Wat is een slotjesbeugel?

Wat is een slotjesbeugel? De metalen slotjesbeugel (ook wel blokjesbeugel of brackets genoemd) is de meest bekende beugel in Nederland om je gebit recht te zetten. Deze beugel bestaat uit metalen slotjes die op uw tanden worden bevestigd, een metalen draad tussen de slotjes en een elastiekje over de slotjes heen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op degebitskliniek.nl

Wat is het verschil tussen een blokjesbeugel en een slotjesbeugel?

Beide termen “blokjesbeugel” en “slotjesbeugel” worden vaak gebruikt als synoniemen voor een vaste beugel. Er is geen verschil tussen deze twee termen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthocenter.nl

Wat doet een slotjesbeugel?

Vaste apparatuur (ook slotjesbeugel genoemd) is een beugel die aan de tanden vast zit. De beugel bestaat uit brackets (ook slotjes genoemd) en veerkrachtige draden. De brackets worden op de tanden geplakt en de draad wordt daarna in de brackets geklemd. De draad duwt de tanden naar de goede positie in de kaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthodontiegroningerhof.nl

Hoe lang moet je een slotjesbeugel dragen?

Hoe lang moet ik een beugel dragen? De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthodontistbreda.nl

Wat zijn de kosten van een slotjesbeugel?

De gemiddelde kosten voor een volledig beugeltraject zijn: Gewone slotjesbeugel (brackets): +- € 3.200. Keramische slotjesbeugel (brackets): +- € 3.300. Onzichtbare beugel: +- € 3.500 (Merk Spark)

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthocenter.nl

Orthodontie | Hoe werkt de slotjesbeugel

42 related questions found

Doet een slotjesbeugel pijn?

Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthospecialist.nl

Wat mag je niet met een beugel?

Bijt niet op harde dingen zoals nootjes, lolly's, zuurtjes, etc. Eet geen kleverige dingen, zoals toffees, winegums, kauwgum en drop. Met een beugel mag je nog maar één keer per dag snoepen. Drink geen koolzuurhoudende dranken en drankjes met veel suiker erin, zoals Cola, Fanta, Fristi en Sprite.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthocenter.nl

Welke leeftijd Slotjes?

Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthospecialist.nl

Hoe lang duurt het voordat je tanden recht staan met een beugel?

Al na 3 maanden staan jouw tanden recht. Het kaakbot moet dan nog hard en sterk genoeg worden om de tanden en kiezen op hun plaats te houden. Dit duurt ook ongeveer 3 maanden. Aan het einde van de beugelbehandeling krijg je een draadspalk achter jouw tanden om het mooie resultaat vast te houden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op beugel.nu

Hoelang doet een slotjesbeugel pijn?

De meeste patiënten zijn na ongeveer een maand volledig aan hun beugel gewend. Na zes maanden, en vaak zelfs sneller, merken ze al niet eens meer dat ze een beugel in hebben. Maar het kan voorkomen dat je tanden ineens pijn beginnen te doen. Dat is normaal en gaat als het goed is snel weer over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oralb.nl

Waarom mag je geen cola drinken met een beugel?

Wij raden het ten zeerste af met een vaste beugel cola te drinken. Cola is namelijk niet alleen slecht voor je tanden en kiezen, maar het kan er ook voor zorgen dat de lijm onder de slotjes en de bandjes van de beugel opgelost worden. Drink daarom ook niet teveel andere frisdranken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthodontiepraktijkhoorn.nl

Wat kost een beugel kind 12 jaar?

Wat kost een beugel? De kosten van een beugel en de bijhorende orthodontische behandeling kunnen verschillen afhankelijk van de lengte van de behandeling en het type beugel dat nodig is. Een ruwe schatting is tussen de 2.000 en 3.000 euro per kind voor de boven- en onderkaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zorgwijzer.nl

Hoe halen ze een slotjesbeugel eruit?

De orthodontist gebruikt een pincet om alle slotjes te verwijderen en de lijm van je tanden te halen. Vervolgens wordt een mal gemaakt voor je nieuwe retentie-beugel. Hoe zullen mijn tanden eruit zien? Hoe je tanden eruit zullen zien hangt helemaal af van hoe goed je ervoor gezorgd hebt toen je de beugel droeg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op oralb.nl

Wat is de pijnlijkste beugel?

De Hyrax is een vaste beugel. Dat wil zeggen dat je de beugel niet uit kan doen. De eerste week nadat de beugel geplaatst is kunnen je tanden en kiezen wat gevoelig zijn. Tijdens de eerste weken waarin de schroeven worden aangedraaid kun je druk en soms pijn voelen onder je ogen en rond je neus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthovelp.nl

Welke beugel krijg je als je te weinig ruimte hebt?

Kaakverbredingsbeugel (hyrax)

Wanneer de bovenkaak te smal is, duwt de beugel de bovenkaak verder uit elkaar. Bij volwassenen is dit vaak niet mogelijk door de compactheid van het bot. Deze vaste beugel wordt tegen het gehemelte en om de kiezen geplaatst. Daardoor is die niet of nauwelijks zichtbaar van buitenaf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sunstargum.com

Hoe weet je dat je beugel er bijna uit mag?

Duur van de beugelbehandeling

Aan het begin van een beugelbehandeling maakt de orthodontist een schatting van de duur van de behandeling. Het is goed om aan de orthodontist te vragen, wanneer je beugel eruit mag, zodra het grootste gedeelte van de geschatte behandelduur voorbij is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthofleur.nl

Hoe kun je rechte tanden krijgen zonder beugel?

Is het mogelijk om zonder beugel rechte tanden te krijgen? Wanneer je tanden scheef staan, kun je deze niet recht zetten zonder een beugel te gebruiken. Het is echter wel mogelijk om de scheefstand minder op te laten vallen door kleine tandcorrecties uit te voeren. Bijvoorbeeld door een klein stukje af te slijpen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mondzorgoost.nl

Heeft een beugel zin?

Wereldwijd zeggen tandartsen en orthodontisten hetzelfde: een beugel kan op latere leeftijd veel ellende voorkomen. Tanden en kiezen die netjes naast elkaar staan, zijn gemakkelijker te poetsen. Dat zorgt voor minder ontstekingen en gaatjes en komt de algemene mondgezondheid ten goede.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op volkskrant.nl

Kan je een Nachtbeugel ook overdag dragen?

Deze nachtbeugel moet je iedere nacht dragen om ervoor te zorgen dat je tanden mooi recht blijven staan. Vergeet je hem een of meerdere nachten te dragen, dan zul je merken dat je beugel heel strak gaat zitten of, in het ergste geval, helemaal niet meer past. Overdag dragen van de beugel is niet nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthomeppelweg.nl

Hoeveel kost een slotjes beugel per maand?

Het plaatsen van een slotjesbeugel in één kaak kost circa € 371,-, in beide kaken circa € 616,-. Tijdens de behandeling heb je maandelijks een controleafspraak. Hiervoor gelden de volgende maandtarieven: Behandeling met een losse beugel: circa € 29,- per maand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ortho-beckmann.nl

Wat krijg je na slotjes?

Als de behandeling is afgerond en de tanden recht staan, willen we natuurlijk voorkomen dat de tanden weer gaan verschuiven. Daarom plaatsen we standaard na iedere beugelbehandeling een spalkje. Dit is een ijzeren draad die achter de voortanden in de boven- en/of onderkaak wordt geplaatst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthocenter.nl

Wat mag je eten met slotjes?

Met een blokjes/slotjes beugel moet je opletten met harde dingen. Zuurballen, lolly's, pepermuntjes en dergelijke kun je niet meer eten. Deze zijn echt te hard, waardoor de lijmverbinding breekt en je blokje losraakt. Harde dingen als een appel, stokbrood en rauwe wortel kun je wel eten, maar niet meer afhappen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthodontistzwolle.nl

Kan je pizza eten met een beugel?

We krijgen vaak de vraag: “Mag ik nog wel pizza eten nu ik een beugel heb?” Dat mag zeker, maar snij wel eerst het randje eraf!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthodontist-denhaag.nl

Kan je tand los zitten als je een beugel hebt?

Meestal gaan de tanden en kiezen ook een beetje los zitten. Dit is normaal. Als u de beugel net heeft, kunt u tijdelijk wat gaan slissen. Ook kan het zijn dat de beugel ergens op het tandvlees, de tong, de mondbodem of de wangen drukt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthodontistbreda.nl

Wat eten eerste dag beugel?

Aangezien je tanden gevoelig zijn na het plaatsen van een beugel, kun je de eerste dagen het best zacht voedsel eten en koude dranken drinken. Daarbij kun je denken aan smoothies, aardappelpuree, soep, yoghurt en ijs. Het voordeel van koude dranken is dat ze je mond een beetje verdoven waardoor je minder ongemak voelt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op orthodontist-denhaag.nl