Wat doet een bedrijfsarts bij zwangerschap?

Zwangeren spreekuur bij bedrijfsarts
Tijdens het zwangeren spreekuur (preventieve consult) zet de bedrijfsarts op een rij of er werkgebonden risico's zijn voor de zwangerschap. Ook bekijkt de bedrijfsarts de medische voorgeschiedenis van de zwangere.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbokennisnet.nl

Wat als je niet meer kan werken tijdens zwangerschap?

Een arbeidsgeneesheer of bedrijfsarts moet vaststellen of er een gevaar is. Als dat zo is, moet de werkgever een andere invulling geven aan je functie of de werkomgeving aanpassen, met eventueel loonverlies tot gevolg. Dan spreken we van een gedeeltelijke werkverwijdering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op parentia.be

Hoeveel uur op een dag werken zwanger?

Recht op beperkt vrijwillig overwerken

Ook al vind je het zelf niet erg om over te werken, er is een wet die je ongeboren kind beschermt. Daarin staat dat jij niet meer dan 10 uur per dag mag werken. En je mag niet meer dan gemiddeld 50 uur per week werken in een periode van 4 weken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Waar heb je recht op tijdens zwangerschap?

Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen. Uw werkgever mag u niet ontslaan omdat u zwanger bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat kun je vertellen over werk en zwangerschap?

Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Deze wettelijke bescherming bestaat uit aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en zwangerschapsverlof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverloskundige.nl

Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap - Wat is het en wat zijn de symptomen?

42 related questions found

Hoeveel recht op pauze tijdens zwangerschap?

Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wie moet je inlichten als je zwanger bent?

Maak meteen een afspraak met een verloskundige als je zwanger bent. Je krijgt bloedonderzoek en een echo.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat zijn mijn rechten Als zwangere werknemer?

Rechten van je zwangere werknemer

extra pauzes (maximaal een achtste deel van de werktijd) vrijstelling van overwerk en nachtdiensten. zwangerschapsonderzoek in werktijd, tot haar bevalling. kolfrecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mkbservicedesk.nl

Hoeveel weken voor bevalling stoppen met werken?

U moet uiterlijk 4 weken voor de dag na uw uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof. Wat u minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, telt u op bij uw bevallingsverlof. Gaat u bijvoorbeeld 5 weken voor de dag na de uitgerekende datum met verlof, dan telt u 1 week op bij uw bevallingsverlof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel rust nemen tijdens zwangerschap?

Daarom is het wel extra belangrijk om ook overdag je rust te pakken. Blijf in beweging en loop iedere dag een rondje, maar neem ook eens de tijd voor een dutje op de bank. De meeste vrouwen krijgen aan het einde van de zwangerschap steeds meer last van het bekken en rugpijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kraamzorgdewaarden.nl

Waarom mag je niet bukken Als je zwanger bent?

Risico's van zwanger tillen en bukken

Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwangerenportaal.nl

Hoeveel kom je per maand aan tijdens zwangerschap?

Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zwangerenportaal.nl

Kan je ontslagen worden omdat je zwanger bent?

Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je ontslag nemen tijdens zwangerschap?

Je kunt altijd zelf ontslag nemen. Als je 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof wilt, let dan goed op je ontslagdatum. Let op: Je hebt alleen recht op 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof, als je uitgerekende bevallingsdatum binnen 10 weken na je ontslagdatum valt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat is Werkverwijdering zwangerschap?

De volledige werkverwijdering

Tijdens uw zwangerschap of na uw moederschapsrust kunt u, door uw blootstelling aan een risico voor uw gezondheid of die van uw kind in het kader van uw werk, volledig worden verwijderd van het werk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op riziv.fgov.be

Hoe lang mag je thuis blijven na de bevalling?

Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Heb je altijd recht op 16 weken zwangerschapsverlof?

Als u zwanger bent, heeft u recht op samen minimaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het verlof gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na uw uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u het verlof laat ingaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoe lang mag een vader verlof na bevalling?

U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat kost een zwangere werknemer?

Uitkering zwangerschap

De uitkering wordt berekend op basis van het loon van je werknemer en is maximaal 100 procent van het zogeheten maximum dagloon. Als het loon van je zwangere werknemer hoger is dan dit bedrag, betaal je als werkgever het resterende deel zelf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Hoe lang ben je kraamvrouw?

U bent kraamvrouw tot 6 weken na de bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Wat kunt u verwachten? In de kraamperiode is hygiëne erg belangrijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op amc.nl

Wie controleert de baby tijdens de zwangerschap?

Tijdens zwangerschapscontroles controleert de gynaecoloog uw gezondheid en die van uw baby. Standaard komt u tijdens het eerste semester van de zwangerschap om de vier weken op controle (week 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36) en vervolgens wekelijks of tweewekelijks.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uza.be

Hoe vertel je je zus dat je zwanger bent?

Supersimpel, maar zo leuk: met een t-shirt aankondigen dat er een broertje of zusje bij komt. Er zijn ontzettend veel lieve en leuke t-shirts te koop voor baby's en hun grote broer of zus. Vergeet ook niet om dezelfde foto straks weer te maken, maar dan met je baby in dat lieve t-shirtje of rompertje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaartje2go.nl

Is zwangerschap verzuim?

Als uw werkneemster zich ziek meldt vóór haar verlof, dan is het 'gewoon' verzuim en betaalt u haar loon door. Wordt uw werkneemster tijdens haar verlofperiode ziek, dan ontvangt u haar zwangerschapsuitkering en betaalt u haar loon door. Zij krijgt geen Ziektewetuitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Wie betaalt het zwangerschapsverlof?

Zwangerschaps- en bevallingsverlof en uitkering

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering betalen wij meestal aan uw werkgever. Hij verrekent dit met uw loon. U krijgt tijdens uw zwangerschaps- en bevallingsverlof gewoon het loon van uw werkgever. Soms is het handiger als wij de uitkering direct aan u overmaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoe zwaar is een zwangere buik?

Baarmoeder: 900 g

Voor de zwangerschap bedraagt de lengte van uw baarmoeder of uterus ongeveer 7,5 cm en het gewicht ongeveer 40 à 50 g. In de loop van de eerste helft van de zwangerschap is er een sterke groei van de baarmoeder. Rond de 20ste zwangerschapsweek weegt de baarmoeder ongeveer 700 g.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uzleuven.be