Wat is de mooiste lavendel?

Van alle lavendelsoorten staat de 'Grosso' bekend als de lekkerst geurende plant. De hoge bloemenstelen kun je goed gebruiken als plukbloem, en de plant doet het ook goed als haag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gardenersworldmagazine.nl

Wat is de beste lavendel plant?

De bekendste soort en het best geschikt voor ons klimaat. Aan te bevelen zijn Lavendel 'Dwarf Blue' (compact), Lavendel 'Hidcote' (donkere tint), Lavendel 'Munstead' (lichte tint), Lavendel 'Richard Grey' (donkere tint), Lavendel 'Alba' (wit) en Lavendel 'Rosea' (roze).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op directplant.nl

Welke soort lavendel bloeit het langst?

Lavendel Stoechas Anouk of Franse lavendel en kuiflavendel is een heerlijk geurende lavendel die straalt in zijn originele paarse kleur. Van de beide soorten bloeit de lavendel Angustifolia het langst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lavendelonline.com

Hoe krijg je mooie lavendel?

Er zijn drie belangrijke snoeimomenten.
  1. Zodra de winter voorbij is snoeit u ongeveer een derde van de plant terug. Snoei tot net boven de nieuwe scheuten en laat wat blad aan de takken zitten. ...
  2. In het voorjaar topt u de lavendel twee keer. ...
  3. Als de lavendel is uitgebloeid, maakt u de lavendel winterklaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op briellaerd.nl

Welke maand lavendel planten?

Je kan lavendel het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de lente plant, kan je ze in de zomer al bewonderen. Wanneer je ze in droge zomermaanden plant, moet je ze goed bewateren. In de herfst is het meestal vochtig genoeg en moet je ze niet bewateren wanneer je ze dan aanplant.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op horta.org

Top 7 Most Popular Varieties of Lavender (+ Lavender Basics)! 💜🌿💜 // Garden Answer

22 related questions found

Waar kan lavendel niet tegen?

Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verschoor-groenprojecten.nl

Welke lavendel bloeit het mooist?

Lavandula x intermedia 'Grosso'

Van alle lavendelsoorten staat de 'Grosso' bekend als de lekkerst geurende plant.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gardenersworldmagazine.nl

Welke lavendel volle zon?

Lavendel intermedia

Deze soort lavendel kun je herkennen omdat het wat groter en grover is dan de Lavandula angustifolia. Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinplant.nl

Welke maand moet je lavendel snoeien?

Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groenvanbijons.be

Wat gebeurt er als je lavendel niet snoeit?

Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pelckmans.net

Welke lavendel als bodembedekker?

Lavandula angustifolia 'Hidcote' - bloeit met intens blauwe, geurende bloemen van juni tot augustus. Doordat deze lavendelsoort niet hoger wordt dan 40 cm is hij ook ideaal als bodembedekker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinplant.nl

Welke lavendel is wintergroen?

Lavandula angustifolia (lavendel) is een geurende wintergroen struikje. De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op directplant.nl

Hoe ziet lavendel er in de winter uit?

De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit. Tip: van de uitgebloeide bloemen kun je geurzakjes maken voor in de linnenkast of op het toilet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinweb.nl

Heeft lavendel veel water nodig?

Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op marechal.be

Hoe voorkom je dat lavendel Verhout?

Het voorkomen dat lavendel verhout is vrij simpel. Zorg dat je zowel in het voorjaar als het najaar de lavendel snoeit. Doe je dit niet dan zullen er van het hart van de plant geen jonge scheuten groeien waardoor deze van onder gaat verhouten en uit elkaar zal vallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vandurengroenservice.nl

Kan lavendel tegen de vorst?

Bij lavendel moet onderscheid worden gemaakt of het een winterharde of een vorstgevoelige soort is. Bij gewone lavendel zijn winterbeschermingsmaatregelen die plaatsvinden na de eerste nachtvorst meestal voldoende. Iets eerder, vóór de eerste nachtvorst, trekt de kwetsbare lavendel de winterverblijven in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op baldur-nederland.nl

Kan je lavendel stekken?

Je kunt het beste lavendel stekken tussen juni en augustus. De stek heeft dan nog genoeg tijd om voor de winterrust te wortelen. Daarvoor heeft hij ongeveer twee maanden nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gardenersworldmagazine.nl

Wat te doen met dorre lavendel?

De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen. Dat mag vrij rigoureus: je kunt met een heggenschaar alle dode takjes wegknippen tot een hoogte van ongeveer 15 tot 20 cm. Na de bloei snoei je dus tot ⅓ terug.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pokon.nl

Hoe moet je lavendel onderhouden?

Planten en verzorgen

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is, en altijd op een zonnige plek. Voeg meteen rijkelijk kalk toe in het plantgat. Daarna geef je elk jaar of om het jaar een onderhoudsdosis kalk. Verder heeft de plant nauwelijks verzorging nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deoosteinde.nl

Kan lavendel tegen veel regen?

Tuinier je in potten onder de blote lucht (dus niet onder een afdak) dan kan lavendel snel te nat staan door alle regen die in de pot blijft hangen. Zorg ervoor dat teveel aan water goed weg kan door bijvoorbeeld een laagje hydrokorrels onderin de pot te stoppen en/of de potgrond te mengen met een paar handjes zand.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sprinklr.co

Hoeveel lavendel moet je op een meter planten?

Wij adviseren om 9 stuks lavendel aan te planten per 1m2. Voor uw borders 8 m2 heeft u dan 72 stuks nodig en voor de andere border 12 m2 heeft u 108 stuks nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op directplant.nl

Hoe diep plant je lavendel?

Goed om te weten, zet de plant nooit te diep. De kluit van de plant zegt eigenlijk al precies hoe diep je haar kunt planten. Houd daarom deze diepte aan en graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de plant.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuincentrum.nl

Welke Insecten hebben een hekel aan lavendel?

Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lovethegarden.com

Welke insecten houden van lavendel?

HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groenvandaag.nl

Kun je lavendel helemaal afknippen?

De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op directplant.nl