Wie bepaalt of je weer aan het werk kan?

De bedrijfsarts bekijkt de situatie en kijkt met de werknemer wat nodig is. Hij maakt een probleemanalyse en geeft een advies aan de werkgever. De werkgever leest dit advies en luistert naar het verhaal van de werknemer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie bepaalt of je weer moet werken?

Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtdoor.nl

Wie bepaald re-integratie?

Zowel de werkgever als de zieke werknemer zijn verantwoordelijk voor de re-integratie. Dat betekent dat zij er beiden alles aan moeten doen om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?

Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent

Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtopjuristen.nl

Wie bepaalt tweede spoor?

De bedrijfsarts of arbeidsdeskundige geeft aan of het tweede spoor moet worden opgestart. Wanneer het eerste spoor niet haalbaar blijkt is het opstarten van een tweede spoortraject wettelijk verplicht voor je werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Zo word je (weer) gelukkig op je werk

40 related questions found

Kun je het 2e spoor weigeren in je werk?

Mag ik een 2e spoor traject weigeren? Nee, medewerking door de werknemer aan het tweede spoor is verplicht op basis van de Wet verbetering poortwachter. Bij weigering of onvoldoende inspanning moet de werkgever het loon stopzetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op riforce.nl

Wat Als je in het tweede spoor geen baan vind?

U kunt na twee jaar, of 104 weken, uw werkgever vragen om uw loon wat langer door te betalen als tweede spoor niet lukt. Dan wacht u nog even met het aanvragen van een WIA-uitkering. In deze tijd werkt u samen verder om te re-integreren. U vult dan samen een formulier Aanvraag verlenging loondoorbetaling WIA in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op goingconcern.nl

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proficientgroep.nl

Wat wel en niet tegen bedrijfsarts zeggen?

Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op intermediair.nl

Kan een bedrijfsarts mij afkeuren?

Alleen een bedrijfsarts kan bepalen of een zieke werknemer (tijdelijk) arbeidsongeschikt is. Een werkgever kan en mag dat niet beoordelen. Het is dan ook belangrijk dat de werkgever de ziekmelding zo snel mogelijk en bij voorkeur binnen een week aan de bedrijfsarts of arbodienst doorgeeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Wat als werkgever reintegratie weigert?

Kan de werkgever de tijdelijke hervatting van een aangepast of ander werk weigeren? De werkgever is verplicht om een re-integratieplan op te stellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op securex.be

Wat als reintegratie niet mogelijk is?

Is er onduidelijkheid over de re-integratie inspanningen dan kan de werkgever of werknemer een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Het UWV zal de kwestie beoordelen en hier een advies over uitbrengen. Het is voor beide partijen verstandig dit advies in acht te nemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op poortwachtersloket.nl

Kan iemand die aan het re-integreren is worden ontslagen?

Ontslag op staande voet tijdens re-integratie is mogelijk.

Aangesloten bij. Een werknemer op staande voet ontslaan is een zware maatregel. Dit mag u als werkgever niet zomaar doen. Als de werknemer zich bij re-integratie onvoldoende inspant kunt u na waarschuwing het loon opschorten en uiteindelijk zelfs stopzetten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bernhaege.nl

Kan een bedrijfsarts zomaar langskomen?

Regels bij ziekmelding

Bijvoorbeeld dat hij op bepaalde tijdstippen thuis is, zodat de arbodienst of bedrijfsarts kan bellen of langsgaan. Maar je mag van de werknemer niet verwachten dat hij constant thuis is. Of de arbodienst/bedrijfsarts dagelijks bij de werknemer laten langskomen als dat niet nodig is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverhr.nl

Wie bepaalt belastbaarheid?

De bedrijfsarts is een onafhankelijk arts. Net als de verzekeringsarts is hij deskundig wat betreft het beoordelen van de belastbaarheid van werknemers. Hij heeft geen hiërarchische relatie met behandelend artsen en kan dus voorbij gaan aan het oordeel van een behandelaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veerkrachtig.nl

Wat te doen als je niet kan werken?

Als u niet meer kunt werken, kunt u een WIA-uitkering krijgen. Vraag deze uitkering samen met uw werkgever aan. Misschien kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat u niet meer kunt werken voor geld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe lang na ziekmelding bedrijfsarts?

Ziektegevallen moeten uiterlijk binnen één week na de eerste ziektedag worden gemeld bij de arbodienst of bedrijfsarts. Is de werknemer zes weken ziek, dan moet door de arbodienst of bedrijfsarts een probleemanalyse worden gemaakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboportaal.nl

Doet een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek?

Optioneel lichamelijk onderzoek doen: op de vraag of een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen is het antwoord 'ja', mits dat nodig is om een gemotiveerde beslissing te nemen. Aan de hand van vastgestelde beperkingen kan de arts beter advies geven. Werknemers mogen lichamelijk onderzoek overigens wel weigeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proficientgroep.nl

Hoe praat je met een bedrijfsarts?

Het gesprek:

De vragen van de bedrijfsarts gaan over wat je wél kan. Leg duidelijk uit wat voor jou mogelijk is en wat je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een rustige werkplek. Vertel ook waar je grenzen liggen, bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op samenveerkrachtig.nl

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arboned.nl

Kan je ontslag nemen als je in de Ziektewet zit?

Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op novumjuristen.nl

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.indeed.com

Wie is verantwoordelijk voor spoor 2?

Zowel werkgever als werknemer dragen optimaal bij aan een succesvolle re-integratie. Werkgevers zijn verplicht om 2e spoor aan te bieden als 1e spoor geen optie blijkt te zijn. Een werknemer is verplicht te verschijnen bij het spreekuur van de bedrijfsarts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op reintegratiekiezen.nl

Hoe lang duurt spoor 1?

Re-integratie 1e spoor duurt maximaal één jaar. De werknemer moet in de 42e ziekteweek ziek gemeld zijn bij het UWV. Voor het toetsen van de haalbaarheid van re-integratie 1e spoor kan een arbeidsdeskundig onderzoek aangevraagd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op reintegratiekiezen.nl

Wat kost een tweede spoor traject?

Investering en duur van het traject

Een gemiddeld tweedespoortraject duurt ongeveer 1 jaar. De kosten liggen tussen de € 3500,- en € 6000,- afhankelijk van de interventies die nodig zijn om tot een sluitend re-integratiedossier te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stambv.com