Welke autokosten zijn aftrekbaar ZZP?

De meest voorkomende aftrekbare kosten zijn:
 • verzekeringskosten.
 • brandstof.
 • onderhoud en reparatie.
 • afschrijving.
 • als u leaset: leasekosten.
 • parkeren, tol, veerboten, wasstraat.
 • motorrijtuigenbelasting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op belastingdienst.nl

Welke autokosten zijn fiscaal aftrekbaar?

De autokosten die u maakt voor beroepsverplaatsingen (andere dan voor het woon-werkverkeer) zijn aftrekbaar als beroepskosten maar sommige kosten worden beperkt in functie van verschillende criteria, in het bijzonder de CO2-uitstoot van het voertuig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op financien.belgium.be

Wat zijn autokosten ZZP?

Denk aan kosten voor verzekeringen, brandstof, onderhoud, vloeistoffen, wasstraat en parkeren. Dit kan op twee manieren: 1. Je houdt netjes een rittenregistratie bij en vraagt de btw terug voor het zakelijke deel van je ritten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op movemove.com

Is wegenbelasting aftrekbaar ZZP?

Alle kosten die je maakt voor je zakelijke auto zijn aftrekbaar van de winst: motorrijtuigenbelasting (MRB), verzekeringen, brandstof, onderhoud, schoonmaakkosten etcetera. Ook de aanschaf is aftrekbaar, deze kosten moeten wel gespreid worden genomen, naar gelang de afschrijving van je auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zzperworden.info

Is brandstof volledig aftrekbaar?

Het aftrekpercentage bedraagt minimum 50% (40% als de CO2-uitstoot hoger is dan 200) en maximum 100%. Voor elektrische wagens daalt dus het huidige aftrekpercentage van 120% op 1 januari 2020 naar 100%. Brandstofkosten volgen voortaan hetzelfde regime als de autokosten en zijn niet langer standaard 75% aftrekbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wolterskluwer.com

Auto van de zaak - zo werkt het

30 related questions found

Hoe werkt auto afschrijven ZZP?

Een zakelijke auto afschrijven, hoe gaat dat? Een zakelijke auto afschrijven moet in maximaal vijf jaar en gaat via de lineaire methode. Afschrijving per jaar = (aanschafkosten - restwaarde) / vermoedelijke gebruiksduur. Voorbeeld: € 35.000-€ 5.000 = € 30.000/5 = € 6.000 per jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ikgastarten.nl

Is hybride nog aftrekbaar?

Tot en met 1 Juli 2023 blijft de plug-in hybride dus 100% fiscaal aftrekbaar, na deze periode daalt de fiscale aftrekbaarheid naar 25% in 2025 (jaarlijkse daling van 25%). Vanaf 2026 zal de plug-in hybride wagen helemaal niet meer fiscaal aftrekbaar zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op daeninck.be

Heeft een ZZP er recht op reiskosten?

De meeste zelfstandigen rekenen een kilometervergoeding van €0,20 tot €0,30 per afgelegde kilometer. Houd er rekening mee dat alles boven €0,21 per kilometer belast wordt. Als u dus €0,30 per kilometer rekent, moet u over €0,09 inkomstenbelasting betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op driversnote.nl

Is het voordeliger om auto op de zaak of prive?

Over het algemeen is het voordeliger om (vrijwel) nieuwe auto's op de zaak te zetten. Rijdt u veel privé, dan is op de zaak zetten eveneens vaak voordeliger. Een elektrische auto is door de lage bijtelling vaak voordeliger om op de zaak te zetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op shamrockadvies.nl

Hoe betaal je minder belasting ZZP?

Tips: belasting besparen voor ZZP'ers
 1. Zelfstandigenaftrek.
 2. Startersaftrek.
 3. Meewerkaftrek.
 4. Speur- en ontwikkelingsaftrek.
 5. MKB-winstvrijstelling.
 6. Fiscale Oudedag Reserve (FOR)
 7. Kleinschaligheid Investeringsaftrek (KIA)
 8. Verliezen verrekenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moneymonk.nl

Wat is beter voor ZZP auto kopen of leasen?

Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook als je weinig kilometers rijdt kan het aantrekkelijk zijn. Leasen vergemakkelijkt de situatie, omdat je het beheer en onderhoud uit handen kunt geven aan de leasemaatschappij. Dit zal veel tijd en moeite besparen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op anwb.nl

Is het verstandig om als zzp er een auto te leasen?

Wanneer je als zzp'er een nieuwe auto voor je zaak wilt, maar niet in één keer veel geld wilt betalen, dan kan leasen een goede optie zijn. Zo houd je binnen je onderneming geld vrij voor andere grote uitgaven. Wanneer je een auto least, betaal je elke maand één vast bedrag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zzp-nederland.nl

Wat valt onder de werkelijke autokosten?

Werkelijke kosten zijn: onderhoud, motorrijtuigenbelasting, afschrijving, brandstof, verzekeren en reparatie. De beperking van de bijtelling tot de werkelijke kosten is vaak vooral voordelig als uw onderneming een oudere auto heeft waarop niet meer wordt afgeschreven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemingsdatabank.indicator.nl

Welke kosten zijn aftrekbaar bij een eenmanszaak?

Volledig aftrekbare kosten

Zaken zoals professionele huisvestingskosten, de boekhouder, werkkledij, zakelijke reiskosten, sociale bijdragen, kantoorbenodigdheden, professionele kosten voor telefoon en internet, aanvullende verzekeringen kan je volledig inbrengen als beroepskost.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op startersgids.vlaio.be

Hoeveel auto's mag je op een eenmanszaak?

U kunt een tweede auto ook op de zaak zetten als u deze minstens 10% zakelijk gebruikt. Alle kosten zijn aftrekbaar, minus de bijtelling voor privégebruik. Een alternatief is een volledig elektrische auto met een bijtelling van 4%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op johankroonadministratie.nl

Welke autokosten 120 aftrekbaar?

De fiscale aftrek van autokosten 2022 en 2023

Elektrische wagens zijn voor 100% aftrekbaar en niet langer een verhoogde kostenaftrek van 120% genieten. Daarnaast volgen de brandstofkosten het regime van de autokosten. Eerder waren deze kosten standaard voor 75% aftrekbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op boekhouderstotaal.be

Is een auto van de zaak slim?

Voor werknemers is een auto van de zaak meestal aanzienlijk goedkoper dan een eigen auto. De inkomstenbelasting over het privégebruik is heel vaak veel lager dan de kosten van de auto. Dat geldt ook als de werkgever een bijdrage voor privégebruik eist. Die bijdrage wordt afgetrokken van de bijtelling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op digi-profs.nl

Wat zijn de nadelen van een auto van de zaak?

Nadelen van een auto van de zaak

Bij verkoop van de auto realiseert uw onderneming mogelijk een belaste winst. Het kan echter ook dat u een aftrekbaar verlies realiseert. Als u de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt u in de meeste gevallen te maken met een bijtelling privégebruik auto.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op glissenaar.nl

Wie mag er rijden in een auto van de zaak?

5. Wie mag er in de auto rijden? Let op dat de autoregeling geen beperkingen oplegt wie er in de auto mogen rijden. Sommige ondernemingen leggen vast dat uitsluitend de partner en thuiswonende kinderen (minimaal 23 jaar) de auto mogen gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vzr.nl

Is reistijd werktijd ZZP?

Optie 3: Reistijd als werktijd

Je kan ook je reistijd factureren als extra werktijd, zodat de gereisde uren worden vergoed tegen (een deel van) je uurtarief. Vaak is dit 50% van het normale tarief, maar meer of minder mag ook. Handig als je vaak doorwerkt in het trein.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bieb.knab.nl

Hoeveel km vergoeding ZZP 2023?

Vanaf 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding voor reiskosten verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En per 1 januari 2024 gaat dit naar € 0,22 per kilometer. Deze bedragen zijn voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe declareer je km naar je eigen zaak?

Als je kilometers wil declareren voor zakelijk gereden kilometers in je privé auto, in de meeste gevallen €0,19 per kilometer, dan boek je dat als volgt: Reken uit hoeveel kilometers je hebt gereden en reken uit welk bedrag je dus wil/ kan declareren. Boek dit bedrag van je zakelijke bankrekening over naar privé

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op myfinance.nl

Welke auto kopen als zelfstandige 2023?

De aftrek voor een auto met een uitstoot van 200 g of meer kan nooit hoger zijn dan 40%. Voor auto's onder de 200 g uitstoot is het minimaal 50% en maximaal 100%. Vergroening wagenpark. De regering grijpt fiscaal in om het wagenpark verder te vergroenen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kbc.be

Wat is 100% fiscaal aftrekbaar?

Volledig aftrekbare kosten

Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sbb.be

Is hybride auto goedkoper in wegenbelasting?

Eigenaren van een plug-in hybride auto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor auto's met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer. Het kabinet heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl