl

Wie betaald de benzine bij een auto van de zaak?

De brandstof wordt niet door de werknemers zelf betaald. De werkgever (BV) betaald de brandstofkosten, maar met een vooraf vastgesteld maximum op basis van woon-werk kilometers. Per saldo komen deze branstofkosten (met een maximum) ten laste van het resultaat van de werkgever (BV).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op higherlevel.nl