Waarom doet politie niks met aangifte?

De politie onderneemt geen actie na mijn aangifte
Zeker omdat u nu niet weet of er iets met uw aangifte is gedaan. De politie is verplicht u informatie te geven over uw aangifte. Als dat niet is gebeurd, dan kunt u hierover bij de politie zelf een klacht indienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Doet de politie altijd iets met aangifte?

Wanneer en hoe kan ik aangifte doen bij de politie? Van ernstige misdrijven moet u aangifte doen bij de politie. Bij andere strafbare feiten bepaalt u zelf of u aangifte doet. Bent u slachtoffer van een klachtdelict, dan kan de verdachte alleen vervolgd worden als u aangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat doen als politie aangifte weigert?

Het wil wel eens gebeuren dat de politie een aangifte toch weigert. In dit geval kunt u een klachtenprocedure starten bij de politiechef van het hoofdbureau in uw regio. U doet dat door een brief te sturen waarin u uitlegt dat u het er niet mee eens bent dat uw aangifte niet wordt opgenomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtstelefoon.nl

Kan de politie iets doen zonder aangifte?

De politie kan in alle gevallen, met uitzondering van de klachtdelicten, een opsporingsonderzoek beginnen, ook als een aangifte ontbreekt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bjutijdschriften.nl

Hoe snel wordt een aangifte behandeld?

Als u na 1 april aangifte doet, proberen wij u binnen 3 maanden een bericht te sturen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Klacht van de Dag: politie reageert niet op klacht over aangifte

31 related questions found

Wat te doen als de politie niks doet?

Wilt u aangifte doen, maar wil de politie niet meewerken? Dat is erg vervelend. De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Hoe lang kan een politie onderzoek duren?

Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe weet je of er aangifte is gedaan?

Aangiftes van diefstal, vernieling of zakkenrollen volgt u via Mijn Politie. Dat is de persoonlijke, vertrouwde online omgeving van de politie. Als u inlogt op Mijn politie ziet u de laatste stand van zaken van uw aangifte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat mag je zeggen tegen de politie?

Volgens het onderzoek kunnen de woorden “pannenkoek”, “wijsneus” of “koekenbakker” wel redelijk veilig tegen een agent gezegd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Wat gebeurt er als er aangifte tegen je is?

In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Kun je altijd aangifte doen?

Je kunt aangifte doen van alle misdrijven die gepleegd zijn in Nederland. Bijvoorbeeld diefstal, oplichting, discriminatie, mishandeling of verkrachting. Van sommige misdrijven moet je verplicht aangifte doen, bijvoorbeeld ontvoering. Dat staat in de wet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Kan politie klacht weigeren?

De politie is op grond van artikel 163 lid 6 en artikel 165 lid 1 Wetboek van Strafvordering verplicht de aangifte of klacht in ontvangst te nemen. In de praktijk komt het echter vrijwel niet voor dat de politie weigert om een klacht op te nemen. Van een weigering om een aangifte op te nemen, is vaker sprake.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op opgelicht.avrotros.nl

Heb ik recht op het doen van aangifte?

Je hebt het recht om aangifte te doen als je slachtoffer bent van een strafbaar feit. Ook als nabestaande van een slachtoffer heb je het recht om aangifte te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Is het slim om aangifte te doen?

Toch is het slim om aangifte te doen, zeker als je geld terug kunt krijgen. Geen haast: Je kunt tot 5 jaar na afloop van een jaar aangifte doen. Het duurt dan natuurlijk wel langer voor je je geld terugkrijgt. Je kunt heel eenvoudig checken of je geld terugkrijgt: door je belastingaangifte online in te vullen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op snsbank.nl

Wat betekent geen onderzoek politie?

Wanneer stopt het onderzoek? Als wij bijvoorbeeld te weinig informatie hebben om de verdachte op te sporen, doen we geen onderzoek of we stoppen het onderzoek. Wij laten u persoonlijk, schriftelijk of via Mijn Politie weten waarom dat is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wat is het verschil tussen een melding en een aangifte?

Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat mag een agent niet?

geweld gebruiken; onderzoek verrichten in een woning met een huiszoekingsbevel; telefoon tappen; personen observeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Welke scheldwoorden zijn strafbaar?

Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht. Eenvoudige belediging is strafbaar gesteld in artikel 266 Sr. Een bijzonder vorm van belediging is smaad/smaadschrift.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ftwadvocaten.nl

Wat mag de politie wel en niet?

Een politieagent mag overal en altijd gebruikmaken van zijn bijzondere bevoegdheden. Hij mag zelfs buiten werktijd iemand een bekeuring geven. Als Nationale ombudsman vraag ik mij wel eens af of het bekeuren in bepaalde omstandigheden wel behoorlijk is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meertsrechtspraktijk.nl

Kan ik mijn politie dossier inzien?

Politiegegevens inzien

Wilt u de gegevens inzien die de politie over u heeft geregistreerd? Dan kunt u daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij de politie. U vindt een voorbeeldbrief voor inzage in uw gegevens op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe lang kan justitie een zaak laten liggen?

Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op problemenmetjustitie.nl

Wat als de politie je niet gelooft?

Wat moet u doen als de politie weigert uw aangifte op te nemen? Wanneer de politie weigert om uw aangifte op te nemen is het belangrijk dat u een klacht indient. U kunt een schriftelijke klacht indienen bij de korpschef van het politiebureau waar uw aangifte is geweigerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtoffers-eerst.nl

Hoe kan ik zien of mijn zaak geseponeerd is?

Een sepot betekent dat u niet langer als verdachte wordt beschouwd. U wordt niet vervolgd en de strafzaak is voor justitie afgedaan. Wanneer de politie (mondeling) tegen u zegt dat de zaak wordt geseponeerd, moet u altijd vragen om een schriftelijke bevestiging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Hoeveel tijd tussen aangifte en verhoor?

Op het politiebureau moet de politie je binnen 6 tot 9 uur verhoren. Als je verdacht wordt van een licht strafbaar feit (zoals baldadigheid) dan heeft de politie maximaal 6 uur de tijd om dat te onderzoeken en jou te verhoren (met jou te praten over het strafbare feit en over jou zelf).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Hoe lang duurt het voordat je een dagvaarding krijgt?

Hoe lang het duurt voordat u een dagvaarding ontvangt, is afhankelijk van de omvang van uw zaak. Bij eenvoudige zaken ontvangt u bij voorkeur binnen 1,5 jaar na constatering van het strafbare feit een dagvaarding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl