Is fooi geven normaal in Nederland?

In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hypotheek.nl

Wat is een normale fooi in Nederland?

In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ad.nl

Waarom zou ik fooi geven?

Fooi komt uit de tijd dat er nog geen minimumloon was, laat staan een horeca-cao, en toen moest de bediening het vaak hebben van de fooi. De fooi was belangrijk om enigszins een goed inkomen te genereren. We gaven toen vaak wel 10% van het totaalbedrag als fooi. Dat was gebruikelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op horecanederland.tv

Welk land mag je geen fooi geven?

Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op funx.nl

Is fooi een recht?

Fooi staat volledig los van het loon. In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor. Wel zijn er eerdere uitspraken vanuit de Hoge Raad, die vaststellen dat de fooien die ontvangen worden door medewerkers, ook aan de medewerkers toebehoren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

American vs Dutch Culture: Tipping

32 related questions found

Waarom fooi in Nederland?

De gewoonte om fooi te geven in de horeca bestaat al eeuwen. Het heeft zijn oorsprong in het 'neem er zelf ook eentje', in het 'afkopen van je schuldgevoel' voor het feit dat je zelf plezier hebt, terwijl de barman aan het zwoegen is. Later werd het ook gewoon om bedienden af en toe een extraatje te geven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op quest.nl

Is fooi houden diefstal?

Als er op uw werk dus een fooienpot is waar iedereen zijn fooi in moet doen, waarna de opbrengst onder de werknemers zal worden gedeeld, dan bent u ook verplicht om uw fooi af te staan. Zou u dat niet doen, dan maakt u zich schuldig aan diefstal c.q. verduistering en kan ontslag op staande voet volgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nurecht.nl

Is fooi een gift?

Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op webtenerife.nl

Hoeveel fooi geef je bij de kapper?

Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sumup.com

Waar is fooi verplicht?

Gaat u op vakantie naar Centraal-Europa? Dan moet u in bijvoorbeeld Hongarije een verplichte fooi geven van 5 à 10 procent. In Kroatië is het gebruikelijk dat de kosten voor de taxi meestal naar boven worden afgerond. In hotels en restaurants is de fooi vaak al bij het bedrag inbegrepen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Is fooi zakgeld?

Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft. Bovendien krijgt men fooi direct van klanten, in tegenstelling tot een bonus of gratificatie, die van de werkgever komt. Fooi vormt meestal een prikkel voor de dienstverlener om extra zijn best te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat moet je doen als je fooi krijgt?

Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnvhoreca.nl

Wat als je geen fooi geeft in Amerika?

Sommige hotels rekenen al wat extra's, maar let op! Dit gaat naar het hotel zelf en is geen fooi voor de serveerders. Dus zodra er geen duidelijke fooi op de rekening staat, geef de serveerder dan zelf 15-20 procent wanneer hij aanklopt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op evisumservice.be

Wie geef je fooi?

1. De ober. Een vriendelijke, behulpzame ober, serveerder of kelner die alle mogelijke moeite heeft gedaan om het jou naar de zin te maken, kun je door het geven van een fooi laten weten dat je zijn goede service op prijs stelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weethetsnel.nl

Hoeveel fooi geef je na een feest?

Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fd.nl

Hoeveel fooi geef je een pizzabezorger?

Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startpagina.nl

Is het gebruikelijk om fooi te geven in Duitsland?

1. Duitsland. Rond het bedrag naar boven af met €1 als dank voor de prettige taxirit. Je kunt tussen 5 en 10% fooi rekenen in een restaurant, of het bedrag naar boven afronden bij €5 of meer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op skyscanner.nl

Is fooi geven normaal in België?

In België vinden we het erg normaal om bij een goede service een bedrag naar boven af te ronden, of een fooi te laten liggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dtravel.be

Hoeveel fooi geef je een taxi?

Gemiddeld geven Nederlanders dus 5,86 euro fooi in de taxi. Op provinciaal niveau bestaan er echter grote verschillen in de fooien die reizigers aan de taxichauffeur geven. Zo geven mensen in Utrecht gemiddeld 2,93 euro fooi per rit, terwijl Zeeuwen 7,73 euro tippen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taxi2airport.com

Hoeveel fooi mag je belastingvrij?

Moet je je fooi opgeven bij de belastingdienst? Fooien zijn niet belast in de loonbelasting omdat ze geen loon vormen, maar worden wel als belastbaar inkomen gezien voor de inkomstenbelasting. Je moet je ontvangen fooi dus wel als inkomen opgeven als je belastingaangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op leermeester.nu

Is fooi omzet?

De praktische betekenis van de beslissing van de Hoge Raad is dat een ondernemer geen omzetbelasting is verschuldigd over door zijn werknemers ontvangen fooien. Onder fooien worden in dit verband verstaan bedragen die de klanten vrijwillig boven de in rekening gebrachte prijs betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetten.overheid.nl

Is fooi geven verplicht?

Er bestaan geen wettelijke bepalingen omtrent fooien, zegt FNV Horeca, behalve de bepaling dat fooien die door het personeel worden ontvangen ook aan de medewerkers toebehoren. De werkgever mag dus nooit fooi inhouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nu.nl

Waarom geen fooi geven in Japan?

Vrijwel overal in de wereld is het gebruikelijk om een fooi te geven, maar in Japan wordt dit als een heuse belediging gezien. Een hoge mate van hoffelijkheid zit diep ingeworteld in de Japanse cultuur, en het verlenen van een goede service vormt hierop geen uitzondering in bars, restaurants en hotels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wereldreis.net

Hoe zit het met fooi in New York?

In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op newyork.nl

Kun je fooi pinnen?

Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oamkb.nl