Vurenhout valt onder duurzaamheidsklasse 4. Hierin vallen alle houtsoorten die maar beperkt duurzaam zijn, met een levensduur van tussen de 5 en 10 jaar. Je kunt je voorstellen, dat vurenhout normaliter niet zo geschikt is voor buitengebruik waarbij het echt bloot staat aan het weer (regen e.d.).
Onbehandeld vurenhout is niet goed bestand tegen weersinvloeden en is erg vatbaar voor houtrot en aantasting door schimmels en algen. Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, zult u het hout moeten behandelen. Hiermee maakt u het hout geschikt voor buitentoepassingen en verlengt u de levensduur.
Vurenhout kan dus prima buiten worden toegepast, mits het goed wordt behandeld en gemonteerd. Doeleinden als blokhutten, bloembakken en tuinmeubels zijn geen onbekend terrein voor deze houtsoort. Naast de toepassing in bijvoorbeeld de tuin is vuren ook uitermate geschikt voor gebruik in de bouw (binnen).
De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee.
Geïmpregneerd vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 2 - 3 en heeft een gemiddelde levensduur van 10 - 15 jaar. Meer weten over het verlengen van de levensduur van vurenhout? Lees dan ons advies over het verduurzamen van vurenhout.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Vurenhout is relatief goedkoper dan Douglas hout, maar heeft wel een mindere levensduur. Vurenhout is minder duurzaam, maar door het zachthout wel beter te verwerken. Douglas hout is daarentegen van een stuk betere kwaliteit en heeft een warme uitstraling.
Fijnspar (Vurenhout)
Een van de voordelen van sparrenhout boven andere houtsoorten is de weerstand tegen rotting. Omdat vuren niet zo snel of gemakkelijk rot, kan het gebruikt worden op plaatsen waar het vochtgehalte hoog is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schimmelgroei!
Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.
Compactplaat. Een compactplaat wordt gemaakt door onder hoge druk en hoge temperatuur houtvezels of geïmpregneerd papier en hars samen te persen. Daardoor is dit plaatmateriaal zeer onderhoudsarm en uitermate geschikt voor buiten, zoals voor gootbetimmering en gevelbekleding.
Rozenhoutolie kalmeert de zenuwen en heeft een verzachtende, kalmerende en ontspannende werking. De olie wordt vaak gebruikt om stress af te bouwen en te ontspannen. Daarom is de olie ook zeer geschikt voor gebruik tijdens meditatie. Ook in de huidverzorging kan rozenhout goed ingezet worden.
Vurenhout is al heel lang enorm populair in de bouw, bij klussers en meubelmakers. Vurenhout is goed te bewerken, het is niet zwaar, het heeft een goede sterkteklasse en is makkelijk te schilderen door zijn lichte kleur. Het is daarnaast ook een relatief goedkope houtsoort.
Vuren wordt heel veel gebruikt en kan jarenlang meegaan, maar dan is behandelen met beits of houtverf wel aangeraden. Anders is de levensduur van vurenhout veeleer beperkt.
Hardhout. Hardhout is uiterst geschikt voor buiten. Het is namelijk bestand tegen vocht en hoeft in de tussentijd niet behandeld te worden. Bovendien gaat het jarenlang mee en staat daarom bekend als de meest duurzame houtsoort.
Vurenhout is laag duurzaam (duurzaamheidklasse 4) en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Het hout laat zich moeilijk impregneren.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Drogen is het beste middel tegen houtrot
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
De meeste beitsen zijn vochtregulerend. Beits trekt in het hout en brengt in sommige gevallen ook nog een beschermlaagje aan. De beits blokkeert het water niet volledig, maar zorgt er enkel voor dat er niet te veel vocht in het hout trekt.
Douglas hout is erg geschikt voor de tuinen in Nederland. Het hout is namelijk goed opgewassen tegen de natte weersomstandigheden die we gewend zijn. Wanneer je ook goed zorgt voor het Douglas hout, is de kans groot dat je er langer dan 20 jaar van kunt genieten.
Vurenhout wordt gekenmerkt door een witachtige kleur met vaak fijne, vlamachtige tekeningen in het hout. Het is licht en sterk materiaal, waardoor het breed toepasbaar is.
Welke planken voor tuinbank? Ga je een houten tuinbank zelf maken, dan zijn douglas planken altijd een goede keuze. Douglas is een sterke houtsoort die van nature lang meegaat. Je kunt kiezen voor onbehandeld douglas hout, maar ook geïmpregneerd douglas is mogelijk.
Beide soorten zijn harshoudend, maar de opvallende harsgeur komt alleen bij Grenenhout voor en ontbreekt bij Vuren. Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover. Als laatst laat Vurenhout zich mooier impregneren dan Grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler.
Duurzaam (levensduur) Hoewel het de duurzaamheid van hardhoutsoorten niet kan evenaren is Douglas hout wel duurzamer dan andere naaldhoutsoorten zoals vuren. Douglas hout is daarom ook geklassificeerd in een hogere duurzaamheidsklasse dan andere naaldhoutsoorten.
Verschillen Douglas hout en Vuren hout. Het grootste verschil is de hardheid en daardoor duurzaamheids klasse. Beide zijn gemakkelijk te bewerken en veel eigenschappen komen overeen. Het verschil in prijs is niet heel groot, maar is er wel.